Ελλάδα

Κορωνοϊός: Το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε κέντρο νοσηλείας Covid-19

Το Βελλίδειο είναι stand by για να υποδεχθεί περιστατικά covid-19 εφόσον κριθεί αναγκαίο - Το πλάνο της κυβέρνησης

Η πανδημία στη Θεσσαλονίκη βγαίνει εκτός ελέγχου, τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, καθώς και οι διασωληνώσεις, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας της Μακεδονίας να ασφυκτιούν και να βρίσκονται πολύ κοντά στο να μην μπορούν να υποδεχθούν περισσότερους ασθενείς του κορωνοϊού.

Ήδη έχει γίνει «επίταξη» κλινών ΜΕΘ σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ και η κυβέρνηση έχει κάνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να σπεύσουν να συνδράμουν στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται και η «κατασκευή» κλινικών Covid-19 κι εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε περίπτωση που η κατάσταση εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο.

Έτσι λοιπόν, ;όπως αποκάλυψε στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV ο Γιάννης Σαραντάκος, υπάρχει σχέδιο στο τραπέζι για να μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε κλινική υποδοχής περιστατικών του κορωνοϊού.

Η σκέψη είναι να διαμορφωθεί ο χώρος, έτσι ώστε να είναι σε θέσει να υποδεχθεί ήπια περιστατικά που δεν χρίζουν μηχανικής υποστήριξης, όπως για παράδειγμα ασθενών που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.

Ξεφεύγει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα του lockdown έχουν τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αυτά δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει ακόμα καρπούς, αναφορικά με την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού. Αντίθετα τα στοιχεία τόσο του ΕΟΔΥ όσο και του ΑΠΘ, χτυπούν το καμπανάκι του συναγερμού για το μέλλον των νοσοκομείων της πόλης, των ΜΕΘ αλλά πάνω από όλα των πολιτών της. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μάλιστα, περιέγραψε με έντονο τρόπο το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: «Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία», όπως δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ.

Αυξήθηκαν κατά 50% τα κρούσματα

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη αυξήθηκαν κατά 50%. Από τα 40.000 ενεργά κρούσματα πριν από μία εβδομάδα, σήμερα ανέρχονται σε 60.000 εν μέσω lockdown. Πριν από δύο εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστ βρισκόταν στο 5%, στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωσή του.

Οι επιπλέον 50 κλίνες

6 στο ΑΧΕΠΑ

7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης,

5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,

5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών,

15 στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης,

6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών

6 στο «Γ. Γεννηματάς»

777 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη

Χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι η Θεσσαλονίκη ήταν και πάλι πρώτη σε κρούσματα ανά τη χώρα, με 77, ενώ ακολούθησε η Αττική με 635.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: Rawpixel

ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια