Βασίλης Κικίλιας: «Τον χειμώνα που έρχεται, η Ελλάδα δεν θα σωθεί από λόγια αλλά από πράξεις»

Ελλάδα
Βασίλης Κικίλιας: «Τον χειμώνα που έρχεται, η Ελλάδα δεν θα σωθεί από λόγια αλλά από πράξεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ακόμη στο «κόκκινο» με 633 νέα κρούσματα

Στη σημερινή του παρέμβαση, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, επέλεξε να μιλήσει για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, όπως ο ίδιος είπε, «κάνει μια σημαντική προσπάθεια για να υπηρετήσει τους συμπολίτες μας».

Ο κ. Κικίλιας «σύστησε» ξανά τον ΕΟΔΥ, σημειώνοντας πως σκοπός είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας και η ενίσχυση του ΕΣΥ. Όπως υπενθύμισε, επανασυστήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, ως φυσική συνέχεια του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Επανασχεδιάστηκε, στελεχώθηκε και δομήθηκε με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών».

Έκανε αναφορά στα νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο» με 633 νέα κρούσματα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Υγείας: «Σε Ημαθία, Μαγνησία, Λάρισα πιεζόμαστε και έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων. Το σύστημα Υγείας πιέζεται παντού, αλλά αντέχει. Είμαστε περήφανοι για όσους υπηρετούν», ενώ όπως είπε: «Τον χειμώνα που έρχεται, η Ελλάδα δεν θα σωθεί από μεγάλα λόγια αλλά από πράξεις».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εξέλιξη του κορονοϊού και ειδικά στον «φόρο αίματος», όπως χαρακτηριστικά είπε για τους 87 συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «είναι φανερό πλέον σε όλους πόσο επικίνδυνος, πόσο θανατηφόρος είναι αυτός ο ιός».

«Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά στη Θεσσαλονίκη» και «το συζητάει η επιδημιολογική μας ομάδα» είπε ο υπουργός. Επίσης, τα κρούσματα είναι υψηλά στην Κεντρική Μακεδονία, την Ημαθία, την Μαγνησία και την Λάρισα.

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «όμως αντέχει».

«Εν μέσω μιας πανδημίας την οποία ζούμε και βιώνουμε εδώ στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, είναι πάρα πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια, η εγκυρότητα των στοιχείων» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκινώντας την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊούς στη χώρα μας.

«Είμαστε υπερήφανοι για όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπηρετούν το ΕΣΥ» τόνισε ο κ. Κικίλιας. «Το χειμώνα που έρχεται η Ελλάδα δεν θα σωθεί με πολλά λόγια αλλά με γενναίες αποφάσεις και μεγάλες πράξεις» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται και παλεύουν για να μας παρέχουν το αγαθό της υγείας, καθημερινά δίνουν τις μάχες τους. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ».

Π. Αρκουμανέας: «Να δείξουμε υπευθυνότητα ώστε κι αυτή τη φορά να βγούμε νικητές»

Μετά την παρουσίαση του υπουργού Υγείας, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος όπως είπε στον ΕΟΔΥ το τελευταίο χρόνο «έχουμε τριπλασιάσει το δυναμικό προσωπικό».

Τόνισε ότι έχουν γίνει προσλήψεις 1.000 εργαζομένων και θα προχωρήσει η ενίσχυση 200 ακόμη τις επόμενες ημέρες.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο ΕΟΔΥ θα συμβάλλει και στον εμβολιασμό. Μέχρι να εμβολιαστεί όμως ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών, οι επόμενες μήνες θα είναι δύσκολοι και όλοι πρέπει να δείξουμε ετοιμότητα», τόνισε.

Ειδικότερα, η συμβολή του ΕΟΔΥ για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέδειξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Τον τελευταίο χρόνο έχει τριπλασιαστεί το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΟΔΥ, και για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχει ήδη προσλάβει 1.000 εργαζομένους και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί η πρόσληψη 200 επιπλέον εργαζομένων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε.

Όσον αφορά τις δράσεις του ΕΟΔΥ, τις ομαδοποίησε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: επιστημονικό πεδίο, συλλογή-επεξεργασία δεδομένων, άμεση απόκριση και παρέμβαση όπου υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Ο κ. Αρκουμανέας έκανε ειδική μνεία στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας πως πλέον αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού και διαβεβαίωσε πως με τη χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί θα γίνει το πιο σύγχρονο εργαστήριο στη χώρα μας, ένα από τα καλύτερα εργαστήρια στην Ευρώπη, το οποίο θα αποτελεί στολίδι για τη χώρα.

Ανακοίνωσε πως ο ΕΟΔΥ θα συμβάλλει και στον εμβολιασμό, ειδικά σε κλειστές δομές και σε ευπαθείς ομάδας.

Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, οι επόμενοι μήνες θα είναι θα είναι δύσκολοι. Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε πως πρέπει όλοι μαζί, και η πολιτεία και οι πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα ώστε κι αυτή τη φορά να βγούμε νικητές.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News