Κ. Μητσοτάκης: «Αν πετύχουμε μπορούμε να κάνουμε γιορτές σε ομαλότερες συνθήκες»

Ελλάδα
Κ. Μητσοτάκης: «Αν πετύχουμε μπορούμε να κάνουμε γιορτές σε ομαλότερες συνθήκες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζωντανά οι ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαξάγεται η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει το Σώμα για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η διαπίστωση πουν κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα ότι πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «Πρώτος σταθμός μας οι γιορτές: αν πετύχουμε μπορούμε να τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες».

«Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας: να περιορίσουμε μετακινήσεις που ενδεχομένως έχουν τον χαρακτήρα της προαιρετικότητας. Να μην μετακινούμαστε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία της άσκησης και να πηγαίνουμε από το ένα σπίτι στο άλλο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε ζωντανά:

type="Atcom.Sites.NeaKriti.Models.HtmlSnippets.VideoConfiguration, Atcom.Sites.NeaKriti" Asset":14797430,"LanguageID":0}" data-component="Atcom.Sites.NeaKriti.Components.HtmlSnippets.Video">Τη συζήτηση, που διεξάγεται βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, άνοιξε λίγο μετά τις 11 πμ, ο πρωθυπουργός, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολούθως, θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, θα δευτερολογήσουν οι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η συζήτηση θα κλείσει με τριτολογία του πρωθυπουργού.

Βάσει της διαδικασίας του άρθρου 142Α, οι τοποθετήσεις των αρχηγών πρέπει να είναι σύντομες, ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της εξελισσόμενης εφαρμογής των αυστηρών απαγορευτικών μέτρων, αναμένεται να δοθεί άπλετος χρόνος.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα Βουλή, έχουν διεξαχθεί άλλες δύο συνεδριάσεις, σύμφωνα με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α (ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για θέματα επικαιρότητας), και μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, κατόπιν αιτήματος της κ. Γεννηματά.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού:

«Από όλους μας εξαρτάται αν θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων»

«Η κυβέρνηση θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και όλους τους Έλληνες για την κατάσταση και προσδοκώ από όλους τους συμμετέχοντες, να σεβαστούμε την κρισιμότητα της κατάστασης», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, ενημερώνοντας την Ολομέλεια για την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας. «Οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι πολίτες που ασθενούν, το τελευταίο που θα περίμεναν να ακούσουν είναι έναν ακόμα ανούσιο καυγά. Από όλους μας εξαρτάται αν θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω τα όσα έχουν μεσολαβήσει από το Μάρτιο είναι γνωστά, αξίζει όμως να γίνει σύντομη ανασκόπηση για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας «για να μην κυνηγάμε ανυπόστατες φήμες, δραματοποιημένες εικόνες που στοχεύουν συχνά σε πρόσκαιρες μικροκομματικές στοχεύσεις».

«Η χωρά πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Kαι το έκανε γιατί ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε. Ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας. Σε κάθε παρέμβασή μου ευχαριστούσα τους πολίτες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται»             

«Εγώ προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε. Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Κουβέντα, την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες».

«Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία, θα αρκεστώ στο να διαβάσω αυτό το οποίο είπε η καθηγήτρια εντατικολογίας και πνευμονολογίας κα Κοτανίδου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν την γνώριζα, την γνώρισα στα πλαίσια της τακτικής μας συνεργασίας. Είναι εξαιρετικά καταξιωμένη επιστήμων και γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται».

«Έπρεπε να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες: Την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας»

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, τόνισε πως «Σήμερα η χώρα μας διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Και έναν ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με αυτόν που παραλάβαμε. Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των τεστ που κάνουμε. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test. Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα».

«Ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «Έπρεπε εμείς, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες. την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο 2ο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

«Το 2ο lockdown εφαρμόστηκε επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα και όχι μόνο την έξαρση εκεί που βλέπουμε πολλά κρούσματα»

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιου. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός για το οριζόντιο lockdown, «δεν δίστασα, επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου οι ειδικοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα και όχι μόνο την έξαρση εκεί που βλέπουμε πολλά κρούσματα. Σε αντίθεση με Μάρτιο -Απρίλιο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά είναι ανοικτά».

«Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές το Φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Χώρες οι οποίες έμειναν τελείως κλειστές όπως το Ισραήλ είδε δεύτερη έξαρση του κορονοϊού το Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες και χτυπιέται εξίσου σκληρά. Αν η έξαρση του 2ου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».

«Ανοίξαμε το Καλοκαίρι τον τουρισμό οργανωμένα με αυστηρή μεθοδολογία»

Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος του τουρισμού το Καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως: «Να θυμίσω ότι η αντιπολίτευση μας ζητούσε το Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε, κε Τσίπρα, γιατί δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Και στον τουρισμό, είπατε αυτά και μετά τα ακριβώς ανάποδα»…

Αντίθετα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα με αυστηρή μεθοδολογία και τεστ σε ένα ποσοστό των επισκεπτών. Αν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όσους έρχονταν, θα είχαμε το 10% αυτού που τελικά είχαμε. Θα ισοδυναμούσε η απόφαση με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι το άνοιγμα του».

«Όσες ΜΕΘ κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας»

«Είδαμε τις τελευταίες 10 ημέρες μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός για να καταλήξει στο συμπέρασμα. «Αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ».

Ωστόσο, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες. Δυστυχώς κάποιοι θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν. Δεν έχει βρεθεί ένας υπουργός υγείας στην Ευρώπη ο οποίος να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση. Όσες μονάδες κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας».

