Ελλάδα

Στέλιος Πέτσας: "Περιμένουμε περισσότερους θανάτους και εισαγωγές στις ΜΕΘ τις επόμενες ημέρες"

Για "δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα" έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Για μια "κρίσιμη και δύσκολη εβδομαδα" έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την έναρξη της ενημέρωσής του προς τους πολιτικούς συντάκτες.

"Έχουμε πόλεμο", τόνισε για μια ακόμη φορά, σχολιάζοντας θετικά την πρωτοβουλία των εθελοντών νοσηλευτριών και νοσηλευτών - μεταξύ αυτών και οι νοσηλεύτριες από την Κρήτη.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, επίσης, σχολίασε πως "στις αρχές Νοεμβρίου ο ιός μεταφέρθηκε από τους 20αρηδες και 30αρηδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες".

Παράλληλα, υπενθύμισε πως το εμβόλιο θα πραγματοποιηθεί δωρέαν.

Αναφορικά με την οικονομία σχολίασε πως ναι μεν υπάρχει αύξηση της ανεργίας, ωστόσο τα επίπεδά της είναι χαμηλότερα από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Για την άρση του lockdown είπε ότι, παρά τη μείωση των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και νοσηλευομένων στις ΜΕΘ αυξάνεται. Όπως είπε "τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αυξημένους θανάτους και εισαγωγές στις ΜΕΘ", ενώ αποκάλυψε πως "η άρση του lockdown θα γίνει - με συννενόηση με τους ειδικούς - όταν θα υπάρξει σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων".

"Η ασφάλεια", είπε, "θα έρθει μόνο όταν εμβολιάσουμε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού".

"Μόνο 8 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας", σχολίασε. "Καλούμε τους ιδιωτικούς γιατρούς να συμβάλλουν στο έργο μας", είπε σχολιάζοντας την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη.

"Δεν είδαμε την πτώση των κρουσμάτων που θέλαμε γιατί η πρώτη εβδομάδα του 2ου lockdown ήταν πιο χαλαρή", είπε.

Δείτε την ομιλία του:

Αναλυτικότερα:

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη»

«Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια κι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ' αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από το ECDC σχεδόν ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται στο κόκκινο με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία η ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών, παρουσιάζει σταθερά τη μεγαλύτερη επίπτωση. Κι ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Ο ιός όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους τον οικογενειών. Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lokdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ. Από τις 557 ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούν σήμερα πάνω από 1230»

«Τη στιγμή αυτή σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα συστήματα υγείας, όπως υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις ενώ σε κάποιες χώρες όπως η Ελβετία για παράδειγμα, στέλνουν ασθενείς στα γειτονικά τους κράτη. Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται ήδη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας γεγονός που προαναγγέλλει άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ. Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούν σήμερα πάνω από 1230. Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ covid που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου, ξεπεράσαμε τις 200 και από τις 490 απλές κλίνες κορωνοϊού ξεπεράσαμε τις 1500», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Ήδη ωστόσο μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους άγγιξαν τα όριά τους».

«Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ»

Ο κ. Πέτσας, επεσήμανε στη συνέχεια ότι «κρίθηκε έτσι απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες covid-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Καταβλήθηκε προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης κι όταν αυτό δε κατέστη εφικτό, ακολούθησε η επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων με 200 απλές κλίνες για κορονοϊό και τέθηκε το προσωπικό της στη διάθεση της Δ΄ ΥΠΕ. Ήταν άλλωστε κάτι που είχε ενταχθεί από την αρχή στον εθνικό σχεδιασμό και είχε προβλεφθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έγινε νόμος του Κράτους.

Παράλληλα υπήρξε μέριμνα ώστε στις δύο αυτές ιδιωτικές κλινικές να μην συνυπάρχουν covid περιστατικά με μη covid και ακολούθησε μεταφορά των νοσηλευομένων σε άλλες κλινικές. Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ. Οφείλουμε ωστόσο στις δύσκολες αυτές ώρες να μην ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού και των διοικήσεων των νοσοκομείων που με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αυτοθυσία δίνουν καθημερινές μάχες στην πρώτη γραμμή του πολέμου».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια