Τηλεργασία: Οι νέοι κανόνες - Τι είναι η «έκθεση αναγκαίου προσωπικού» ανά επιχείρηση

Ελλάδα
Τηλεργασία: Οι νέοι κανόνες - Τι είναι η «έκθεση αναγκαίου προσωπικού» ανά επιχείρηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα 3.000 ευρώ

Ενίσχυση και αυστηροποίηση του πλαισίου της υποχρεωτικής τηλεργασίας προωθείται με νέα ρύθμιση για την έκθεση του «αναγκαίου προσωπικού» ανά επιχείρηση. Στο πλαίσιο δραστικών μέτρων στους χώρους δουλειάς κατά της διασποράς του κορωνοϊού και ενώ η κυκλοφορία στους δρόμους της πρωτεύουσας συνεχίζει να μην θυμίζει σε τίποτα ημέρες lockdown, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα κληθούν τα επόμενα 24ωρα να υποβάλλουν προκαταβολικά στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» νέο ειδικό έντυπο – έκθεση τεκμηριώνοντας τους λόγους για τους οποίους το προσωπικό που θα παραμένει στο γραφείο είναι απολύτως αναγκαίο.

Μέσω της «έκθεσης αναγκαίου προσωπικού», ο κάθε εργοδότης θα πρέπει να τεκμηριώνει τη λειτουργία της επιχείρησής του με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, αναφέροντας στο ίδιο έντυπο - έκθεση και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Στόχος είναι να υπάρξει αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου και επιβολής της υποχρεωτικής τηλεργασίας, καθώς το πλαίσιο που διέπει το μέτρο από τα τέλη Σεπτεμβρίου κρίνεται από παράγοντες της αγοράς γενικό, ώστε να επιτρέπει «ελιγμούς» από τους εργοδότες. Σε μια περίοδο που η πανδημία καλπάζει και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, η αποσυμφόρηση των δρόμων και των χώρων εργασίας αναδεικνύεται ως βασική προτεραιότητα.

Εργασία από το σπίτι

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως υποχρεωτικά σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, εντός του διευρυμένου αυτού ορισμού μπορούν να χωρέσουν αμφισβητήσεις και αντεγκλήσεις. Η έκθεση του «αναγκαίου προσωπικού» ανά επιχείρηση θα αφορά κάθε οργανισμό του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή την έκθεση αναγκαίου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Στο ίδιο πλαίσιο της αυστηροποίησης, αναμένεται σαφάρι ελέγχων τις επόμενες μέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την υποχρεωτική τηλεργασία και τα άλλα μέτρα λόγω πανδημίας, από νέα μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της αστυνομίας και της Αρχής Διαφάνειας. Υπενθυμίζεται πως η παράβαση του μέτρου της υποχρεωτικής τηλεργασίας τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ. 

Τα στοιχεία της τηλεργασίας σε όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε το OPEN, στην Αττική έχουν δηλωθεί πάνω από 600.000 εργαζόμενοι σε τηλεργασία, οι 390.261 έως 31 Οκτωβρίου και οι 221.146 το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στην Περιφέρεια Αττικής ίσχυε υποχρέωση για τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση ήδη από τις 25 Σεπτεμβρίου. Το μέτρο παρατάθηκε έως 31 Οκτωβρίου ενώ από 3 Νοεμβρίου το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας αυξήθηκε σε 50% και το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Αντίθετα, στην Κεντρική Μακεδονία, όπου το πρόβλημα της διασποράς του κορονοιού είναι τεράστιο, σε τηλεργασία δηλώθηκαν το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου 23.796 εργαζόμενοι ενώ περίπου άλλοι 10.000 είχαν δηλωθεί από τον Οκτώβρη.

Από την υποχρεωτική τηλεργασία, αρχικώς εξαιρέθηκαν:

τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,

τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,

οι φαρμακαποθήκες,

οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και

οι ταχυμεταφορές.

Όπως αναφερόταν, κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.).

Δεκάδες καταγγελίες στη ΓΣΕΕ

Στο μεταξύ, μόνο το τελευταίο 15ήμερο του Οκτωβρίου πάνω από 120 καταγγελίες για "μαιμού - τηλεργασία" έχουν φτάσει στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων ANTI-COVID-19 της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, πρόκειται για μισθωτούς που ενώ έχουν δηλωθεί σε τηλεργασία εξαναγκάζονται να δουλεύουν στο φυσικό χώρο εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις δεν τους παρείχαν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να ανταποκριθούν από το σπίτι στα εργασιακά τους καθήκοντα.

Φωτογραφία: unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News