«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη»

«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι. Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων» είπε και συμπλήρωσε. «Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».

«Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και δεν υπάρχει μία λύση. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι αν πολεμήσαμε» συμπλήρωσε.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Θα παρακαλούσα να τα στηρίξουν όλοι»

«Πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες» ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα Χριστούγεννα. «Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται».

«Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης».

«Δεν υπάρχει ένα βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα»

«Ερχόμαστε να δούμε και να συζητήσουμε τι κάναμε και τι δεν κάναμε σωστά, με ειλικρίνεια και πραγματική διάθεση αυτοκριτικής» είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει με νόημα: «Δεν υπάρχει ένα βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, ανέφερε: «Θα παρακαλούσα ειλικρινά, μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κ. Τσίπρα να επαναλάβατε τα στοιχεία που δείξατε, σχετικά με τους θανάτους. Μην το κάνετε. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους για να αποδείξετε τι; Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών. Μη με αναγκάσετε να μπούμε σε αυτή τη άχαρη σύγκριση. Αν επιλέξετε να κάνετε σπέκουλα πάνω σε αυτά τα στοιχεία, είναι προσβολή στη μνήμη των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους και σε εκείνους που κάνουν προσπάθεια».

«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Δεν είδα έναν να εισηγείται "κλείστε την οικονομία νωρίτερα". Γιατί το μονά ζυγά δικά μας είναι εύκολη τακτική».

«Στον τόπο μας συμβαίνει ένα παράδοξο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ενοχοποιείται ο covid-19, αλλά η κυβέρνηση. Μας είπατε "αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορονοιό να εξελιχθεί έτσι". Πράγματι, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο».

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει»

«Δικός μας ρόλος να παίρνουμε τις τελικές αποφάσεις» επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι υπήρξαν φωνές από τη δικιά σας παράταξη που θέλησαν να μειώσουν» είπε και επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πρώτος ο γνωστός κ. Πολάκης. Ανακαλύψατε και εσείς κ. Τσίπρα εργαλειοποίηση των επιστημόνων. Σας σκανδάλισε ότι απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Πράγματι έχει δημιουργηθεί ένας βαθμός οικειότητας, μιλάω μαζί του πολλές φορές την ημέρα».

«Το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν τυχαίο», συνέχισε. «Θέλω να τονίσω και να καταθέσω στα πρακτικά το βίντεο που διακινήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο στοχοποιείτε προσωπικά τον κ. Τσιόδρα. Δείτε το. Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης. Υποβιβάζετε την πολιτική αντιπαράθεση. Στρώνετε το δρόμο στο σκοταδισμό της ημιμάθειας. Μοιραία κατάληξη αντιπολιτευτικού κατήφορου».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως: «Ποτέ δεν θα μηδενίσω την κοινή προσπάθεια, πολιτείας, ειδικών και πολιτών που δείχνει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα όταν υπάρχει συστράτευση. Φοβάμαι όμως ότι αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» και συμπλήρωσε: «Μας προτείνατε τρία πράγματα κ. Τσίπρα. Πρώτον ότι πρέπει να παγώσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι να περάσει η πανδημία. Να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου υγείας και επιλεγεί υπουργός κοινής αποδοχής και να συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δηλαδή επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης»…

Και τόνισε με έμφαση: «Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Φαντάζομαι σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Παντού στο κόσμο υπάρχει το υπερκείμενο καλό και η ανάγκη να συνοδεύεται από δημιουργικές προτάσεις.

Ο αρχηγός των εργατικών στην Αγγλία, ζήτησε πριν από ένα μήνα καθολικό lockdown. Δεν σας άκουσα ποτέ να λέτε κάτι αντίστοιχο. Αν το είχατε πει αυτό, τότε θα μπορούσα να δεχτώ ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να κινηθούμε νωρίτερα. Είπατε αυτά μόνο που ακούγονται ευχάριστα».

Και συνεχίζοντας, ζήτησε: «Να τοποθετηθούν όλοι. Έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάμε σε lockdown τώρα; Έπρεπε να πάμε νωρίτερα; Έπρεπε να στηρίξουμε την οικονομία με ένα έκτακτο πακέτο μέτρων; Πρέπει ή δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς; Ποιος έχει το πάνω χέρι; Ο κ. Ξανθός; Ο κ. Πολάκης;», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτά είναι καλό να τα συζητήσουμε καθώς μπαίνουμε ίσως στην πιο δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας» συνέχισε: «Οι πολίτες έχουν ανάγκη από συμπόνια, η πολιτεία την ψύχραιμη κριτική των αντιπάλων και όχι από ανοησίες, γιατί περί ανοησιών πρόκειται τα όσα ακούσαμε για την τηλεκπαίδευση. Εν μέσω πανδημίας κάποιοι μιλούν ακόμα και για πορεία πολυτεχνείου, ρισκάροντας να μετατρέψετε μια πορεία τιμής, σε πορεία πόνου προς τις μονάδες εντατικής. Να δηλώσουμε ότι δεν θα συμμετέχετε σε καμία πορεία και δεν ενθαρρύνετε κανέναν να βρεθεί στο δρόμο και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και αυτοί που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση».

«Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης»

«Ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές χαράδρες και γκρεμοί, αλλά βλέπουμε την κορυφή. Η κορυφή είναι το εμβόλιο» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι μία εταιρεία έχει ήδη εξαγγείλει ότι το εμβόλιο της δεν είναι απλά ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι και άλλες εταιρείες θα προβούν σε αντίστοιχες εξαγγελίες» τόνισε αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά της πανδημίας.

