«Βαρήκοος» ο... ΕΟΠΥΥ για το λάθος που κοστίζει ακριβά

Κρήτη
«Βαρήκοος» ο... ΕΟΠΥΥ για το λάθος που κοστίζει ακριβά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, μετά τη σύμβαση που υπέγραψαν το 2017, διαμαρτύρονται έντονα καθώς το λάθος του ΕΟΠΥΥ μέχρι και σήμερα παραμένει αδιόρθωτο!

Τον λανθασμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ το 2018 στα ακουστικά βαρηκοΐας, με αποτέλεσμα να ζητούνται πίσω μεγάλα ποσά (τα οποία σε πολλές περιπτώσεις... δεν έχουν καν εισπραχτεί!) καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, μιλώντας για τεράστια σε βάρος τους αδικία! Οι επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, μετά τη σύμβαση που υπέγραψαν το 2017, διαμαρτύρονται έντονα, καθώς το λάθος του ΕΟΠΥΥ μέχρι και σήμερα παραμένει αδιόρθωτο!  

Απίστευτο κι όμως... ελληνικό... Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων, για να δεσμεύσουν τις επιχειρήσεις τους για 10 χρόνια επιστροφής στον ΕΟΠΥΥ χρημάτων που... δεν έχουν εισπράξει.  

Σύμφωνα με κείμενο του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδος, το 2017 υποχρεώθηκαν όλοι οι πάροχοι ακουστικών βαρηκοΐας να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπουν στο νέο σύστημα αποζημίωσης των ασθενών.  

«Χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως υποδομή, χωρίς να ξέρει καν ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, υποχρέωσαν τις επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας να μπουν στο σύστημα αυτό. Όπως είναι λογικό, οι καθυστερήσεις ήταν τρομακτικές, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν για αρκετό καιρό να εκμεταλλευτούν την επιδότηση του κράτους που δικαιούνται για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας. Γνωρίζοντας τη μειωμένη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2017, με επιστολή του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών στις 31/7/2017, προς τον τότε πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη, ζητούσαμε ο προϋπολογισμός του 2018 να παραμείνει στο ύψος του 2017, 2016 κ.τ.λ., που ανερχόταν στα 9 εκατ. ευρώ, διότι η εικόνα των μειωμένων δαπανών του 2017 παρουσιαζόταν λόγω των ελλείψεων του συστήματος. 

Αντί αυτού, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε μια μείωση του προϋπολογισμού του 2018 κατά περίπου 50%, μειώνοντάς τον στα 5,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας μέσα και τις δαπάνες για κοχλιακούς επεξεργαστές και μπαταρίες κοχλιακών εμφυτευμάτων. Επίσης, ενώ το 2017 το όποιο clawback θα υπήρχε θα αναζητούνταν από τους παρόχους που εισέπραξαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, για το 2018 ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι την “επιστροφή” δε θα την επιβαρυνθούν οι πάροχοι, αλλά οι εισαγωγείς των προϊόντων.  

Μόλις αυτό έγινε γνωστό, και πάλι απευθυνθήκαμε στον ΕΟΠΥΥ με επιστολή μας στον πρόεδρο κ. Μπερσίμη στις 26/7/2018, εξηγώντας το πρόβλημα και ζητώντας τη λύση του. Το clawback που ζητείται από τις επιχειρήσεις εισαγωγής είναι πολλές φορές μεγαλύτερο και από τον τζίρο τους για όλο το έτος 2018».  

Χωρίς αποτέλεσμα οι επιστολές  

Ο Σύλλογος αναφέρει ακόμη ότι «στις 25/9/2018 ο Σύλλογος, ψάχνοντας να βρει ανταπόκριση, στέλνει επιστολή στην υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Νοτοπούλου, εξηγώντας και πάλι το πρόβλημα και ζητώντας λύση. 

Στις 20 Νοεμβρίου 2018 αποστέλλουμε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, προς τους κυρίους Α. Ξανθό, υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, υφυπουργό Υγείας, Γ. Γιαννακόπουλο, γενικό γραμματέα υπουργείου Υγείας, Σ. Μπερσίμη, πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Π. Γεωργακόπουλο, αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ, και Θ. Ρηγάτο, διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ. Εξηγούμε και πάλι το θέμα και ζητούμε τη λύση του. 

Στις 16 Απριλίου 2019 αποστέλλουμε και πάλι με τους ίδιους παραλήπτες, αλλά στον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Β. Πλαγιανάκο, πάλι αίτημά μας για διόρθωση του λανθασμένου προϋπολογισμού του 2018. 

Με την αλλαγή κυβέρνησης στις 26 Ιουλίου 2019 αποστέλλουμε και πάλι επιστολές στον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια και στον υφυπουργό Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη, εξηγώντας το πρόβλημα που έχει παραμείνει άλυτο.  

Τον Νοέμβριο του 2019 ο ΕΟΠΥΥ μας αποστέλλει απάντηση του διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ κ. Θ. Ρηγάτου με αρ. πρωτοκόλλου 1341/οικ 41495, και μας ενημερώνουν ότι έχει προβλεφθεί διόρθωση του προϋπολογισμού του 2018 σύμφωνα με την παράγραφο 4 της Υπουργικής Αποφάσεως Αρ. ΕΑΛΕ/Γ. Π 94193 (ΦΕΚ 6140/Β’/31-12/2018). 

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών κάναμε δεκάδες συναντήσεις με τους αρμόδιους και της προηγούμενης κυβερνήσεως και της τωρινής, και όλοι μα όλοι μας υπόσχονταν ότι θα λυθεί το θέμα, διότι είναι φανερό ότι υπάρχει λάθος στον προϋπολογισμό του 2018.  

Τον Ιούνιο του 2020 ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολές σε όλους τους εισαγωγείς ακουστικών βαρηκοΐας της χώρας, αξιώνοντας να εισπράξει ένα clawback της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ο συνολικός τζίρος των εισαγωγέων για το 2018 είναι μικρότερος!!!!!  

Οδηγούν όλες τις εισαγωγικές επιχειρήσεις ακουστικών βαρηκοΐας σε κλείσιμο και κανένας δε δίνει σημασία στο πρόβλημα. 

Δεκάδες συναντήσεις από εκεί και μετά με το γραφείο του υπουργού κ. Κικίλια, τον υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη και την προσωρινή διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Όλοι μας λένε ότι έχουμε δίκιο, αλλά ΔΕΝ κάνουν τίποτα. 

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων, για να δεσμεύσουν τις επιχειρήσεις τους για 10 χρόνια επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν εισπράξει».  

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Σύλλογο, αποδεικνύονται μέσα από επίσημα έγγραφα που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει διορθωθεί αυτό το σοβαρό λάθος, που φέρνει σε απόγνωση τις επιχειρήσεις του κλάδου και τους αναγκάζει να... ρυθμίσουν ένα χρέος που στην πραγματικότητα δεν τους αναλογεί...  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News