Βάνα Παπαευαγγέλου: «Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ θα συνεχίσουν να αυξάνονται»

Ελλάδα
Βάνα Παπαευαγγέλου: «Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ θα συνεχίσουν να αυξάνονται»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κανένα μέτρο δεν είναι από μόνο του ικανό να δαμάσει την πανδημία», ενώ τόνισε πως «το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η καθολική χρήση της μάσκας»

«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».

Όπως ανακοίνωσε η κ. Παπαευαγγέλου σήμερα σημειώθηκαν 1.388 νέα κρούσματα, ενώ 84 ασθενείς «έφυγαν» το τελευταίο 24ωρο. Στις ΜΕΘ, όπως τόνισε βρίσκονται 549 συνάνθρωποί μας, διευκρινίζοντας ότι η πληρότητα ΜΕΘ Covid έχει φτάσει το 86% στην επικράτεια.

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, τονίζοντας ότι πρέπει να προστατέψουμε τα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντός μας, διευκρινίζοντας ότι ο Covid δεν μοιάζει με γρίπη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε δε θα γυρίσουμε γρήγορα στην κανονικότητα είναι «αδύνατον να ξυπνήσουμε μία μέρα και να πιστέψουμε ότι θα γυρίζουμε άμεσα στην κανονικότητα. Αυτή η δοκιμασία θα τελειώσει ωστόσο ο μόνος τρόπος είναι η πιστή εφαρμογή πολλών και διαφορετικών μέτρων».

Όπως είπε «κανένα μέτρο δεν είναι από μόνο του ικανό να δαμάσει την πανδημία», ενώ τόνισε πως «το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η καθολική χρήση της μάσκας», τονίζοντας πως «οι εισαγωγές στις ΜΕΘ θα συνεχίσουν να αυξάνονται»

«Η συνάθροιση θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες μας»

«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου. «Η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του, θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή αλλά και σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους με τους οποίους θα συναναστρέφεται» υπογράμμισε η καθηγήτρια της Ιατρικής, συμπληρώνοντας «προσοχή όμως στα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος, στα άτομα υψηλού κινδύνου».

«Πολλοί λένε ότι η νόσος covid-19 μοιάζει με μια απλή γρίπη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου για να διευκρινίσει εμφατικά ότι «άλλα λένε τα νούμερα και τα στοιχεία από τη χώρα μας». «Τις τελευταίες ημέρες βλέπετε ότι έχουμε σχεδόν 100 θανάτους κάθε ημέρα ενώ η επιδημική γρίπη καμία χρονιά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους, συνολικά για όλο το χρόνο» επισήμανε η λοιμωξιολόγος.

«Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν μόνο τους συνανθρώπους μας άνω των 80 ετών» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, για να δώσει αμέσως τον αντίλογο ότι «η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται είναι σταθερή και παραμένει στα 80 έτη, αλλά εδώ πάλι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Μόνο κατά τον μήνα Νοέμβριο, τις τελευταίες 3 εβδομάδες, χάθηκαν περισσότεροι από χίλιοι συνάνθρωποί μας από κορωνοϊό. Το 85% των θανάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 και αυτό πάλι παραμένει σταθερό. Όμως μόνο μέσα στον Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 συνάνθρωποι μας ηλικίας μικρότερης των 65 και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών». «Συνεπώς η λοίμωξη αυτή αφορά όλους μας» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Η χαμηλή θνησιμότητα στις νεαρότερες ηλικίες, δηλαδή στα άτομα κάτω των 65 ετών, εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία τους αλλά και από τη δυνατότητα του συστήματος Υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και τον χρόνο που απαιτείται» τόνισε η γιατρός. «Ήδη το σύστημα αυτό έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα».

«Συνεπώς πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης ενεργών κρουσμάτων»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. 

«Η πανδημία covid-19 ξεπερνάει πλέον τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650 χιλιάδες ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα» σημείωσε ο καθηγητής Iατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από Sars-cov2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» προσέθεσε.

«Στην Ευρώπη η επιδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης αναφέροντας ενδεικτικά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί.

«Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες» τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Στη χώρα μας, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπάρχει «μείωση της θετικότητας στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα, ωστόσο το φορτίο παραμένει βαρύ κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη», όπως είπε μεταξύ άλλων.  

«Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή», είπε, ενώ αναφερόμενος στα ηλικιακά χαρακτηριστικά είπε ότι η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών παρουσιάζουν μεγαλύτερη επίπτωση, ενώ άνω των 65 ετών δείχνουν μεγαλύτερη αύξηση».

Αναφερόμενος στην ηλικιακή ομάδα 19 έως 39 είπε ότι έχει πέσει η επίπτωση, ωστόσο η ηλικιακή ομάδα των παιδιών παραμένει στη χαμηλότερη επίπτωση, όπως είπε τονίζοντας ότι «η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας είναι ευρύτατη».

Καταλήγοντας τόνισε ότι σε όλη τη χώρα θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα, ενώ έκανε αναφορά και στο εμβόλιο.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν»

Η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων και πώς θα πραγματοποιηθεί θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατέστησε σαφές πως μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.

Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν και τόνισε πως δεν είναι στιγμή παρά την κόπωση για τις όποιες δικαιολογίες, για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News