«Το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή εμβολιασμού είναι ανοικτοί να ακούσουν πως το σχέδιο μπορεί να γίνει καλύτερο και αποτελεσματικότερο» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Να πείσουμε ότι από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμο, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Δεν πρόκειται να πάμε σε κανενός είδους υποχρεωτικό εμβολιασμό».

«Όταν βλέπουμε την κορυφή του βουνού, μπορούμε να αντιδράσουμε με δύο τρόπους Να χαλαρώσουμε ή να σφίξουμε τα δόντια γιατί γνωρίζουμε το τέλος της διαδρομής. Πρέπει να κάνουμε το δεύτερο. Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεση μας, ενδεχομένως από τον Ιανουάριο. Γνωρίζουμε ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο που είναι το μόνο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτή την πρωτοφανή κρίση».

Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Κλείνω με ένα ειλικρινές κάλεσμα συσπείρωσης και προοπτικής. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας ακούγοντας τις οδηγίες των επιστημόνων. Με τόλμη και αλήθεια. Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η ευθύνη είναι μια λέξη που μπορεί να τη διαβάσει από δύο διαφορετικές οπτικές. Μπορεί να τη δει ως φταίξιμο ή υπευθυνότητα. Ευθύνη σημαίνει υπευθυνότητα. Δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε το δάκτυλο σε κανέναν. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδερφός της ελευθερίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης θα την αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία και τώρα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δυσκολία, να βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα ώστε το 2021 να είναι η χρονιά της μεγάλης επανεκκίνησης και που θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, κατηγορώντας τον για διχαστική ομιλία και άρνηση της πρότασης που έχει καταθέσει, άρνηση την οποία χαρακτήρισε καταστροφική για την κοινωνία.

Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. «Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει δύο απλές λέξεις «πέσαμε έξω», παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη. «Σας είπαμε: αναγνωρίστε την εγκληματική ολιγωρία, τα βαρύτατα λάθη και τον αδιανόητο εφησυχασμό και ζητήστε τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων, μην τις καταγγέλλετε. Δεν διχάζετε μόνο το κοινοβούλιο, αλλά τους πολίτες». «Δεν το κάνατε», είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ειδικότερα την πρόταση του προς τον πρωθυπουργό σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες να «παραδεχτεί την αποτυχία του» και να συγκαλέσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για συμφωνία σε ένα σχέδιο σωτηρίας του ΕΣΥ και των ανθρώπων -«και όχι συγκυβέρνησης κ. Μητσοτάκη, δεν θα σας σώσουμε εμείς, δεν μπορείτε να σωθείτε όπως τα έχετε κάνει όσο κι αν σας στηρίζουν ΜΜΕ». Σημείωσε ότι πρώτιστο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να πει: φύγετε τώρα και εκλογές, γιατί πεθαίνουν άνθρωποι. «Το πρώτιστο που έχουμε να σας πούμε είναι: αλλάξτε στρατηγική, να εκπονήσουμε ένα σχέδιο εξάμηνης διάρκειας για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, κοινή συμφωνία όλων σε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης, αλλά θα θέσει σε εφαρμογή ένα συμφωνημένο έκτακτο σχέδιο». Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αν συμφωνήσουν στην εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου και σε πάγωμα των αντιλαϊκών νομοσχεδίων, τότε «υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το ρόλο», προτείνοντας την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. «Δεν ήταν απούσα στην κρίση, ήταν παρούσα». «Δεν σας είπαμε να βάλουμε κάποιο δικό μας στέλεχος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε «εξαφανισμένο» υπουργό τον κ. Κικίλια, προσθέτοντας ότι δεν έχει κάτι προσωπικό μαζί του, αλλά ότι τον έχει υπερβεί η κρίση ότι κρύφτηκε πίσω από έναν άξιο επιστήμονα, τον κ. Τσίοδρα, και ότι θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να τον κάνει υπουργό Αθλητισμού -«θα ήσασταν καλύτερος από τον κ. Αυγενάκη».

Χάνουμε πολύτιμο χρόνο για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται στην κοινωνία που στενάζει

Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η διαρκής και σημερινή άρνησή του να δεχτεί τη χείρα βοηθείας που του προσφέρει η αντιπολίτευση, «δεν σημαίνει μόνο αλαζονεία, είναι και επιλογή αυτοκαταστροφής», όμως «δεν μας ενδιαφέρει η δική σας αυτοκαταστροφική πορεία, αλλά ότι χάνουμε πολύτιμο χρόνο για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται στην κοινωνία που στενάζει, ενώ εσείς συνεχίζετε να κουνάτε το δάχτυλο και να λέτε: δεν έχω φταίξει σε τίποτα και για όλα μου φταίνε οι άλλοι.

«Μακάρι κ. Μητσοτάκη να είχα κι εγώ μια αντιπολίτευση σαν αυτή που έχετε εσείς σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον ως τον πιο ακραίο αρχηγό αντιπολίτευσης που ζητούσε εκλογές επί 3,5 χρόνια», μιλώντας για «τυμβωρυχία με τους νεκρούς όπως κάνατε στο Μάτι, με τους νεκρούς της γρίπης», που «δεν δίστασε να αξιοποιήσει και τραγωδίες, νεκρούς, να βρεθεί δίπλα σε αυτούς που έλεγαν ότι είναι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών...». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην πρώτη φάση της πανδημίας και στήριξε και μέτρα που του φαίνονταν υπερβολικά «και τώρα αυτό κάνουμε αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας, στη διαρκή αδράνεια και ολιγωρία απέναντι στην ενίσχυση της προστασίας του ΕΣΥ». «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», είπε, απευθύνοντας την προαναφερθείσα πρόταση προς τον κ. Μητσοτάκη.

Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι ‘νικήσαμε τον κορονοϊό' και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;», είπε. «Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο κι έρχεστε σήμερα και λέτε τα ίδια, ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι», σημείωσε. Τόνισε ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε». «Καμία ευθύνη για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξηση τους στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας. «Νομίζω κ. Μητσοτάκη», συνέχισε, «ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι «δεν ήταν αυτό το μόνο ‘κρούσμα' που δείχνει ότι δεν έχετε επίγνωση ποια χώρα κυβερνάτε, είπατε ότι υπάρχει μέρος πολιτών εξαρτημένων απ' τους μισθούς τους. Κι οι μικρομεσαίοι που κλείνουν τα μαγαζιά τους, η μεσαία τάξη, εξαρτημένοι απ' το μισθό τους είναι. Πηγαίνετε να μιλήσετε με τους εστιάτορες και πείτε τους ότι τα μέτρα που λαμβάνετε είναι αποτελεσματικά», είπε.

Αντέδρασε έντονα στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ ενώ υποστήριξε γενικότερα ότι «έχει χάσει τη μπάλα». «Μας είπατε ότι όσες ΜΕΘ και να είχαμε θα τελείωναν κάποια στιγμή, άρα μια χαρά τα κάνατε που δεν τις αυξήσατε, άρα γιατί δεν καταργείτε κι αυτές που έχουμε; Μα είναι επιχείρημα αυτό από πρωθυπουργό της χώρας;». Σχετικά με τα περί «ύβρεως». Μίλησε για «εγκληματικό εφησυχασμό» της κυβέρνησης που «πανηγύριζε ότι νίκησαν τον κορονοϊό και για το πώς άνοιξαν τον τουρισμό».

Αυτό που πράξατε κ. Μητσοτάκη ήταν να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ

«Αυτό που πράξατε κ. Μητσοτάκη ήταν να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ αλλά να συνεχίσετε μια πολιτική που εσείς λέτε ότι είναι το πρόγραμμα ας, αλλά το πρόγραμμα σας αυτό είναι αντιλαϊκό και αντικοινωνικό και θα έπρεπε να έχετε την ενσυναίσθηση στην πανδημία τουλάχιστον να το αναστείλετε», είπε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον για νομοθέτηση εις βάρος της εργασίας, εκτόξευση της ύφεσης. Είπε ότι η αύξηση των ΜΕΘ δεν είναι στα νούμερα που επικαλείται ο πρωθυπουργός, «γιατί προσθέτετε σε αυτά που σας αφήσαμε εμείς, τις μονάδες που αφορούν στα κρεβάτια που αντιστοιχούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα κρεβάτια που αντιστοιχούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία», αλλά ότι η αύξηση τους είναι περίπου στα 200 κρεβάτια. Υπογράμμισε το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης του ΕΣΥ, λέγοντας ότι έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να προχωρήσει σε σχεδιασμό ουσιαστικών και μόνιμων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών διότι έχει διαφορετική αντίληψη, ότι «το ΕΣΥ είναι για πέταμα», και έτσι κάτι τέτοιο θα την επιβάρυνε στο σχεδιασμό της για ΣΔΙΤ την επόμενη μέρα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε στο ΕΣΥ πάνω από 100.000 εργαζόμενους και τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι, δηλαδή λιγότερο προσωπικό εν μέσω πανδημίας. Είπε ότι η Ελλάδα έδωσε 233 εκατομμύρια, ενώ η Ισπανία έδωσε 5,3 δισ. και η Ιταλία 3,3 δισ, ενώ στη Γαλλία οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 5.000 σε 8.000.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η διαλογή ασθενών δεν αφορά στους ασθενείς Covid, αλλά σε ασθενείς χωρίς Covid αφού έχουν ανασταλεί τα χειρουργεία κατά 80%, όπως είπε, και ο γιατρός βρίσκεται στην κρίσιμη στιγμή να επιλέξει ποιον ασθενή θα οδηγήσει στο χειρουργείο. «Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ αυτούς τους 8 μήνες ενώ είχατε τον χρόνο να προετοιμαστείτε», τόνισε. Σημείωσε ότι ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης, «που τόσο εχθρεύεστε, έχουν κάνει λάθη, αλλά στη θητεία τους στο υπουργείο Υγείας έχουν να επιδείξουν μόνο θετικό έργο». Είπε ότι σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, αυξήθηκαν κατά 1 δισ οι ετήσιες δαπάνες στο σύστημα Υγείας, αυξήθηκαν κατά 150 οι κλίνες ΜΕΘ χωρίς πανδημία, προσλήφθηκαν 19.500 εργαζόμενοι μόνιμοι και συμβασιούχοι στο ΕΣΥ, εξυγιάνθηκαν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων που ήταν όλοι ελλειμματικοί, ενώ θεσμοθετήθηκε η πρόσβαση των ανασφάλιστων στην δημόσια περίθαλψη.

Αναφέρθηκε και στην παιδεία και την κ. Κεραμέως σχολιάζοντας ότι «μας κουνάτε και το δάχτυλο για την παταγώδη αποτυχία στην τηλεκπαίδευση». Είπε ότι καμία χώρα δεν είχε δώσει το 100% της διαδικασίας σε έναν πάροχο, «το κάνατε εσείς, καμία άλλη χώρα δεν είχε αφήσει χωρίς ενίσχυση την εθνική, σχολική πλατφόρμα». «Σας το λέμε κι εμείς και το ΚΙΝΑΛ, φέρετε τη σύμβαση στη Βουλή να δούμε τι ακριβώς υπογράψατε», τόνισε.

