Πολυτεχνείο: Στη σκιά του κορωνοϊού οι φετινές εκδηλώσεις

Ελλάδα
Πολυτεχνείο: Στη σκιά του κορωνοϊού οι φετινές εκδηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ισχύ και με τη βούλα του ΣτΕ η επίμαχη απόφαση - «Τσουχτερά» τα πρόστιμα στους παραβάτες

Πολεμικό κλίμα έχουν δημιουργήσει οι απαγορεύσεις και οι διαταγές για τη 17η Νοεμβρίου, ενώ δε λείπουν και οι συλλήψεις και μάλιστα πριν φτάσει η σημερινή επέτειος. Εν μέσω σκληρής κόντρας, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου έως και τις 9 αύριο το βράδυ, 18 Νοεμβρίου. Μάλιστα, στο Ηράκλειο, οργανώνεται και φέτος στην πλατεία Ελευθερίας συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα σήμερα και πορεία τιμής στους ήρωες του Πολυτεχνείου.

Στο “στρατηγείο” της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα. Ήδη χθες σημειώθηκαν συλλήψεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στου Ζωγράφου. Ωστόσο, στο κενό έπεσε η προσπάθεια του ΜέΡΑ25 να “παγώσει” την ισχύ της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς της COVID-19. Έτσι η επίμαχη απόφαση της Αστυνομίας διατηρείται σε ισχύ, και με τη βούλα του ΣτΕ απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων λέει άλλα...

Πάντως, προηγήθηκε η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που χαρακτήριζε ως αντισυνταγματική την απαγόρευση!

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

“Φαρμακερά” πρόστιμα

Στο μεταξύ, τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα είναι “φαρμακερά”. Υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

* Διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

* Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Για την ιστορία, καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει και στο παρελθόν. Πότε; Στην περίοδο της Χούντας. Δηλαδή στις 21/4/1967, που έγινε το πραξικόπημα, και στις 17/11/1973, όταν έγινε στο Πολυτεχνείο η εισβολή του τανκ! Μάλιστα, η απόφαση δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

«Αδιανόητο να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης...»

«Αδιανόητο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το γεγονός να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης για το Πολυτεχνείο τα κόμματα, καλώντας τα σε αυτοσυγκράτηση.

Σε παρέμβασή του για το Πολυτεχνείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο, υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο.

Φέτος δε γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δε μείωσε τη σημασία τους.

Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε, αλλά και το κοινό καλό.

Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα.

Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας.

Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων.

Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας.

Η απόφαση να μη γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο.

Μόλις χθες (σ.σ. προχθές) θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.

Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

Με επικεφαλής την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μια λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».

«Δε θα παραστούμε στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο»

Σκληρή γλώσσα από Αλέξη Τσίπρα... «Δε θα παραστούμε στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο». Την ίδια ώρα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «η πρωτοφανής και χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας, αλλά στην προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Καθώς και στη στόχευσή του να χαϊδέψει τα αφτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου καθώς και της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του».

Παρέμβαση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Το Κίνημα Αλλαγής, με δήλωση της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, παρεμβαίνει στη διχόνοια ανάμεσα σε όσους θέλουν να γιορτάσουν το Πολυτεχνείο σαν να μην υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και της κυβέρνησης που απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων.

«Μνημείο αυταρχισμού»

Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώσει ξαφνικά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου την απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με ξεκάθαρο στόχο την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τις κυβερνητικές αποφάσεις σχολίασε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «μνημείο αυταρχισμού» και σημειώνοντας ότι «οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα».

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει τις εξελίξεις μέσω Twitter και ο Γιάνης Βαρουφάκης, γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Το κόμμα σε χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών - και μάλιστα με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας - συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα».

«Διαχρονικά και επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου»

Στην επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρεται με δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια τιμά τους αγωνιστές της Δημοκρατίας.

«Διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές κατάφεραν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις μιας κοινωνίας που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Πρόοδο και την Παιδεία. Απέδειξαν, επίσης, ότι η πρωτοπορία και οι κοινωνικές ανατροπές εκφράζονται από τη νέα γενιά. Ως Περιφέρεια Κρήτης τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά και αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλης Καρτσωνάκης, σε χθεσινό του μήνυμα προς εκπαιδευτικούς και μαθητές αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επτά χρόνια μετά από την κατάλυση της Δημοκρατίας, επικρατούσε ένας γενικός αναβρασμός στην κοινωνία που εκφράστηκε με την κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του ’73 και κορυφώθηκε με την κατάληψη του Πολυτεχνείου τη 14η Νοεμβρίου. Η κίνηση αυτή εξελίχθηκε σε μαζική αντίδραση στο καθεστώς των συνταγματαρχών, αφού συγκεντρώθηκαν πολίτες έξω από το Πολυτεχνείο, καθώς και σωματεία και επαγγελματικές οργανώσεις, και πήρε τη μορφή γενικευμένου ξεσηκωμού ενάντια στη Χούντα. Ο ραδιοσταθμός που εξέπεμπε από το Πολυτεχνείο ενέτεινε την αίσθηση αυτή στη συνείδηση όλων. Τις πρώτες ώρες της 17ης Νοεμβρίου ο στρατός πέρασε στην καταστολή της εξέγερσης. Η εισβολή του τανκ στην κεντρική πύλη του Μετσόβιου ήταν από τις συμβολικές στιγμές που περνούν αυτομάτως στην ιστορία και χαράσσονται βαθιά στη μνήμη του λαού».

Η δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για το Πολυτεχνείο

«Το ιστορικό αυτό γεγονός, που υπήρξε και η αρχή του τέλους της Δικτατορίας, παραμένει ένα πολύτιμο κεφάλαιο αυτογνωσίας κι επαγρύπνησης για όλους τους Έλληνες. Οι αξίες και τα ιδανικά, που με αυτοθυσία κράτησαν ζωντανά οι νέοι του 1973 στο Πολυτεχνείο, δείχνουν και σήμερα το δρόμο του Χρέους προς την πατρίδα.

Η σκέψη μας είναι στραμμένη πάντα, με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη, στους φοιτητές και στους πολίτες οι οποίοι μετείχαν στον Αντιδικτατορικό αγώνα, σε όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν στους δύσκολους καιρούς, την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Ισονομία, και την Παιδεία στον τόπο μας.», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Δήλωση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου

«Σαράντα επτά χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο η ιστορική μνήμη παραμένει ανεξίτηλη. Θυμόμαστε, διδασκόμαστε και εργαζόμαστε για μία ισχυρή και ασφαλή Ελλάδα, που θωρακίζει τη λειτουργία της Δημοκρατίας και των θεσμών της και επενδύει στο μέγιστο κοινό αγαθό της Παιδείας, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για ένα σύγχρονο, ασφαλές, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό ελληνικό πανεπιστήμιο.

Η ιστορική επέτειος του εμβληματικού αγώνα των φοιτητών για ελευθερία και δημοκρατία, διαχρονική παρακαταθήκη για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, αποτελεί αφετηρία περισυλλογής και ευθύνης. Περισυλλογής για την ανάγκη ενότητας, χωρίς διχαστικές επιλογές και συνθήματα κενά περιεχομένου. Και ευθύνης. Ειδικά αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο διαχείρισης μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η οποία επιφέρει απώλειες ζωών, δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας και επιβάλλει τη λήψη αποφάσεων με πρώτιστο γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια όλων των πολιτών.

Το Πολυτεχνείο, κορυφαίο σύμβολο αντίστασης και αγώνα, ζει στις καρδιές μας και μας εμπνέει για να προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι, όπως οι καιροί επιτάσσουν.»

Κοντάκης: «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου θα πρέπει να ενώνει όλους τους Έλληνες»

«H επέτειος του Πολυτεχνείου συμβολίζει τους αγώνες της νέας γενιάς ενάντια σε ανελεύθερα καθεστώτα. Στο Πολυτεχνείο οι νέοι εκείνης της εποχής έδειξαν πως μπορούν να παλέψουν με αυτοθυσία για αξίες και ιδανικά.  Έστειλαν ένα μήνυμα προσπαθώντας να αφυπνίσουν μια κοινωνία, που είτε δυσφορούσε σιωπηλά είτε αδιαφορούσε μπροστά στο καθεστώς της τότε δικτατορίας.

Πράξη αντίστασης χαραγμένη στη συλλογική μνήμη ως θρυαλλίδα αφύπνισης για το δικαίωμα της παιδείας μέσα σε μια ελεύθερη κοινωνία. Ένα μήνυμα προς τυράννους, πως όταν χρειάζεται η νεολαία θα αψηφήσει τα πάντα για να διεκδικήσει τα δίκαια της, τα δίκαια της κοινωνίας. 

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου θα πρέπει να ενώνει όλους τους Έλληνες με δημοκρατική συνείδηση και πίστη στα δημοκρατικά ιδεώδη. Εκπέμπει διαχρονικά το μήνυμα πως η νέα γενιά, με το μέλλον της υποθηκευμένο και αβέβαιο δεν διστάζει να αμφισβητεί, να αγωνίζεται και διεκδικεί να ακούγεται.

Εκτός του εορτασμού μνήμης του αγώνα και της θυσίας των ηρώων εκείνης της εποχής, η σημερινή μέρα είναι επίσης ημέρα περίσκεψης και αναστοχασμού για τη νέα γενιά του σήμερα, μέσα σε  έναν κόσμο, που διαρκώς αλλάζει, εξελίσσεται και μεταλλάσσεται. Της το οφείλουμε!», αναφέρει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ανακοίνωσή του.

Το μήνυμα του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κοχιαδάκη:

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και τιμής του αγώνα για Ελευθερία - Δημοκρατία - Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.

Το Πολυτεχνείο ακόμη και σήμερα μας εμπνέει, μας συγκινεί και μας θυμίζει ότι τα οράματα του τότε παραμένουν ακόμη και σήμερα επίκαιρα.

Η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και η Εθνική Ανεξαρτησία δεν αποτελούν κεκτημένο. Είναι συνεχείς διαδικασίες που πρέπει διαρκώς να διεκδικούνται και να κερδίζονται.»

Το μήνυμα του Δημάρχου Αγίου Νικολάου, Αντώνη Ζερβού:

«17 Νοέμβρη, επέτειος Δημοκρατίας, εν μέσω πανδημίας και μάλιστα εν μέσω έξαρσης της ασθενείας με αυστηρότατους – ξανά – περιορισμούς στην καθημερινότητα και στον κανονικό τρόπο ζωής μας, όπως σε όλο τον κόσμο.

Μια επέτειος προβληματισμού, αναστοχασμού, διαρκούς επαναπροσδιορισμού, μια ουσιαστική γιορτή της Δημοκρατίας που γίνεται αντικείμενο στείρας αντιπαράθεσης αντί γόνιμου διαλόγου, δυστυχώς και με την εμπλοκή διακεκριμένων συνταγματολόγων και νομικών.

Γιατί, στις σημερινές συνθήκες, που άλλαξε – υποχρεωτικά – η ζωή μας άρδην,  δεν έγιναν εθνικές εορτές, ακυρώθηκε η θρησκευτική ζωή του λαού, η δυνατότητα του για δουλειά και ποιότητα ζωής θυσιάστηκε , γιατί να ζητείται ο ‘’κανονικός’’ εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου ; Γιατί δεν γνωμοδότησαν και για την απαγόρευση συναθροίσεων στους κοινόχρηστους χώρους γενικώς ; Ποια η διαφορά ;

Ασκήσεις δημοκρατίας θα μου πείτε. Σωστά. Αλλά για να αποδίδουν τέτοιες δράσεις, θα πρέπει να υπάρχει ήρεμο γενικό τοπίο και γόνιμος προβληματισμός. Υπάρχει; Προφανέστατα όχι. Η υπερβολή δεν κάνει πουθενά καλό. Ούτε στην δημοκρατία. Ειδικά σ’ αυτήν.

Σήμερα προέχει η υγεία για να συνεχίσει να υπάρχει ο λαός που θα επιλέγει την δημοκρατία .

Οι αποφάσεις δύσκολες. Η επιτυχία τους δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς που τις εισηγούνται, αυτούς που αποφασίζουν, αυτούς που προσπαθούν να ελέγξουν – με ελλιπέστατα μέσα – την εφαρμογή , αλλά και από τον καθ’ ένα μας. Ας το σκεφτούμε. Δεν είναι ούτε υπεκφυγή ούτε φτηνή απαλλαγή ευθυνών. Η ατομική ευθύνη και η κοινωνική ενσυναίσθηση αποτελεί το μοναδικό μέσο διαφυγής.

Ας δούμε όμως , επί της ουσίας, και με πολύ λίγα λόγια ποιο είναι σήμερα το εναπομείναν αποτύπωμα  από την τεράστιο αυτό αγώνα που βάφτηκε, όπως όλοι οι κοινωνικοί αγώνες και με αίμα .

Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία .

Όλη η ουσία της δημοκρατίας κλεισμένη σε τρεις λέξεις . Όλη . Σε τρεις λέξεις .

Πρώτο πρόταγμα ‘’ψωμί’’ , δουλειά , κοινωνική πολιτική, συνθήκες εργασίας, οικονομική ανταπόδοση εργασίας. Ο εργασιακός μεσαίωνας πριν την μεταπολίτευση βελτιώθηκε. Έγιναν βήματα πολλά, και πισωγυρίσματα αλλά για μεγάλο διάστημα (30 περίπου χρόνια – μετατοπισμένη χρονικά η χρυσή 30ετία της Ευρώπης) υπήρξε σαφέστατη βελτίωση. Όχι όση ίσως ήθελαν και θέλαμε όλοι. Αλλά ο μαξιμαλισμός ποτέ δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Και μετά ήρθε η κατάρρευση του σταθερού διπολικού κόσμου, η παγκοσμιοποίηση, η κατάργηση των εθνικών συνόρων , καπιταλισμός παντού, ‘’Ενωμένη’’ Ευρώπη, οικονομική κρίση με τελικό αποτέλεσμα την καθολική ανατροπή των εργατικών κατακτήσεων και των οικονομικών σχέσεων σε κάθε γωνιά. Η επέλαση της τεχνολογίας ανέτρεψε τα πάντα. Υποκατάσταση του ανθρώπου από της μηχανές, επιβολή ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης πάνω από το 3% για να ζει η οικονομία ( εμείς ; ) .

Ξανά στην αρχή λοιπόν . Μια άλλη αρχή. Δυστυχώς τώρα πολύ πιο σκληρή .Χωρίς αρχές . Πολυτασικός κόσμος, ρευστές ισορροπίες συνεχώς διαφοροποιούμενες . Ο δυτικός τρόπος ζωής που κυριάρχησε και επεβλήθη από την βιομηχανική επανάσταση και μετά παραπαίει .

Αλλά και στην Παιδεία, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα .

Δυστυχώς στην Ελλάδα την παιδεία την χρησιμοποιούμε ως τμήμα της κοινωνικής μας πολιτικής και βασικό άξονα μείωσης του ποσοστού ανεργίας . Σπουδάζοντας τα παιδιά μας καθυστερούν να βγουν στην αγορά εργασίας . Και απλώσαμε και τις σχολές σε όλη την Ελλάδα, στρεβλά και άδικα, μικροπολιτικά, για να αναστρέψουμε την αστυφιλία και να βοηθήσουμε με αντιπαραγωγικό τρόπο της φθίνουσες τοπικές οικονομίες . Η επιπλέον επένδυση σε άχρηστη παιδεία και παραγωγή ανέργων επιστημόνων θα προσπόριζε τα απαιτούμενα ποσά για την επαναχάραξη της αναζωογόνησης της θνήσκουσας περιφερειακής οικονομίας . Η μεγάλη και ισχυρή Γερμανία δεν αυξάνει τις θέσεις στα πανεπιστήμια της, γιατί θεωρεί οικονομικότερο να ‘’αγοράζει’’ έτοιμους επιστήμονες από μας . Πολλά από τα παιδιά μας μάλιστα πάνε και σπουδάζουν έξω και δεν ξαναγυρίζουν καν . Με ότι σημαίνει αυτό. Κατακεραυνώνουμε όμως την ιδιωτική εκπαίδευση λόγω ιδεολοληψιών και προκαλούμε στον εαυτό μας οικονομική ασφυξία .

Θολό τοπίο λοιπόν . Μικρά δειλά βήματα. Χωρίς σαφείς στόχους και μακρόπνοο ανοιχτόμυαλο σχεδιασμό .

Ελευθερία τέλος . Αλήθεια έγινε κάτι για να καταλάβουμε τα όρια της ελευθερίας του καθ΄ ενός μας; Που φτάνουν τα δικά μας και που ξεκινούν του δίπλα μας; Οι αγώνες μας για να μπορούμε να λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας, να έχουμε ισονομία και ισοπολιτεία αντιμετωπίζουν , όπως και η εργασία μας την επέλαση της τεχνολογίας που ανατρέπει με ασύλληπτους ρυθμούς όλα όσα ξέρουμε . Φοβόμασταν τα αρχεία των αστυνομικών, διεκδικήσαμε το κάψιμο των φακέλων. Και σήμερα ο μεγάλος αδερφός ξέρει , με τραγικές λεπτομέρειες τι λέμε, πως το λέμε, μας βάζει να πούμε αυτό που θέλει και η ανθρωπότητα ψελλίζει αδύναμη για την διαμόρφωση νέων κανόνων .

Με τα ‘’cookies’’ των  smartphones η Google, το Facebook, και τις λοιπές ’’αδελφές’’ όπως ήταν παλιά οι πετρελαϊκές εταιρείες μαθαίνουν με αλγόριθμους τον τρόπο σκέψης μας, τις μύχιες σκέψεις μας και μας καθοδηγούν αόρατα .

Για ποια ελευθερία λοιπόν μιλάμε ; Γι’ αυτή που μας δίνουν;

Καταργήσαμε την σκέψη μας, την ανθρώπινη επαφή μας, τη φυσική ομιλία μας, ανακατέψαμε τον προσωπικό με τον επαγγελματικό μας χρόνο.

Τι απέμεινε λοιπόν από εκείνη την επέτειο για να θυμόμαστε ;

Τίποτα .

Πάλι από την αρχή . Για όλα . Μ΄ ένα τραγικότερο και ζοφερότερο τοπίο γιατί ο παράγων άνθρωπος έχει πάει στην άκρη . Και αν δεν γίνει κάτι , αν δεν σηκωθούμε από τον καναπέ θα γίνουμε υποχείρια των μηχανών .

Εδώ λοιπόν είναι το ζήτημα της επετείου . Και όχι οι ιδεοληπτικές αντιπαραθέσεις .

Ν΄ αναζητήσουμε να αναστρέψουμε το κλίμα. Ν΄ αναζητήσουμε τον άνθρωπο που έχουμε καταχωνιάσει μέσα μας . Με προσπάθειες και αγώνες όλοι μαζί .

Ξανά όλοι μαζί για να βρούμε ξανά την κοινωνία μας και για να έχει έννοια ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου .

Αλλιώς το Πολυτεχνείο δεν θα είναι Εδώ !!! Ποτέ ξανά .»

Το μήνυμα του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μας καλούν και μας βάζουν καθήκοντα τα προτάγματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73. Μας καλούν οι νεκροί μας, οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου, οι βασανισμένοι στα υπόγεια και τις ταράτσες της Ασφάλειας, οι εξορισμένοι από την επταετία των συνταγματαρχών.

Στεκόμαστε δίπλα στα αιτήματα των υγειονομικών για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, στα αιτήματα των εκπαιδευτικών για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, στα αιτήματα των εργαζομένων και της νεολαίας για πλήρη προστασία της υγείας και της δουλειάς ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 47 χρόνια, καλούμαστε να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, η οποία βάλλεται από έναν θεσμό ακροδεξιών που επιχειρούν εδώ και χρόνια να ξαναγράψουν την Ιστορία. Φέτος, με αφορμή την πανδημία, έναν κίνδυνο πραγματικό και σοκαριστικό, φαίνονται αποφασισμένοι να ξεμπερδέψουν με ό,τι τους εμποδίζει να εφαρμόσουν την οικονομική και ιδεολογική τους ατζέντα, μετερχόμενοι το μόνο όπλο στο οποίο καταφεύγει όποια εξουσία δεν βρίσκει τη συναίνεση του λαού στα αισχρά σχέδιά της: βία, καταστολή και κατάλυση του Συντάγματος. Χωρίς κανένα πρόσχημα, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, με ένα ΦΕΚ, μέσα στη νύχτα, αποφάσισε και διέταξε, καθ’ υπόδειξη και με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, «καθ’ απάσαν την Επικράτειαν» και για τέσσερις ημέρες, την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, αναστέλλοντας το άρθρο 11 του Συντάγματος των Ελλήνων, το οποίο γίνεται μόνο με βάση το άρθρο 48 του Συντάγματος «Κατάσταση Πολιορκίας» και απαιτεί απόφαση της Βουλής.», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Το μήνυμα της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών

«Το αντιιμπεριαλιστικό του περιεχόμενο, το εξεγερτικό του πνεύμα, τη διαρκή μάχη κατά του φασισμού, το αίτημα για απελευθέρωση από κάθε καταπίεση και εκμετάλλευση, που εκφράστηκε με το ιστορικό σύνθημα Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Το Πολυτεχνείο είναι διαχρονικό, είναι η σκυτάλη του συλλογικού αγώνα που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του Νοέμβρη είναι που εξοργίζουν όλους τους κυρίαρχους, τους οικονομικούς άρχοντες, τους ΑμερικανοΝατοϊκούς πολεμοκάπηλους. Επί χρόνια προσπαθούν να αμαυρώσουν το Πολυτεχνείο, να το κάνουν “εθνική” γιορτή και “παρέλαση”. Να το απαγορέψουν και να το μικρύνουν.

Το Πολυτεχνείο του 2020 αποκτά ένα ακόμα πιο ριζοσπαστικό περιεχόμενο. Είναι το μήνυμα του αγώνα απέναντι στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική που αντί να ενισχύει τη δημόσια υγεία, να προστατεύει το λαό, να ασκεί κοινωνική πολιτική, κάνει business με τους κλινικάρχες, δίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες, θυσιάζει την υγειονομική προφύλαξη για τα συμφέροντα της τουριστικής βιομηχανίας, σπαταλάει κρίσιμους δημόσιους πόρους για εξοπλισμούς του θανάτου και “μεγάλους περιπάτους”.

Θα δώσουμε και φέτος το αγωνιστικό παρόν. Ακόμα πιο μαχητικά, ακόμα πιο βροντερά! Με τη συμμετοχή μας στις αγωνιστικές εκδηλώσεις και την πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία.

Μας εξοργίζει η χουντικού τύπου απαγόρευση της πορείας από την κυβέρνηση και τον κ. Χρυσοχοϊδη. Η απαγόρευση της συνάθροισης άνω των τεσσάρων ατόμων, κατά παράβαση ακόμα και του Συντάγματος. Η στοχοποίηση συναδέλφων μας, γιατρών και υγειονομικών της πρώτης γραμμής, από τους υπουργούς, την κρατική ασφάλεια και ορισμένα κιτρινόμαυρα ΜΜΕ. Μας προκαλούν διπλά με την υποκρισία τους, το μεταφυσικό σύνδρομο συστημικού ανορθολογισμού με θρησκευτικόμορφα χαρακτηριστικά από το οποίο διακατέχονται. Που θεωρεί ότι μια 2ωρη διαδήλωση με όλα τα μέτρα προφύλαξης σε ανοιχτό χώρο, με μάσκες και με αποστάσεις, είναι επικίνδυνη για τη μετάδοση του ιού και όχι ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, ΜΜΜ, εργοστάσια, εκκλησίες, σχολικές αίθουσες των 30 μαθητών, νοσοκομεία των ράντζων και χωρίς τις αναγκαίες ΜΕΘ, φυλακές και κέντρα προσφύγων, οικογενειακές εστίες σε μικρά διαμερίσματα  στις φτωχογειτονιές.

Ως γιατροί και επιστήμονες καταγγέλλουμε αυτό τον επικίνδυνο ανορθολογισμό.

Το κάνουν για να μεταθέσουν αλλού την ευθύνη. Για να κουκουλώσουν τις εγκληματικές τους αμέλειες, ενώ ο λαός μας με την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση του την άνοιξη, τους είχε δώσει περιθώριο τόσων μηνών. Λασπολογούν και συκοφαντούν τους μαχόμενους υγειονομικούς και όσους αποκαλύπτουν τα μη πεπραγμένα τους (ούτε καν επαρκή και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία, τα ΚΥ και τις ΤΟΜΥ).

Δεν μας φοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν. Το αποδείξαμε στις 12 Νοέμβρη, όταν συγκεντρωθήκαμε στις πύλες των νοσοκομείων μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και τη δικαιολογημένη ανασφάλεια του λαού (που επιδεινώνεται από την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική) για να περάσει γενικότερα αντιδραστικά μέτρα: ιδιωτικοποίηση υγείας, παιδείας, συγκοινωνιών. Κατάργηση 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες και ρευστοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Γενικότερη απαγόρευση διαδηλώσεων, περιορισμό απεργιών, κρατικό έλεγχο των σωματείων. Επιδιώκει να βάλει μια κοινωνία στο γύψο και σε μόνιμο lockdown.

Δεν θα τους περάσει. Αυτοί έτσι κι αλλιώς “ανέραστοι θα μείνουν”. Όλοι εμείς, εργαζόμενοι, νεολαία, υγειονομικοί θα είμαστε παρόντες στο Πολυτεχνείο και την πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και τις αποστάσεις.

Διαδηλώνουμε για να ανατρέψουμε την επικίνδυνη και βάρβαρη κυβερνητική πολιτική. Για την αποτροπή της υγειονομικής καταστροφής. Για ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Για το Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία της εποχής μας. Οι 47 Νοέμβρηδες δεν μας “βαραίνουν την πλάτη” αλλά μας ανοίγουν νέα φτερά.», αναφέρει η ανακοίνωση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών.

«Τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου»

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμμετέχει και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, στις εκδηλώσεις για την εξέγερση στις 17 Νοέμβρη του ’73. «Με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση έχει εντείνει την τελευταία βδομάδα την προσπάθεια αποτροπής των εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα την αυταρχική απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για “απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων” 4 ή περισσοτέρων ατόμων σε όλη τη χώρα για 4 μέρες και για επιβολή προστίμου σε όσους την παραβιάσουν. Πρόκειται για απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση δεν είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού, αλλά ο οργανωμένος εργατικός και λαϊκός αγώνας που κλονίζει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που υπηρετεί. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης αποτελεί προσπάθεια φίμωσης των φωνών που διεκδικούν και ενοχοποίησης όσων αντιστέκονται εν μέσω πανδημίας. Στοχεύει στην καταστολή των αντιδράσεων απέναντι στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο πρόσφατος νόμος για τις διαδηλώσεις, που δίνει τη δυνατότητα απαγόρευσης ή περιορισμού τους σε περίπτωση που απειλείται “διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής” της περιοχής, π.χ. της κυκλοφορίας οχημάτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα διάλυσης της διαδήλωσης και υποχρεώνεται σε καταβολή αποζημίωσης ο οργανωτής σε περίπτωση “φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας”», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου

«Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καλό είναι να πάει μια βόλτα από τους εργασιακούς χώρους που έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού.

Καλούμε την κυβέρνηση Ν.Δ. του Βορίδη, του Πλεύρη, του Χρυσοχοΐδη, του Άδωνη, του Μπογδάνου και των άλλων διάφορων νοσταλγών, να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική απαγόρευση συνάθροισης άνω των 4 ατόμων.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα σούπερ-μάρκετ, στα εμπορομάγαζα, στα e-shop, στις αποθήκες, στα εργοστάσια... να τιμήσουν τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, να κρατήσουμε ζωντανά τα συνθήματα του Πολυτεχνείου που τους ενοχλούν και τους στοιχειώνουν», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Μήνυμα του γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου 

«Η κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση της νεολαίας, εξέφρασε τα αισθήματα του λαού,ενάντια στο φασισμό και την χούντα στη χώρα μας.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου, Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και κυρίως ως προς την ανθρωποκεντρική του διάσταση:

-Ψωμί για τον άνθρωπο, την διαβίωση και τη ζωή του.

-Παιδεία για τον άνθρωπο μέλος της Κοινωνίας.

-Ελευθερία για τον άνθρωπο-πολίτη της Δημοκρατίας.

Φέτος, η πλέον αρμόζουσα τιμή για το Πολυτεχνείο και τους αγωνιστές του είναι να αφουγκραστούμε και να ενστερνιστούμε τα διαχρονικά μηνύματα του και ειδικά όσοι σήμερα αψηφούν τους κινδύνους για την υγεία και την ίδια τη ζωή του ανθρώπου αλλά και αυτοί που αντί της θεσμικής και δημοκρατικής συνεννόησης, επιλέγουν αυταρχικές και μονομερείς Κυβερνητικές αποφάσεις.

Το Πολυτεχνείο ζει και θα συνεχίσει να ζει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στις καρδιές μας και στον αγώνα μας για μια δίκαιη κοινωνία».

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου (μέλος της ΕΕΔΥΕ) «τιμά την αντιδικτατορική πάλη του λαού μας και συντάσσεται με τους μαζικούς φορείς που καλούν σε μαζικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Το νόημα του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης παραμένει ζωντανό κι επίκαιρο, και αποτελεί παρακαταθήκη στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό».

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων συμμετέχει στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου. «Το “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” μεταφράζεται στα σημερινά αιτήματα για προστασία της υγείας μας, τη διασφάλιση του εισοδήματός μας, τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες! Είναι ντροπή η κυβέρνηση να προσπαθεί να ξεπλύνει τις ευθύνες τις, ενώ έχει αφήσει τον λαό σε πόλεις και χωριά απροστάτευτο! Όταν είμαστε σε πόλεμο και κινδυνεύει η ζωή και υγεία του λαού απαιτούνται έκτακτα μέτρα! Χρειάζονται λεφτά τώρα:

- Για γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές και υγειονομικό υλικό, καθώς και για κινητά συνεργεία που να κάνουν μαζικά δωρεάν τεστ στα κεφαλοχώρια, στα συνεργεία συγκομιδής της ελιάς, την ώρα που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα στα χωριά της περιοχής μας,

- Για να στηριχτεί ο βιοπαλαιστής αγρότης που πλήττεται το εισόδημά του, που τον πνίγει το κόστος παραγωγής, που τον κρατάνε “όμηρο” οι χαμηλές τιμές παραγωγού, που τον αφήνει απροστάτευτο το κράτος από καταστροφές, που δεν ξέρει τι του ξημερώνει,

- Για δασκάλους, καθηγητές και καθαρίστριες. Να ενισχυθούν τα σχολειά για ασφαλή και σωστή μόρφωση των παιδιών κι όχι να στοιβάζονται σε αίθουσες που ρημάζουν ή να στέλνονται σπίτια τους, ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά δε διαθέτουν τα μέσα για τηλεκπαίδευση», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αγρότες.

Το Μ-Λ ΚΚΕ

«Φέτος η κυβέρνηση, με πρόσχημα την προστασία από τον κορωνοϊό, προχώρησε στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων τιμής, μνήμης και συνέχειας του αντιιμπεριαλιστικού και αντιφασιστικού αγώνα του Πολυτεχνείου.

Η κυβέρνηση, εκφράζοντας τα συμφέροντα της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της, επιδιώκει να σβήσει από τη μνήμη του λαού τα μεγάλα διδάγματα της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο», αναφέρει και το Μ-Λ ΚΚΕ, και καλεί τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά «να δώσουν απάντηση στις κυβερνητικές απαγορεύσεις με την πιο πλατιά συμμετοχή τους στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις την Τρίτη 17 Νοέμβρη (σ.σ. σήμερα), για να τιμήσουμε παντού τον μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό».

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

«Μετά από 47 χρόνια, ακόμη και σήμερα, η 17η Νοεμβρίου παραμένει ορόσημο, αποτελεί ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα ενάντια στον φασισμό, ημέρα αγώνα για τη Δημοκρατία, την εργασία, τη δημόσια παιδεία και υγεία, την ελευθερία και την ισότητα», αναφέρει και το ΕΚΗ. Και συνεχίζει: «Το πνεύμα του Πολυτεχνείου, ως θεμελιώδες συστατικό της συλλογικής μνήμης του ελληνικού λαού, είναι παρόν εν μέσω των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας.

Ως συνδικάτα στεκόμαστε, λοιπόν, ταπεινά δίπλα στη μνήμη των αγωνιστών της εποχής, αναλογιζόμαστε το χρέος µας και δίνουμε τον δικό μας διαφορετικό αγώνα, σεβόμενοι τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το ύψιστο αγαθό που δεν είναι άλλο από την υγεία των συναδέλφων μας.

Παράλληλα καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση των συναθροίσεων. Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11)».

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όπως ανακοίνωσε χθες, «σαράντα επτά χρόνια μετά συνεχίζουμε να μην ξεχνάμε τα ιδανικά για μια καλύτερη ζωή της τάξης μας. Η φετινή όμως επέτειος μάς βρίσκει με περίσσια ευθύνη ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία που διακυβεύει τη δημόσια υγεία, που διακυβεύει τις ζωές των αγαπημένων μας ανθρώπων. Με σύνεση θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Η κυβέρνηση στο όνομα της πανδημίας προσπαθεί να επιβάλει μια σειρά απαγορεύσεων και αντεργατικών νόμων.

Η εργατική τάξη όμως και ο λαός δε θα ανεχτούν να βάλει η κυβέρνηση τα αναφαίρετα δικαιώματά μας σε lockdown».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News