Παραδοχή Πέτσα για άρση του lockdown: Η 1η Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός στόχος

Ελλάδα
Παραδοχή Πέτσα για άρση του lockdown: Η 1η Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός στόχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εάν χρειαστεί, εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε και σε επίταξη, ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες»

Δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή ρεαλιστικό στόχο η σταδιακή άρση των περιορισμών από την 1η Δεκεμβρίου, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μιας μορφής κανονικότητα μέσα στο Δεκέμβριο.

Και αυτό γιατί, δυστυχώς, η πρώτη εβδομάδα του lockdown κύλησε μάλλον χαλαρά. Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουμε διαπιστώσει ότι τα κρούσματα επιμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι πάρα πολλές περιοχές ήταν στο "κόκκινο", εδώ και αρκετές εβδομάδες, πριν την εφαρμογή του καθολικού lockdown». Σημείωσε ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα, με τα χθεσινά και προχθεσινά στοιχεία, είναι ότι υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση, ενδεχομένως, στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως δεν προχωρά τόσο γρήγορα στην αποκλιμάκωση» και προσέθεσε: «Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πίεση και την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε μέσα στην εβδομάδα που έρχεται ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός -επαναλαμβάνω - για σταδιακή άρση αυτών των μέτρων. Αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη να περιορίσουμε τον κορωνοϊό».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αρθούν οι περιορισμοί, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «ξεκινάμε από το πεδίο το οποίο έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι τα σχολεία. Μετά το λιανεμπόριο και μετά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εστίαση». Επισήμανε, όμως, ότι «χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη».

Για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι η συζήτηση ξεκίνησε από τη στιγμή που δεν υπήρχε οικειοθελής διάθεση κλινών, που ήταν απαραίτητες εδώ και δέκα μέρες. «Είχαν ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Κωτσιόπουλος, και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου οι ιδιωτικές κλινικές να παραχωρήσουν κλίνες -απλές και όχι ΜΕΘ- οικειοθελώς. Εφόσον δεν το έπραξαν και επειδή βλέπουμε την πίεση στο σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίταξη δυο κλινικών -όχι και των εννέα- στη Θεσσαλονίκη, για 200 κρεβάτια, που δεν θα είναι ΜΕΘ αλλά απλές κλίνες για κορωνοϊό.

Δεν θα υπάρχει καμία μίξη των ασθενών, ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία ότι κάποιος ασθενής στο ιδιωτικό θεραπευτήριο μπορεί να κολλήσει κορωνοϊό από κάποιον που θα έρθει να νοσηλευτεί εκεί από το ΕΣΥ. Άρα θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως «όταν βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μια υγειονομική Περιφέρεια», και προσέθεσε ότι οι ασθενείς non-covid από τις κλινικές αυτές θα μεταφερθούν είτε σε κάποιο άλλο ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης είτε στο ΕΣΥ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επίσης, ότι το κόστος για την επίταξη θα καλύψει το Δημόσιο βάσει συμφωνημένων νοσηλίων και κοστολογίου, ενώ θα γίνονται και μεταφορές ασθενών, εάν αυτές χρειάζονται. «Αυτές οι δυο εβδομάδες είναι πολύ-πολύ κρίσιμες. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού για να περιορίσουμε την πίεση στο ΕΣΥ», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την τηλεργασία, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει μία δομή οικονομίας που δεν επιτρέπει να εφαρμοστεί παντού η τηλεργασία και ότι ούτως ή άλλως γίνονται παντού έλεγχοι αν εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι το ποσοστό της τηλεργασίας, όσο η χαλάρωση στους χώρους εργασίας. Το είχαμε δει και πριν το lockdown και το επισημαίναμε συνεχώς, ότι άνθρωποι που είναι κάθε μέρα μαζί, επειδή νιώθουν μία οικειότητα, στο γραφείο, στον χώρο της βιομηχανικής παραγωγής, οπουδήποτε, χαλαρώνουν. Δεν τηρούν όσο πρέπει τα μέτρα, όπως η απόσταση ή η μάσκα, με αποτέλεσμα να έχουμε διασπορά στον χώρο εργασίας» ανέφερε και σημείωσε. «Γι' αυτό το λόγο, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύονται τα Ελεγκτικά Σώματα σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, ώστε να υπάρχουν πιο στοχευμένοι έλεγχοι σε μεγάλους χώρους εργασίας και σε σημεία που μπορεί να υπάρχουν περιττές μετακινήσεις».

Για την τηλεκπαίδευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρόκειται για "επανάσταση" που πριν από λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητη. «Φυσικά και θα υπάρχουν προβλήματα τις πρώτες ημέρες. Σιγά-σιγά θα λυθούν. Τα προβλήματα με την πλατφόρμα ήταν θέμα του παρόχου, αφορούσαν όλη την Ευρώπη και αντιμετωπίστηκαν. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν την πρώτη μέρα για τα Δημοτικά επίσης ήταν ξανά θέμα της Ευρώπης, όπως στην Ολλανδία. Σιγά-σιγά και αυτά λύνονται. Χρειάζεται υπομονή», υπογράμμισε. Σχετικά δε με την πρόσβαση και τον εξοπλισμό, ανέφερε ότι η σύνδεση είναι δωρεάν και πάνω από 90.000 tablets έχουν διανεμηθεί δωρεάν. «Προβλήματα θα υπάρχουν, αλλά θα επιλύονται», επανέλαβε και συνεχάρη εκπαιδευτικούς και μαθητές για την προσαρμογή τους στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης και την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα, ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Εφέτος δεν είναι όπως ήταν πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχουν πλεονάσματα στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά πολύ μεγάλα ελλείμματα, τα οποία προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα σε όσους είχαν μείωση στο εισόδημά τους λόγω της πανδημίας. Και τους στηρίζει, δίνοντας 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ψίχουλα, ας το κρίνουν οι πολίτες».

Για τα εμβόλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικές τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρχει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και κατ' επέκταση θα μπορούν να προχωρήσουν και οι Εθνικοί Οργανισμοί Φαρμάκων σε αντίστοιχη αδειοδότηση. «Εάν αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, τότε τέλος του χρόνου- αρχές του επόμενου, χωρίς να μπορεί να πει κανείς ποια είναι η ακριβής ημερομηνία, θα υπάρχει η δυνατότητα ν' αρχίσουν να γίνονται τα πρώτα εμβόλια και στην Ελλάδα», είπε. «Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες. Σκοπός είναι να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, που πρέπει να απέχουν κάποιες εβδομάδες μεταξύ τους, μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021. Με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και θα μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας το μήνα», προσέθεσε επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να επιτευχθεί με γοργούς ρυθμούς η μεγαλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και να αντιμετωπιστεί οριστικά η πανδημία.

Τέλος, ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας ότι «από τις 2 Οκτωβρίου που είχαμε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι και σήμερα, η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ακόμα και στους πιο δύσπιστους, ότι μόνο η επιβολή κυρώσεων μπορεί να τη συνετίσει. Ελπίζουμε, πραγματικά να μη φτάσουμε τον Δεκέμβριο στην επιβολή κυρώσεων, αλλά να έχει αλλάξει στάση η Τουρκία εμπράκτως. Πράγμα, όμως, που δεν το βλέπουμε». Έτσι, όπως σημείωσε, φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι κοντά ένα σχέδιο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, εκτός εάν από την πλευρά της υπάρξει μια θεαματική αλλαγή τις επόμενες μία-δύο εβδομάδες.

Χαρακτήρισε, πάντως, θετική την επικοινωνία Τσαβούσογλου-Δένδια, αλλά, όπως τόνισε, δεν αρκεί ένα τηλεφώνημα και χρειάζονται πράξεις. «Και όταν η πράξη είναι να επεκτείνεται μια παράνομη NAVTEX ή να εκδίδεται μια καινούργια παράνομη NAVTEX, όταν η πράξη είναι να πηγαίνει ο Πρόεδρος Ερντογάν στα Κατεχόμενα για να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου, τι να συζητάμε για διερευνητικές επαφές; Προέχει η Τουρκία ν' αλλάξει στάση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκλεισε την τοποθέτησή του σημειώνοντας με νόημα ότι «χρειάζονται έμπρακτες κινήσεις, οι οποίες θα κριθούν ως αξιόπιστες από όλους πλέον. Όχι μόνο από την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Γαλλία, αλλά κυρίως από εκείνους οι οποίοι είχαν -ας πούμε- μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα λεγόμενα των κ.κ. Ερντογάν και Τσαβούσογλου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News