Η ομιλία της Φώφης Γεννηματά:

«Όταν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές δεν χωρούν αλαζονεία, προπαγάνδα, διχαστικός λόγος και πόλωση»

Δριμεία και αρκετά αιχμηρή, σε πολλά σημεία, κριτική στην κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως για αδυναμία ενίσχυσης του ΕΣΥ, άσκησε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή. Παράλληλα έντονες ήταν οι επικρίσεις της και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε τις τελευταίες μέρες ότι δεν έχει προτάσεις και περιορίζεται να κάνει αντιπολίτευση μόνο για την αντιπολίτευση, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής όλες τις προτάσεις που ανέδειξε και διατύπωσε το Κίνημα Αλλαγής τόσο για την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων όσο και για τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία από την αρχή της πανδημίας την περασμένη άνοιξη μέχρι τώρα.

«Όσο μας αφορά θα συνεχίσουμε τη μάχη για να υπάρξει πρόοδος και ελπίδα σε αυτό τον τόπο. Μακριά από λογικές πόλωσης και διχασμού» τόνισε η κ. Γεννηματά και προσέθεσε:

«Η αλλαγή που πρεσβεύουμε και επιδιώκουμε δεν φέρνει φόβο και ανασφάλεια αλλά ξεβόλεμα από την αδικία, την ανισότητα, το περιθώριο. Χτύπημα στον αυταρχισμό. Ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, είναι για μας μονόδρομος, ζήτημα πατριωτισμού, ευθύνης και τιμής, η υπεύθυνη τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση. Κι έτσι θα συνεχίσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού και μόνο».

Επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για το ότι δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, σημειώνοντας πως δεν γίνονταν ούτε γίνονται ακόμη τα απαραίτητα tests, ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και στη δημιουργία κλινών ΜΕΘ, ενώ καταλόγισε σημαντικές ευθύνες για τον πλημμελή έλεγχο στα γηροκομεία και για έλλειψη σαφών οδηγιών τι πρέπει να κάνει ένας μαθητής με κορονοϊό.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είχε όλο το χρόνο, τις προτάσεις και τη στήριξη να λάβει γρήγορα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά επαναπαύτηκε στην επιτυχία από την πρώτη φάση ανοίγοντας όλες τις δραστηριότητες της χώρας χωρίς σχέδιο

Προσέθεσε πως περίμενε από την κυβέρνηση να κλείσει τις χαραμάδες, αλλά άνοιξε την πόρτα άνευ όρων και άφησε να γίνουν ασύλληπτα πράγματα όλο το καλοκαίρι που συνετέλεσαν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

«Δεν ακούσαμε αυτοκριτική γι αυτά. Τι θα γίνει όταν τελειώσουμε με αυτή την κρίση; Τα ίδια;», είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε:

«Το ερώτημα δεν είναι αν είναι αναγκαίο τώρα το lockdown, αλλά γιατί φτάσαμε εδώ; Επιβεβλημένο είναι αλλά ήταν αναπόφευκτο;».

Διαχώρισε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής από τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για συμφωνία των κομμάτων σε κοινή στρατηγική με κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι στη Δημοκρατία δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να προτείνει τέτοια μέτρα αλλά ευθύνη της κυβέρνησης να φέρει τις προτάσεις της και η αντιπολίτευση την ελέγχει.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες πού συμπολίτες μας δίνουν μάχες ζωής στα Ννοσοκομεία και στις ΜΕΘ, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πού αγωνίζεται, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης...

Στηρίζουμε τις επιλογές της επιστημονικής ηγεσίας της χώρας. Αρνούμαστε τους αρνητές του ιού και της μάσκας. Θεωρούμε πως αυτήν τη δύσκολη περίοδο -παρά τις όποιες διαφωνίες, τις ενστάσεις, την κόπωση και την καχυποψία- πρέπει να στηριχτούν τα μέτρα της Πολιτείας για να αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Δεν συμμεριζόμαστε τον πολεμικό λόγο στην πολιτική αντιπαράθεση πάνω από αρρώστους και ανθρώπινες ζωές. Είναι άλλο πράγμα η κριτική στα λάθη και στις παραλείψεις της κυβέρνησης και άλλο πράγμα ο διχασμός του πληθυσμού σε ώρα μάχης. Στο πρώτο, θα συνεχίσουμε να λέμε με θάρρος τη γνώμη και τις διαφωνίες μας. Στο δεύτερο, δεν θα υποκύψουμε. Δεν θα καλλιεργήσουμε πανικό στον κόσμο. Δεν θα συμμετέχουμε στην πόλωση. Είμαστε εδώ με θέσεις, προτάσεις και στάση ευθύνης», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Πρότεινε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη για τη γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Συγκεκριμένα :

Α) Για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

  1. Ενιαίος συντονισμός, και ηλεκτρονική παρακολούθηση για όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ-ΜΑΦ στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο Στρατό, στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας.
  • Ηλεκτρονική αναγγελία διαθεσιμότητας τους σε πραγματικό χρόνο και σύνδεση με το ΕΚΑΒ.
  • Ένταξη όλου του ιατρικού εξοπλισμού που έχει «δωρηθεί» στις μονάδες που μπορούν να τον αξιοποιήσουν. Είναι αδιανόητο στη Θεσσαλονίκη που είναι στο «κόκκινο» να υπάρχουν ακόμη αναπνευστήρες από δωρεές σε κούτες!!
  • Άμεση fast track πρόσληψη 300 ιατρών, ώστε να μην ολοκληρωθούν "κατόπιν εορτής".
  1. Ενεργοποίηση επιτέλους των δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για εξετάσεις στις δομές της, όσο και για παρακολούθηση των ασθενών που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό ή νοσηλεία.

