Στον «αέρα» μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις λόγω των νέων μέτρων

Ελλάδα
Στον «αέρα» μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις λόγω των νέων μέτρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάνουν την ευκαιρία και μπαίνουν στην ουρά για την αδειοδότησή τους

Στον «αέρα» βρίσκονται μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα στο χώρο της ενέργειας και τον φωτοβολταϊκών μετά τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Με τις αλλαγές που προωθούνται το επενδυτικό περιβάλλον των ΑΠΕ καθίσταται «τοξικό», αφού οι κατεξοχήν καινοτόμες τεχνολογίες ΑΠΕ δεν θεωρούνται πια καινοτόμες, ο ηλεκτρικός χώρος για έργα άνω των 100 εκ. € δεν δεσμεύεται, και μεγάλες επενδύσεις  μπαίνουν στην ουρά για την αδειοδότησή τους.

Μεγάλοι Ελληνικοί όμιλοι, δαπάνησαν εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες, σε εξασφάλιση γης, σε κατάθεση φακέλων και σε παράβολα επενδυτικών προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, μέχρι που ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, «φρέναρε» τη διαδικασία με τα νέα μέτρα.

Μπορεί, το προνόμιο της επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, να το έχουν ακόμα, ως στρατηγικές επενδύσεις, αλλά κανένας δεν τους υπόσχεται ότι όταν θα φτάσουν στην πηγή θα πιούν… νερό, αφού μπορεί ο ηλεκτρικός χώρος να μην υπάρχει ακόμα.

Κι όλα αυτά ενώ αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας είναι πέρα από την αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα, η δραματική μείωση της τιμής κιλοβατώρας για τον ίδιο τον καταναλωτή.

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία να υλοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ οι οποίες θα συμβάλουν εκτός των άλλων, στην δραματική μείωση του κόστους παραγωγής της ενέργειας.

Αυτό που ζητείται από τους επενδυτές είναι να υπάρξει μεταβατική περίοδος και τα νέα μέτρα να ισχύσουν από την ψήφιση τους και μετά.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News