Lockdown: Όλα δείχνουν και νέα παράταση - Προς Παρασκευή το διάγγελμα Μητσοτάκη

Ελλάδα
Lockdown: Όλα δείχνουν και νέα παράταση - Προς Παρασκευή το διάγγελμα Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει «κλειδώσει» το νέο διάγγελμα του Πρωθυπουργού - Σχεδόν σίγουρη η παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

Σχεδόν σίγουρη είναι η δεύτερη παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα, δηλαδή μέχρι, τουλάχιστον, τις 14 Δεκεμβρίου.

Έτσι, στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με τηλεοπτικό του μήνυμα. Το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη έχει “κλειδώσει”, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Max FM”.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες.

Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι όμως ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή. Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ότι έχει κερδίσει μέσα σε λίγες ημέρες. Για αυτό το λόγο το lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ σύντομα θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το αν πρέπει να λειτουργήσουν μόνο τα δημοτικά σχολεία. Όσον αφορά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια συζήτηση μέσα στην εβδομάδα, χωρίς το άνοιγμά τους στις 14 του μήνα να φαίνεται εφικτό.

Προβληματισμός υπάρχει σύμφωνα με το Open και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ειδικά σε περίπτωση που ο καιρός στη χώρα μας είναι καλός. Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει σκηνές, όπως αυτές που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με όλους του κατοίκους να συνωστίζονται στα καταστήματα, προκειμένου να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Υπάρχει μάλιστα ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, θα επιτρέπονται οι αγορές μόνο στα εμπορικά καταστήματα και εκεί με περιορισμούς.

Παράλληλα, φαίνεται πως η εστίαση δεν φαίνεται να ανοίγει, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου και έπειτα από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News