Πέρα του δικτύου των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, πρέπει να αξιοποιηθούν και ιδιώτες γιατροί όπου είναι αναγκαίο.

  1. Αύξηση του αριθμού των τεστ. Συνεχή δειγματοληπτικά τεστ για να ερευνηθεί η διασπορά σε κάθε περιοχή.
  • Αξιοποίηση των εργαστηρίων των Πανεπιστημίων. 'Αμεση αγορά μηχανημάτων επεξεργασίας για την επιτάχυνση τους.
  1. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια Ιατρικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Ιατρικής.

Αυτή υλοποιεί τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ σε θέματα-πρόληψης και προαγωγής της υγείας, του παρέχει στοιχεία και έχει την ευθύνη της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στην περιφέρεια.

Β) Προτάσεις για μέτρα αποτροπής συνωστισμού

  1. Στη λειτουργία των σχολείων: Κατανομή των μαθητών των δημοτικών (που λειτουργούν) στις κενές αίθουσες των Γυμνασίων/Λυκείων. Αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
  2. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:
  • Επιτάχυνση των προσλήψεων των οδηγών και τεχνικών που έχουν καθυστερημένα προκηρυχθεί.
  • Συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, για ενιαίο σχεδιασμό και αξιοποίηση των δημοτικών συγκοινωνιών. «Τα λεωφορεία που φέρατε από τα ΚΤΕΛ, αν είναι δυνατόν … δεν έχουν παράθυρα».
  • Άμεση προμήθεια ανταλλακτικών για να λειτουργήσουν τα 270 σήμερα ακινητοποιημένα λεωφορεία-τρόλεϊ.
  1. Προσοχή στη μετακίνηση των νεοσύλλεκτων στις ΕΣΣΟ Νοεμβρίου, προς τις μονάδες τους, που έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες ώστε να φθάσουν με ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας οργανωμένα και με προστασία της υγείας τους. «Υπάρχει κίνδυνος αν κάποιοι είναι θετικοί στον ιό, να υπάρξει μεγάλη διασπορά».

Γ) Για τη στηριξη της οικονομίας:

  1. Αύξηση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής στο ύψος των 4 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί ως το τέλος του 2020, με κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.
  2. Στις επιχειρήσεις που πλήττονται επιδότηση εργασίας από το κράτος με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.
  3. Αναστολή για 6 μήνες των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται προς εφορείες, ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες. Επιδότηση του 40% των ενοικίων για επαγγελματική στέγη από το κράτος για 6 μήνες.
  4. Αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών Α' κατοικίας. «Ο πτωχευτικός σας νόμος και οι πλειστηριασμοί Α' κατοικίας τίθενται σε άμεση εφαρμογή από την κυβέρνησή σας, μην δυσαρεστήσετε τις τράπεζες και τα funds».
  5. Καταβολή στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας του 100% του μισθού τους, με όριο τα 1.000 ευρώ. Ανακοινώσατε ότι κάνετε το επίδομα από 534 σε 800 ευρώ αλλά η αλήθεια είναι ότι γίνεται 640.
  6. Ενίσχυση όλων των ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, με επίδομα ανεργίας ως τουλάχιστον τις 30/04/2021.
  7. Αναστολή κατάθεσης του ,όμου για το ωράριο και τις απλήρωτες υπερωρίες. Άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των εργαζόμενων με τηλεργασία.
  8. Ένταξη των αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων που πλήττονται στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και αναστολή των υποχρεώσεών τους για όσο διαρκεί η πανδημία. Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών τον χειμώνα. Άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο.
  9. Αγορά από το κράτος και δωρεάν διάθεση σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ποσοτήτων των φρούτων και των λαχανικών, που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά.
  10. Δημιουργία ειδικού Ταμείου Αρωγής για τους ανθρώπους του Πολιτισμού που μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατ' αρχήν από τα αδιάθετα των πόρων που έχουν ήδη δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις (87 εκατ. ευρώ).

«Κύριε πρωθυπουργέ, εάν οι επιστήμονες σας είπαν να πάρετε μέτρα νωρίτερα και δεν το κάνατε, κακώς»

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις που έχει ο κορωνοϊός, στην κοινωνία και την οικονομία ειδικότερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε πως «εμείς σήμερα θα γυρίσουμε στα σπίτια μας και ξέρουμε ότι κάποια θέματα τα έχουμε λυμένα. Για κάποιους άλλους δεν ισχύει αυτό. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για να δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που καταστρέφονται σήμερα» είπε.

«Κύριε πρωθυπουργέ, είχατε προτάσεις, χρόνο, απεριόριστη κοινωνική και πολιτική στήριξη και χρήματα για να κινηθείτε ώστε να μην καταλήξουμε εδώ. Εάν οι επιστήμονες σας είπαν να πάρετε μέτρα νωρίτερα και δεν το κάνατε, κακώς» τόνισε.

Και συμπλήρωσε «η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε συγκεκριμένους τομείς της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας.

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Χωρίς λεπτό καθυστέρηση, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και μαζικές προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας»

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης, επισήμανε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει σε αντίστοιχη συζήτηση προ διμήνου και προσέθεσε:

«Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα που η κυβέρνηση έπρεπε να είχε πάρει από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας».

Είπε ότι η κυβέρνηση μπορούσε να είχε λάβει μέτρα, αλλά δεν το έκανε από συνειδητή επιλογή.

Τόνισε ότι η κριτική του ΚΚΕ δεν αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την επιστημονική γνώση των ειδικών για τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, αλλά τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για μη θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας καθώς και για μη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Είπε ότι η κυβέρνηση αντί να πάρει τα αναγκαία μέτρα «επιμένει να πορεύεται με σημαία την "ατομική ευθύνη»", κουνά το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, αξιοποιεί κάποιους "ψεκασμένους" για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για το ότι τα νοσοκομεία φθάνουν στα όριά τους, για το ότι οι ΜΕΘ λιγοστεύουν, τα χειρουργεία αναβάλλονται και για το ότι οι γιατροί θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να πρέπει να επιλέξουν ποιος θα μπει στην εντατική και ποιος όχι».

Σημείωσε ότι η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» έχει και τον «ύπουλο στόχο να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός ως δεδομένα τα όρια του δημοσίου συστήματος Υγείας, των υποδομών και της στελέχωσής του και τελικά να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση και το κράτος σας κάνουν όλα όσα μπορούν και εκείνο που θα καθορίσει τα πράγματα είναι κυρίως ή μόνο η δική του ατομική συμπεριφορά».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνες που δημιούργησαν τα όρια του συστήματος καθώς τα χρόνια που πέρασαν οι κυβερνήσεις αυτές έκλεισαν πάνω από 10.000 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία, ισχυριζόμενες όλες ότι τα νοσοκομεία είναι αντιπαραγωγικά, κοστοβόρα και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μεταξύ των νοσοκομείων που έκλεισαν ήταν το Λοιμωδών με την δικαιολογία ότι «πέρασε η εποχή των πανδημιών, άρα δεν έχει λόγο ύπαρξης» ενώ υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση κράτησε τα νοσοκομεία κλειστά και μάλιστα έκλεισε και άλλα όπως το Νοσοκομείο Θώρακος στην Πάτρα.

Είπε ότι όλα αυτά τα κόμματα μαζί έφεραν στο χείλος του γκρεμού την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έκαναν σημαία τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, λέγοντας χαρακτηριστικά «λουστείτε τώρα την "αρμονική συνύπαρξη" δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: την ώρα που τα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα λειτουργούν κανονικά για όποιον το αντέχει η τσέπη του, στον δημόσιο κόβονται κατά 80%, ενώ οι ανασφάλιστοι τους οποίους δεν αντέχει το δημόσιο σύστημα να περιθάλψει, στον ιδιωτικό τομέα είναι ανεπιθύμητοι και έτσι χάνονται ζωές».

«Ακόμα και η νέα τροπολογία που μάθαμε από τον Τύπο ότι θα καταθέσετε, με βάση τα δημοσιεύματα το λέω αυτό, δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία. Κι αυτό αναγκαστήκατε πάλι να το κάνετε ή θα το κάνετε, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, μετά την κατακραυγή από την αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα του ΚΚΕ χτες, ο "Ριζοσπάστης"» προσέθεσε.

Είπε ότι αυτά τα κόμματα είναι συνυπεύθυνα γιατί πάνω από τις ανάγκες του λαού βάζουν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση το καλοκαίρι με σχεδόν μηδενικά κρούσματα «πάνω από την ανάγκη προστασίας της υγείας του λαού έβαλε τις απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων του τουρισμού, των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, των αερομεταφορικών εταιρειών».

«Είναι πραγματικά εξοργιστικό, η κυβέρνηση να προσπαθεί να κάνει βολικές και επιλεκτικές συγκρίσεις με άλλες χώρες, για να φύγει από τη δύσκολη θέση» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέροντας επίσης ότι αποκρύπτεται το γεγονός πως «τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα και στην Ελλάδα, αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια κοπιώδεις και συχνά αθόρυβοι αγώνες για τη δημόσια υγεία, που έστω απέτρεψαν τα πολύ χειρότερα, σαν αυτά που γνώρισαν άλλες χώρες, που δεν είχαν τέτοιους αγώνες, αλλά επικρατούσε σιγή νεκροταφείου στο κίνημα. Αγώνες, τους οποίους και στην Ελλάδα, όλοι σας πολεμήσατε και συκοφαντήσατε, παρά τα χειροκροτήματα στους ήρωες υγειονομικούς που υποκριτικά κάνατε λίγους μήνες πριν».

Χαρακτήρισε εξίσου εξοργιστική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλοντας «τώρα να διαχωριστεί εναγωνίως από την κυβέρνηση και από την πολιτική που και ο ίδιος εφάρμοσε, προσπαθεί να βγάλει λάδι τις άλλες κυβερνήσεις, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Οι οποίες εξίσου εγκλημάτησαν εναντίον των λαών τους, με τις εκατόμβες θυμάτων, με τα κυνικά διλήμματα ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, με τις πλάτες που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είτε της βιομηχανίας είτε του τουρισμού».

