Η «πανδημία» της ενδοοικογενειακής βίας

Life
Η «πανδημία» της ενδοοικογενειακής βίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών

Τον εφιάλτη των γυναικών στην Ελλάδα που ζουν τη βία μέσα στο σπίτι τους αποτυπώνει η 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με την UNICEF με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στην έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στην Ελένη Τοπαλούδη, η οποία έγινε σύμβολο γυναίκας που μαρτύρησε στα χέρια των δολοφόνων βιαστών της , αποτυπώνεται η κατάσταση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της πανδημίας και το lockdown.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, η Αττική φαίνεται να «κρατάει τα σκήπτρα» της κακοποίησης των γυναικών.

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών υπομένουν τη βία από τον ίδιο τους τον σύντροφο. Σε ποσοστό 84% από το σύνολο των καταγεγραμμένων μορφών βίας στα Συμβουλευτικά Κέντρα ανά την επικράτεια.

Η βία μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως είναι η ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση.

Στα παραδείγματα ψυχολογικής βίας συμπεριλαμβάνονται πράξεις, όπως η κοινωνική απομόνωση, οι λεκτικές επιθέσεις, οι απειλές, ο εκφοβισμός, ο έλεγχος, οι προσβολές, η ταπείνωση και η δυσφήμιση.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της έκθεσης, που σύμφωνα με τα οποία από το 2010 έως και το 2019, οι καταγγελίες για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας τετραπλασιάστηκαν.

Το διάστημα 2012-2019 η αύξηση που καταγράφεται στον ετήσιο ς αριθμός γυναικών θυμάτων συντροφικής βίας η είναι της τάξης του 156%.

Κατά την χρονική περίοδο 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Οκτωβρίου 2020, συνολικά 4.872 γυναίκες βρήκαν το κουράγιο και ζήτησαν υποστήριξη από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, κάλεσε στη γραμμή SOS 15900

25η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Πηγή: isotita.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News