Ελλάδα

Στ. Πέτσας: Δεν βοηθούν οι ημερομηνίες - Θα ανοίξουμε σταδιακά και με ασφάλεια

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση κρύβει κρούσματα ή θανάτους, απάντησε «τίποτα από τα δύο»

Κατηγορηματικά "όχι" απάντησε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ σε ερώτηση για το αν υπάρχουν διπλά βιβλία καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων κορονοϊού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει ένα εθνικό μητρώο στην ΗΔΙΚΑ που καταγράφονται όλα τα κρούσματα από διαφορετικές πηγές. Ανέφερε ότι η διαδικασία δεν είναι τωρινή αλλά από την άνοιξη και όλα τα στοιχεία είναι δημόσια διαθέσιμα από τον Μάρτιο.

 «Ο θάνατος δεν μπορεί να κρυφτεί. Και γιατί να κρύψει κανείς κρούσματα; Γιατί δεν έγινε μήνες πριν τέτοιου είδους καταγγελία; Μυστικά δεν υπάρχουν».

 «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να προσπαθεί κάποιος να διαρρήξει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες. Υπάρχουν άλλοι τομείς να κάνει κανείς αντιπολίτευση και όχι να ψάχνει κάτι που δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και παράλληλα προέτρεψε τους πολίτες να σκεφτούν που ήμαστε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και πως αντιμετωπίστηκαν τέτοια ζητήματα.

 «Η Ελλάδα είχε γρήγορα αντανακλαστικά και έφτιαξε τέτοια συστήματα που δεν υπήρχαν σε άλλες χώρες, όπως η ιχνηλάτηση και η φόρμα PLF. Οι επιστήμονες είναι στην κορυφή και αποδεικνύεται και από τη χθεσινή επιτυχία για την κατασκευή rapid τεστ από ελληνικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος. Τα στοιχεια είναι διαφανή και πλήρη». τόνισε. Παρέπεμψε, επίσης, στις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ ενώ στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι αυτοί οι φορείς δεν μιλάνε μεταξύ τους απάντησε: «ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια». Είπε, ακόμα, ότι ποτέ δεν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα και ότι «αυτό που υπάρχει είναι αντιπολιτευτική απελπισία».

  Σε ότι αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται, ανέφερε ότι κάθε επιστήμονας έχει την άποψή του, η επιτροπή καταλήγει στην εισήγησή της και τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ενώ απάντησε σε εκείνους που ζητούν δημοσιοποίηση των θέσεων των επιστημόνων. «Αν είχαμε ένα μικρόφωνο πάνω από τον κάθε επιστήμονα που θα μιλούσε θα ήταν μια σούπα που δεν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει ελεύθερα», είπε ενώ επισήμανε ότι «θα βγούμε από την υγειονομική κρίση όταν θα έχουμε ικανό ποσοστό του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί με τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που έρχονται».

Χαλάρωση μέτρων

  Σχετικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι ημερομηνίες δεν βοηθούν στην περίοδο που είμαστε, γιατί τα δεδομένα δείχνουν προς τα που θα πάμε και πότε θα ανοίξουμε σταδιακά και με ασφάλεια τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας». Τόνισε ότι είμαστε μακριά ακόμα από ημερομηνίες και πρόσθεσε: «Εχουμε σαφή βελτίωση των στοιχείων τις τελευταίες ημέρες. Θα χρειαστούμε χρόνο παραπάνω. Τα δεδομένα θα μας δείξουν τον δρόμο».

 

  Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα νωρίτερα σε περιοχές της Β. Ελλάδας και ιδίως στη Θεσσαλονίκη υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει ορισμένες αποφάσεις νωρίτερα. «Δεν θα υπήρχε μια δραματική αλλαγή αλλά καλύτερη αντιμετώπιση όσον αφορά το ιικό φορτίο», εκτίμησε σημειώνοντας ότι τότε δεν υπήρχε κανείς που να εισηγήθηκε lockdown σαν αυτό που πήρε ο πρωθυπουργός. Τόνισε, επίσης, ότι πήραμε μέτρα νωρίτερα από άλλες χώρες και πως εξακολουθεί η χώρα, παρά την αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων, να είναι μέσα στις καλύτερες στην αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως.

 

Σε ερώτηση αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο στις 15 Δεκεμβρίου απάντησε ότι «η κατεύθυνση είναι να ανοίξει, αλλά δεν θέλω να μιλήσω για ημερομηνίες». Είπε επίσης, έπειτα από σχετική ερώτηση, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αλλαγή σχετικά με το ερασιτεχνικό ψάρεμα και πως θα συνεχίσουμε όπως είμαστε σε αυτή τη φάση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τα εμβόλια και αν η χώρα μας έχει στον σχεδιασμό της να κάνει και παραγγελίες και εκτός ΕΕ , όπως άλλες. «Έχει μεγάλη σημασία οι πολίτες να εμπιστεύονται το κράτος. Τώρα, να καταλάβουν ότι το εμβόλιο από τη στιγμή που θα έρθει θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Έχουμε εξασφαλίσει ικανές παραγγελίες, 25 εκατ. μέχρι τέλος Ιουνίου, οπότε θα μπορεί να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού εφόσον το επιθυμεί. Αν μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα θα αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας, η οποία περιλαμβάνει 1018 εμβολιαστικά κέντρα, ένα από τα οποία επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στον Εύοσμο. Υπάρχει μια αλυσίδα να δεχτεί τον πληθυσμό, πρώτα τους υγειονομικούς και τους ευάλωτους και σιγά σιγά τον υπόλοιπο πληθυσμό, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την πολυπόθητη ανοσία», απάντησε.

 120 δοσεις 

 Ο κ. Πέτσας δήλωσε, επίσης, ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις 120 ή και περισσότερων δόσεων για να ελαφρύνει το κράτος το βάρος τους πολίτες που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία και να μην βρεθούν μπροστά σε χιονοστιβάδα χρεών.

 Σχολεία 

   Σχετικά με τα σχολεία και αν θα ανοίξουν στις 14 του μηνός είπε ότι δεν θέλει να μπει σε ημερομηνίες και ότι οι φάσεις σταδιακά παραμένουν. Επισήμανε ότι τα σχολεία δεν είναι πηγή που υπάρχει υπερμετάδοση ενώ είπε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους μαθητές του γυμνασίου και του δημοτικού με εκείνους του λυκείου που φαίνεται να ακολουθούν το φορτίο των καθηγητών τους.

 «Τα κρίνουν όλα οι ειδικοί και θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει συζήτηση ή εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση γεωγραφικών ζωνών. Δίνουμε τη μάχη να ρίξουμε το ιικό φορτίο σε όλη την Επικράτεια. Εχθρός είναι ο εφησυχασμός», υπογράμμισε.

 Εστίαση 

 Για την εστίαση δήλωσε πως είναι δύσκολη εξίσωση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για νυχτερινή διασκέδαση και ορθίους. Για τα εστιατόρια και τα καφέ το πότε θα ανοίξουν «θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση και την εισήγηση των επιστημόνων, πάντα με ωράριο και κανόνες», τόνισε ενώ ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα είναι να έχουμε ορατότητα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, με χαμηλότερες υποχρεώσεις για αυτούς τους επιχειρηματίες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΑΠΕ

Φωτογραφια:INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια