Ελλάδα

Αρκουμανέας: «Κακόβουλα» τα δημοσιεύματα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων

«Υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού»

Στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος τοποθετήθηκε για δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων και αφορούσαν σε καταγγελίες, περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό

Ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε πως θεωρεί τα εν λόγω δημοσιεύματα «κακόβουλα» και πως «το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν την εργασία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε πως «υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όλοι, δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια καταχωρούμε στο ίδιο σύστημα, το οποίο λειτουργεί τον Μάρτιο βάσει νόμου».

Παράλληλα ανέφερε πως αυτών των στοιχείων, γίνονται και περαιτέρω αναλύσεις για την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση επιτήρησης των κρουσμάτων αλλά και προς την ομάδα των λοιμοξιολόγων.

Τέλος, τόνισε πως «τέτοιου είδους δημοσιεύματα προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν την κοινή προσπάθεια όλων μας».

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε παράλληλη καταγραφή κρουσμάτων που είχε ως αποτέλεσμα την μη ακριβή καταγραφή και αποτύπωση των θετικών στον ιό, με ανάλογες επιδράσεις στην ομάδα των επιστημόνων και στην Πολιτική Προστασία που λαμβάνουν αποφάσεις αξιολογώντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο. Μία εκ των δύο εφημερίδων υποστήριζε πως στην υπόθεση εμπλέκεται και ιδιωτική εταιρία.

Η έρευνα ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος αφού μελετήσει τα δημοσιεύματα θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια