Αθηνά Λινού: «Αν ανοίξουμε πριν τις γιορτές, θα έχουμε μεγάλα γλέντια»

Ελλάδα
Αθηνά Λινού: «Αν ανοίξουμε πριν τις γιορτές, θα έχουμε μεγάλα γλέντια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Η τελευταία πανδημία αυτού του επιπέδου ήταν πριν από 102 χρόνια''αναφέρει η καθηγήτρια

Στην επικινδυνότητα του ιού αλλά και τις προσεκτικές κινήσεις με τις οποίες πρέπει να γίνει η επιστροφή μετά το lockdown μίλησε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT».

«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, πρέπει να θυμίσουμε ότι η δική μας γενιά δεν έχει ζήσει πανδημία, η τελευταία πανδημία αυτού του επιπέδου ήταν πριν από 102 χρόνια και δεν έχουμε και εμπειρία για το πως να αντιμετωπίσουμε είτε ως άνθρωποι είτε ως πληθυσμός, είτε ως γιατροί ή πολιτεία ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού.

Για τα κρούσματα και το γεγονός ότι δεν σταθεροποιείται και το μοντέλο της Κίνας είπε: «ίσως το της Κίνα να δούλεψε, αλλά εμείς δεν κατανοούμε τον τρόπο, σαν πληθυσμός και ίσως και σαν πολιτεία, που εξελίσσεται η πανδημία. Για παράδειγμα ξέρουμε και ξέραμε από αρκετό καιρό ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν βρεθεί σε κλειστούς χώρους, κυρίως εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα».

«Τώρα συζητάμε ότι μπορεί να πρέπει να ανοίξουμε πριν τις γιορτές. Αν ανοίξουμε πριν τις γιορτές, θα έχουμε μεγάλα γλέντια που θα διασπείρουν τον ιό. Να κρατήσει η καραντίνα υπό όρους, να γίνει δηλαδή εύκολη για τον πληθυσμό, να δοθούν κίνητρα για να εφαρμοστούν τα μέτρα, να δοθεί οικονομική υποστήριξη μεγάλη στην εστίαση γιατί το χρειάζεται», συμπλήρωσε η κ. Λινού. «Τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά είναι σωστά και είναι αποτελεσματικά εν μέρη κυρίως γιατί δεν πείσαμε τον πληθυσμό. Έπρεπε δηλαδή παράλληλα με τα μέτρα να είχαμε δώσει κίνητρα», είπε.

«Φάρμακο δεν υπάρχει, αλλά πρέπει να σας θυμίσω ότι σχεδόν για κανέναν ιό δεν υπάρχει φάρμακο. Η κύρια άμυνά μας στους ιούς είναι τα εμβόλια, δηλαδή ακόμα και για το aids, πραγματικό φάρμακο που το παίρνεις και τελειώνεις, δεν υπάρχει, για τη γρίπη το φάρμακο βοηθάει εν μέρη, για άλλες ιώσεις δεν έχουμε φάρμακο, αν είχαμε φάρμακο, δεν θα ανησυχούσαμε τόσο πολύ για το ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται. Δεν έχουμε εμπειρία με τους ιούς και έχουμε μόνο παρηγορητικά φάρμακα», σημείωσε η καθηγήτρια.

Για το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αμφισβητεί τους επιστήμονες είπε: «ίσως και η πολιτεία να έχει αρχίσει να αμφισβητεί τους επιστήμονες και το έχουν κάνει πολλά κράτη. Το πρόβλημα είναι ότι η πανδημία έχει δύο κομμάτια, το ένα είναι πως κάνεις πρόληψη, το άλλο είναι πως αντιμετωπίζεις αυτούς που νοσούν και νοσούν σοβαρά. Αν χάσεις τη διασπορά θα έχεις αναγκαστικά και πάρα πολλούς διασωληνωμένους».

Για το εμβόλιο, κ. Λινού τόνισε ότι η ίδια θα το κάνει όταν αυτό κυκλοφορήσει. «Δεν έχω φόβο, στην επιδημιολογία έχουμε μάθει να μετράμε, κέρδος ωφέλεια. Το εμβόλιο θα σώσει πάρα πολλές ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια πρόσθεσε ότι αφού κάποιος κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου πιθανό μετά από ένα χρονικό διάστημα να χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός.

Τα σούπερ μάρκετ είναι πιθανές εστίες υπερμετάδοσης

Η ίδια σύμφωνα με το thecaller.gr αναφέρεται στη λειτουργία των καταστημάτων και προτρέπει τους πολίτες να προτιμούν, όπου αυτό είναι εφικτό, την κατ’ οίκον διανομή και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα σούπερ μάρκετ.

«Για τα καταστήματα είμαι πάρα πολύ σκεπτική γιατί υπήρξε μελέτη –δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάλογη- που μέτρησε την πηγή διασποράς στην Αγγλία, από τις 9/11 μέχρι τις 15/11, ενόσω λειτουργούσε το lockdown, με κλειστά τα καταστήματα εστίασης και φάνηκε ότι η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης ήταν τα σούπερ μάρκετ 18% των κρουσμάτων και αμέσως μετά τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γυμνάσια και λύκεια.

Αυτό μας κάνει όλους πολύ σκεπτικούς για βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Από την άλλη δεν υπήρξε μεγάλη έξαρση σε μικροαγορές δηλαδή σε μικρά καταστήματα. Άρα, η εστίαση και τα σούπερ μάρκετς είναι εστίες πιθανής υπερμετάδοσης. Αυτό με κάνει ανήσυχη και θεωρώ αναγκαία την κατ’ οίκον διανομή των τροφίμων», αναφέρει, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε σούπερ μάρκετ της Βοστώνης το 20% των εργαζόμενων βγήκαν θετικοί. «Προφανώς, οι άνθρωποι αυτοί δεν το έφεραν από το πουθενά. Τους μεταδόθηκε το νόσημα από τους πελάτες και συνέχισαν να τους μεταδίδουν στους πελάτες», σχολιάζει.

Η κυρία Λινού καταλήγει ότι το κακό στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε παρόμοια στοιχεία που θα μας βοηθούσαν να χαράξουμε μια πολιτική σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων. Χαρακτηριστικά λέει: «Μπορεί το μανάβικο της γειτονιάς να μεταδίδει πολύ λιγότερο γιατί μπορεί να είναι ανοικτό, να αερίζεται, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στα μεγάλα σούπερ μάρκετ που, σε όλες τις χώρες του κόσμου, είναι χώροι κλειστοί, χωρίς φυσικό αερισμό. Και ξέρουμε ότι η μετάδοση γίνεται στους εσωτερικούς χώρους».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News