Κεραμέως: Δεν υπάρχει προγραμματισμός για το άνοιγμα των σχολείων

Κρήτη
Κεραμέως: Δεν υπάρχει προγραμματισμός για το άνοιγμα των σχολείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβολή έως 30 Νοεμβρίου και μόνο από μαθητές, της αίτησης–δήλωσης για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για το πώς θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία μετά τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων», είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «ό,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών».

Όπως είπε, όταν θα υπάρχει η σχετική εισήγηση των ειδικών και η σχετική απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτές θα ανακοινωθούν.

Υπενθυμίζεται, ότι με σχετική κυβερνητική απόφαση, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων (εκτός των δομών Ειδικής Αγωγής) έχει ανασταλεί μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Υποβολή έως 30 Νοεμβρίου και μόνο από μαθητές, της αίτησης–δήλωσης για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021

Από την Τετάρτη 25 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, οι μαθητές των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων καλούνται να υποβάλουν αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021.

Η παραπάνω προθεσμία αφορά μόνο στους μαθητές. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, οι απόφοιτοι θα υποβάλουν την αίτηση-δήλωση σε προθεσμία που θα οριστεί και θα ανακοινωθεί σε επόμενο στάδιο.

Ειδικά για φέτος, οι μαθητές θα υποβάλουν την αίτηση-δήλωση, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στη σχολική τους μονάδα, η οποία και θα καταχωρισθεί ηλεκτρονικά.

Αναλυτικότερα, οι μαθητές θα βρουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr), στον σύνδεσμο «Εξετάσεις» ή στην ιστοσελίδα του Λυκείου του, αναρτημένο το υπόδειγμα της αίτησης-δήλωσης. Αφού το «κατεβάσουν», αποθηκεύουν το αρχείο της αίτησης-δήλωσης στον υπολογιστή τους. Στη συνέχεια, τη συμπληρώνουν (μόνο τα γκρι στοιχεία) με όποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου διαθέτει. Τέλος το αποστέλλουν συμπληρωμένο ηλεκτρονικά (με email) για ηλεκτρονική καταχώριση, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία (25 με 30 Νοεμβρίου 2020) στο λύκειο που φοιτά.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής θελήσει εντός του διαστήματος υποβολής, να τροποποιήσει την Α-Δ που υπέβαλε, τότε θα πρέπει να στείλει νέα Α-Δ με την ένδειξη «ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ζητώντας την τροποποίηση της προηγούμενης.

Σε επόμενο στάδιο και με νεότερες οδηγίες, ο μαθητής ή η μαθήτρια θα κληθεί ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά πράγματι ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του, θα υπογράψει και θα παραλάβει ένα αντίγραφο της Α-Δ, το οποίο και θα πρέπει φυλάξει μέχρι το τέλος των εξετάσεων.

Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες θα υποβάλλουν/αποστέλλουν την αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις από 25 ως 30 Νοεμβρίου στο λύκειό τους, χωρίς δικαιολογητικά, όπως όλοι οι μαθητές.

Σε μεταγενέστερο χρόνο, οι εν λόγω μαθητές θα υποβάλουν στα λύκειά τους επιπλέον αίτηση η οποία θα εκφράζει την επιθυμία τους για προφορική ή γραπτή εξέταση κατά περίπτωση καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά.

Κατά την ίδια προθεσμία (25 με 30 Νοεμβρίου), οι υποψήφιοι που τυχόν ενδιαφέρονται για τα Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής (το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, το Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, και το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων), εκτός από την αίτηση-δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλουν-αποστέλλουν με mail και σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για τα 3 Μουσικά Τμήματα.

Όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μαθητές, θα γίνει προσπάθεια τα λύκεια να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή με mail με τους μαθητές και να τους ενημερώσουν για τη διαδικασία της αίτησης-δήλωσης. Για τυχόν απορίες, οι μαθητές θα απευθύνονται τηλεφωνικά ή με mail στα λύκειά τους.

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, του Λιμενικού Σώματος και της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό, αργότερα και σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), θα πρέπει να αποκτήσουν πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, σύμφωνα με εγκύκλιο που αναμένεται αργότερα. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα αίτηση-δήλωση. Αν ωστόσο κάποιος από τους μαθητές/ριες με σοβαρές παθήσεις δεν είναι σίγουρος για τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις, μπορεί να υποβάλει τώρα αίτηση-δήλωση και στην πορεία να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως ανέφερε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, «προγραμματική θέση της κυβέρνησης αποτελεί η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση να καταστεί από λύση ανάγκης για λίγους συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς. Με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και τη Διά Βίου Μάθηση (ΔΒΜ) στοχεύουν στην άμεση σύνδεσή της με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων. Οι προβλέψεις, εξάλλου, του CEDEFOP για το 2030 αναφορικά με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αναδεικνύουν ότι τα 2/3 των θέσεων εργασίας θα απαιτούν μεσαία και χαμηλά προσόντα, δηλαδή των επιπέδων 3, 4 και 5».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: INTIME

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News