Ελλάδα

Κορωνοϊός - Γαργαλιάνος: Πότε θα κριθεί το άνοιγμα των σχολείων - Εστίαση με… ραντεβού

«Η άρση του lockdown με περιορισμούς αυστηρούς. Αυτό που βιώσαμε και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, να εφαρμόζουμε μέτρα και να μην τα τηρεί κανείς», όπως είπε ο λοιμωξιολόγος

Σχετική βελτίωση δείχνουν οι αριθμοί, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτη Γαργαλιάνο, ο οποίος μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αναφορικά με την τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως είπε ίσως χρειαστούν δέκα ημέρες ακόμη για να δούμε αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. «Αυτή την ώρα πρέπει να σκεφτόμαστε τους ασθενείς που νοσηλεύονται και τους γιατρούς που μάχονται στα νοσοκομεία».

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, μπορούμε να «έχουμε μια αισιόδοξη νότα, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για ο,τιδήποτε, χωρίς να δούμε το σύστημα να αποσυμπιέζεται σε σημαντικό βαθμό».

Την Παρασκευή θα εξεταστούν τα δεδομένα

Ο κ. Γαργαλιάνος, όπως και όλοι ειδικοί, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός, ενώ τόνισε πως «πιθανώς μέχρι και την Παρασκευή θα ξέρουμε πως κινούνται τα κρούσματα και τα περιστατικά θετικότητας».

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, το Rt έχει βεβαίως μεγάλη σημασία, αλλά από τη στιγμή που πέφτει αυτός ο περίφημος στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής, μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, λιγότερες νοσηλείες, λιγότερους διασωληνωμένους, περνάει ένα χρονικό διάστημα. «Και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο, μπαίνουν άνθρωποι σε ΜΕΘ και μπορεί να διασωληνωθούν. Που σημαίνει πως μπορεί να μας πάρει ακόμη και 10 μέρες η αποφόρτιση του συστήματος».

Άρση lockdown με αυστηρούς περιορισμούς

«Η άρση του lockdown με περιορισμούς αυστηρούς. Αυτό που βιώσαμε και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, να εφαρμόζουμε μέτρα και να μην τα τηρεί κανείς, τέλος πάντων ήταν πολλοί που δεν τα τηρούσανε, δεν θα το ξαναζήσουμε» είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Γαργαλιάνος και πρόσθεσε: «Γιατί αν το ξαναζήσουμε θα έχουμε προβλήματα και θα είναι χειρότερα από αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες 15 ημέρες».

Ο λοιμωξιολόγος έδωσε και ορισμένες εξηγήσεις αναφορικά με την απόφαση της επιτροπής για το άνοιγμα ή μη των σχολείων. Όπως είπε το ζήτημα με τα δημοτικά ήταν η μετακίνηση από και προς το σχολείο, καθώς έτσι μετακινούνται καθημερινά 700.000 παιδιά. «700.000 μετακινήσεις επί δύο, να πας και να έρθεις, είναι 1.400.000 μετακινήσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αυτό μας δημιούργησε το θέμα και φυσικά για τα δημοτικά, είπαμε πως θα κλείσουν όλα οριζοντίως» σημείωσε ο κ. Γαργαλιάνος.

Σε κάθε περίπτωση, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως «αν τα δεδομένα είναι τέτοια, στην κινητικότητα ή και στους μαθητές, θα τα ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν μου αρέσει να προκαταλαμβάνω αποφάσεις είτε της επιτροπής, πολλώ δεν μάλλον της συγκροτημένης Πολιτείας».

Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα της εστίασης

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στο άνοιγμα της εστίασης. «Πιστεύω ότι αν θα ανοίξει η εστίαση, θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες. Είναι έκκληση, είναι παράκληση, είναι κάτι το οποίο θα στοιχίσει» είπε.

Ο κ. Γαργαλιάνος πρότεινε μάλιστα, όταν και εφόσον ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, αυτό να γίνεται με συγκεκριμένο ωράριο, όπου ο πελάτης θα κλείνει ραντεβού και θα ορίζει την ώρα που θα κάθεται στο τραπέζι. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα και της μεγάλης κινητικότητας στα τραπέζια, ώστε να έχουν οι καταστηματάρχες ένα κέρδος και να ανοίξουμε με περισσότερη ασφάλεια» είπε.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια