Ελλάδα

Προς νέο διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα πει για Lockdown, Σχολεία και Χριστούγεννα

Πιθανότατα την Παρασκευή το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Νέο μήνυμα προς τους πολίτες αναμένεται να απευθύνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός της εβδομάδας, πιθανότατα το απόγευμα της Παρασκευής.

Αφορμή η λήξη του lockdown, η άρση του οποίου είχε προσδιορισθεί αρχικά για τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.    

«Αρχίσαμε να πηγαίνουμε καλά, μπορούμε καλύτερα»  αναμένεται να είναι το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη στους πολίτες.            

Άρση lockdown

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown, πιθανότατα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Και αυτό, γιατί μπορεί να διαγράφεται μία μικρή υποχώρηση των νέων κρουσμάτων, αλλά ο ρυθμός της ημερήσιας πτώσης τους, όπως εκτιμούν, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα ή και τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Στη βάση των παραπάνω, από την κυβέρνηση προετοιμάζουν ήδη την κοινή γνώμη για την παράταση του lockdown και σε αυτό το πλαίσιο εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ένα ακόμα τηλεοπτικό μήνυμα. «Για την κυβέρνηση μοναδική προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι κατανοητή η προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά η ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την παράταση της καραντίνας.

Η ανακοίνωση της παράτασης, ωστόσο, δεν αναμένεται πριν από τα τέλη της εβδομάδας, καθώς τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την χρονική ισχύ της παράτασης. Η πλειονότητα των επιστημόνων εισηγείται παράταση δύο με τρεις εβδομάδες. Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν τις επόμενες τρεις ημέρες, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την πιθανότητα να λήξει το lockdown στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Σχολεία

Παράλληλα, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει νέα αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Μητσοτάκης είναι πιθανό να ανακοινώσει το άνοιγμα των σχολείων με συγκεκριμένα μέτρα.

Χριστούγεννα

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αναφερθεί επίσης στον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει σταδιακά η αγορά, αλλά και στο πώς θα γίνουν με ασφάλεια οι γιορτές των Χριστουγέννων. 

Θα αφήσει να εννοηθεί ότι το θέμα των εορτών θα εξεταστεί ξανά, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, πάντα σε απόλυτη συνεννόηση με τους επιστήμονες.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν, ακόμη και την τελευταία στιγμή, από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από το αν θα υπάρξει συνέχεια στην καθοδική τάση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ή όχι. 

Πηγή: newsbomb.gr, cnn.gr

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια