Ελλάδα

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους - Πρέπει να δείξουμε σεβασμό»

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

«Πρέπει αν δείξουμε σεβασμό σε εκείνους που χάθηκαν από τον φονικό ιό», είπε η κ. Παπαευαγγέλου

«Είναι η τρίτη εβδομάδα που διανύουμε και είναι σαφές πως τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο δεν τηρήθηκαν από όλους», όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσής της για την πανδημία στη χώρα μας.

«Η εμπειρία μας δείχνει ότι το αποτελεσματικό μέτρο είναι η καθολική χρήση της μάσκας και η τήρηση των μέτρων από όλους μας», όπως είπε «μπορεί οι περιορισμοί να μας καταβάλουν σωματικά και ψυχικά, ωστόσο κάνω έκκληση προς όλους να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα», τόνισε για άλλη μία φορά η κ. Παπαευαγγέλου.

«Πρέπει αν δείξουμε σεβασμό σε εκείνους που χάθηκαν από τον φονικό ιό, να σκεφτούμε εκείνους που δίνουν μάχη, να σεβαστούμε εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή και εργάζονται», τόνισε.

Αναφερόμενη στα σημερινά κρούσματα ανακοίνωσε ότι είναι 1.044 το τελευταίο 24ωρο, 600 συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 85 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον φονικό ιό. 

Μάλιστα ειδική μνεία έκανε στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας, τονίζοντας ότι η πίεση συνεχίζει να είναι μεγάλη, «καθώς και εκείνων που χάνουν τη μάχη με τον φονικό ιό στη χώρα μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Αναφερόμενη στην άρση του lockdown είπε ότι θα ήταν «ιδανικό αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν από αλλαγή στη συμπεριφορά μας», ενώ κλείνοντας έκανε έκκληση «να προσέχουμε όλοι την υγεία μας».

Υπάρχει ένα και μοναδικό εθνικό μητρώο covid-19

Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου: «Το βέβαιο είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο, πολλούς μήνες μπροστά μας και δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ, από τον οποίο και ενημερώνεται για τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμώντας διάφορους δείκτες και παραμέτρους και αναλύοντας τις τάσεις της πανδημίας ανά περιοχή και ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με το μοναδικό εθνικό μητρώο covid-19 που έχουμε», 

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει μείωση κρουσμάτων στη χώρα μας»

Συνεχίζοντας την ενημέρωση το λόγο πήρε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία από την παγκόσμια διασπορά στην Ευρώπη.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των διαγνώσεων υποχωρεί σταδιακά στην Ευρώπη, καθώς τα μέτρα που έχουν πάρει οι χώρες αποδίδουν, ενώ αναφερόμενος και στην Ελλάδα, είπε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων και στη χώρα μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε τιτάνια την προσπάθεια των υγειονομικών, ενώ είπε ότι υπάρχει μείωση στα αστικά κέντρα και πιο συγκεκριμένα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο «αριθμός αναπαραγωγής έχει πέσει».

Ειδικότερα, σχολίασε ότι «η συλλογή, υποβολή και παρουσίαση στοιχείων σε καθημερινή βάση αποτελεί μια τιτάνια επιστημονική προσπάθεια, η οποία είναι κομμάτι της αλυσίδας της ιατρικής φροντίδας στην οποία συμμετέχουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές οι εργαστηριακοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο ένα και μοναδικό μητρώο ασθενών covid-19».

Επίσης τόνισε πως «τα κρούσματα σε Θεσσαλονίκη και Αττική παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, πρέπει να πέσει ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων και να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στις ηλικίες με τη μεγαλύτερη επίπτωση. Όπως είπε οι ηλικίες 40-65 έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση, οι ηλικίες 19-39 είναι σε χαμηλότερη επίπτωση, ενώ τα παιδιά εξακολουθούν να είναι χαμηλά.  

Αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένουμε ουσιαστική μείωση των κρουσμάτων, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαγιορκίνης «οι καμπύλες βαρύτητας προβλέπουν πως ουσιαστική μείωση θα υπάρξει αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια