Κύκλωμα έκανε απάτες με τροχαία «μαϊμού» - Πως δρούσε

Ελλάδα
Κύκλωμα έκανε απάτες με τροχαία «μαϊμού» - Πως δρούσε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση εκδικάζεται στην Θεσσαλονίκη

Κύκλωμα που έκανε απάτες με τροχαία «μαϊμού» εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα περιγράφουν τα θύματα.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε αργότερα μια ηλικιωμένη στους αστυνομικούς, από την επικοινωνία που ακολούθησε, προέκυψε, ότι ο δήθεν αστυνομικός αξίωσε 90.000 ευρώ για να γλιτώσει το παιδί της τη φυλακή. Εκείνη απάντησε ότι δεν έχει τόσα χρήματα και τότε ξεκίνησε η διαπραγμάτευση. Τελικά συμφώνησαν στο ποσό των 4.400 ευρώ, χρήματα που η ίδια πήγε και σήκωσε από τραπεζικό υποκατάστημα για να τα παραδώσει, όπως είχαν συμφωνήσει, μέσα σε σακούλα, σε έναν νεαρό που πέρασε μπροστά από το σπίτι της, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η περίπτωση της 78χρονης εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Κατερίνης και διαπιστώθηκε ότι πίσω από την απάτη βρίσκεται ελληνοβουλγαρικό κύκλωμα, τα μέλη του οποίου σε διάστημα ενός έτους, κατά το 2019, διέπραξαν δεκάδες παρόμοιες απάτες, τετελεσμένες ή σε απόπειρα, απ' άκρη εις άκρην της Βόρειας Ελλάδας, φθάνοντας μέχρι και την Μαγνησία. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, το συγκεκριμένο κύκλωμα απέσπασε 68.000 ευρώ από ηλικιωμένους - θύματα, ενώ αποπειράθηκε να αρπάξει επιπλέον 1,2 εκατ. ευρώ.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιανουάριο όταν αστυνομικοί της Πιερίας συνέλαβαν στη Θεσσαλονίκη έναν 53χρονο Έλληνα στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 16.000 ευρώ σε μετρητά αλλά και κοσμήματα που είχε συγκεντρώσει από εξαπατημένους ηλικιωμένους και επρόκειτο να μεταφέρει στα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος. Από την έρευνα προέκυψαν τα στοιχεία είκοσι Ελλήνων και Βούλγαρων, οι δώδεκα εκ των οποίων παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώ οι υπόλοιποι φυγοδικούν.

Όπως περιέγραψε αστυνομικός της Ασφάλειας Κατερίνης, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης όπου δικάζεται η υπόθεση, τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης φαίνεται ότι καλούσαν από άγνωστους αριθμούς τηλεφώνου που παρέπεμπαν στην Ρουμανία. «Στη συγκεκριμένη χώρα μπορεί κανείς να αποκτήσει αριθμό κινητού τηλεφώνου χωρίς να απαιτείται ταυτοποίηση στοιχείων» εξήγησε ο ίδιος. Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν πάντως ότι τα ηγετικά στελέχη ενεργούσαν από την γειτονική Βουλγαρία.

Περιγράφοντας τον τρόπο δράσης τους, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι «ζητούσαν χρήματα για να απαλλαγούν ποινικά οι δήθεν υπαίτιοι θανατηφόρων τροχαίων που άλλοτε ήταν τα εγγόνια των θυμάτων, και άλλοτε τα παιδιά ή τα ανίψια τους». Όπως πρόσθεσε, καλούσαν συνήθως πρωινές ώρες ή σε γιορτές, δείχνοντας προτίμηση σε μικρούς οικισμούς. Αυτός που καλούσε «μιλούσε καλά ελληνικά αλλά με ξένη προφορά» και συνήθως δίπλα του βρίσκονταν δύο ακόμη άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ανάλογα με την περίπτωση.

Το κύκλωμα διέθετε και τους λεγόμενους «εισπράκτορες» που όπως στην περίπτωση της 78χρονης -η οποία κατέθεσε στο δικαστήριο τονίζοντας ότι «βρισκόταν σε χάλια κατάσταση και εκείνη την ώρα σκεφτόταν μόνο τον γιο της»- αναλάμβαναν να εισπράξουν τα χρήματα από τους παθόντες. Ένας εξ αυτών φέρεται να συνεργάστηκε με το κύκλωμα κατόπιν αγγελίας εύρεσης εργασίας που εντόπισε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Σύμφωνα με την αγγελία θα παραλάμβανε χρήματα για δήθεν αγορές προϊόντων» κατέθεσε ο ίδιος μάρτυρας. Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News