Σημείωσε ότι «στον Μεσαίωνα θέλουν να μας γυρίσουν και όσοι είδαν στην πανδημία τη χρυσή ευκαιρία για να περάσουν μια σειρά αντιδραστικά μέτρα» αναφερόμενος σε σειρά «αντεργατικών-αντιλαϊκών ανατροπών του αιώνα με στόχο να πληρώσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση πάλι οι εργαζόμενοι», με πρώτο το «έκτρωμα του νομοσχεδίου για τα εργασιακά», και ακόλουθα το νομοσχέδιο για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

«Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα πιάσετε στον ύπνο τους εργαζόμενους. Πάρτε πίσω αυτό το έκτρωμα. Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Τέτοιου είδους εκτρώματα δεν παγώνουν, όπως σας προτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αποσύρονται. Αλλιώς καταργούνται» τόνισε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει, «χωρίς άλλο λεπτό καθυστέρηση», όλα τα μέτρα που απαιτούνται «για να βγούμε από τον πόλεμο (με τον κορονοϊό) με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας «και όχι αγορά υπηρεσιών από το κράτος, όχι αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που θα την πληρώσει πάλι ο λαός», για δημιουργία νέων ΜΕΘ, για μαζικές προσλήψεις υγειονομικών.

Επίσης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, συμπεριλαμβανόμενης και της εξασφάλισης του απαραίτητου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, καθώς για την αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς με επίταξη, μεταξύ άλλων και των 2.000 τουριστικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία

Αναφέρθηκε ακόμη στη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες καθώς και οι άνθρωποι του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

«Το έκτακτο επίδομα πρέπει να αφορά όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις« υπογράμμισε και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «ξεχάστε οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων».

«Η κριτική μας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ για τη διαχείριση, πραγματικά, αυτής της πρωτόγνωρης περιπέτειας, οι θέσεις και οι προτάσεις που διατυπώνουμε και στη σημερινή συζήτηση, γίνεται από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των σύγχρονων αναγκών που μπορούν να ικανοποιηθούν, και το σύστημά σας τους τα στερεί» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας :«Ο ι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ δεν συμπιέζονται στις "αντοχές" της οικονομίας σας, της καπιταλιστικής οικονομίας, έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, μιας χούφτας εκμεταλλευτών, που είναι αυτοί που ακόμα και σ' αυτές τις ζοφερές συνθήκες συνεχίζουν να θησαυρίζουν».

Επισήμανε ότι αφετηρία του ΚΚΕ είναι «οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, τις οποίες μπορεί να ικανοποιήσει μια διαφορετική, μια απαραίτητη νέα κοινωνική οργάνωση, με τον ίδιο το λαό να κάνει κουμάντο. Μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα, όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στη δουλειά, την παιδεία, την υγεία, παντού».

«Οι προτάσεις μας ακριβώς για αυτά είναι και χρήσιμες, και αναγκαίες, και ουσιαστικές, τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Γιάνη Βαρουφάκη:

 «Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση»

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης, όχι μόνο για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για την οικονομική της πολιτική, την πολιτική στην εκπαίδευση και τους αδύναμους οικονομικά πολίτες εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης , δηλώνοντας προς τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχετε την στήριξή μας». Στηρίζουμε τα περιοριστικά μέτρα, όχι όμως την πολιτική σας είπε ο κ. Βαρουφάκης, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα πως η κοινωνία, ούτε οι ψηφοφόροι της στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ρώτησε τον πρωθυπουργό πότε θα ζητήσει συγνώμη , γιατί ενώ ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης προέβλεπε από τον Μάρτιο ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 10%, «τότε κοροϊδεύατε» είπε «και ακόμη κοροϊδεύετε, κάτι που υπονομεύει την ίδια την εικόνα σας κ. Μητσοτάκη». Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν είναι βιώσιμο το χρέος

Ως προς την κριτική του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε την κυβέρνηση να επιτάξει άμεσα τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη όπου -όπως είπε- η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ζήτησε επιτακτικά να γίνουν μαζικά τεστ με ευθύνη του δημοσίου, σημειώνοντας ότι ο μόνος τρόπος να βγει η χώρα από την καραντίνα είναι τα μαζικά τεστ, κάτι που είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο, όπως υπενθύμισε.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε επί μακρόν στα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης και ζήτησε από την κυβέρνηση να προμηθεύσει τους μαθητές, ιδιαίτερα τους αδύναμους με προσωπικούς υπολογιστές. Τόνισε δε την ανάγκη να αναβαθμιστεί η δυνατότητα των σχολείων ως προς την λειτουργία της τηλεκπαίδευσης. Επίσης θεώρησε ότι είναι απαράδεκτη η απόφαση της υπουργού Παιδείας να τιμωρούνται με απουσίες οι μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και ζήτησε την ανάκληση αυτής της απόφασης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρουφάκης στον «αυταρχισμό» της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στην απόφαση να απαγορευθεί η πορεία την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα είναι "παρών" στην πορεία τηρώντας αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «να μας χτυπήσει».

«Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει σήμερα»

Την άμεση ανάγκη «επίταξης των ιδιωτικών Μονάδων Υγείας της Θεσσαλονίκης», για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση εκεί, τόνισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για την πανδημία. «Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει σήμερα, πριν τελειώσει αυτή η συζήτηση» είπε και αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη του καθηγητή Δερμιτζάκη, ο οποίος – όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης – αναρωτιόταν, αν η Θεσσαλονίκη θα γίνει νέα Ιταλία με εκατόμβες νεκρών.

«Είναι απαράδεκτο ότι παρακαλάτε τον ιδιωτικό τομέα. Επίταξη αυτή τη στιγμή» είπε με έμφαση ο γραμματέας του ΜεΡΑ25.

«Δεν είναι ώρα να διαφωνούμε για τους αριθμούς. Έχουμε μια εκθετική εκδήλωση της πανδημίας. Δεν είμαστε εδώ για κοκορομαχίες» επισήμανε και συμπλήρωσε πως «Τον Μάρτιο σας στηρίξαμε γιατί αντίθετα με άλλους συντηρητικούς πρωθυπουργούς στην Ευρώπη, εσείς κινηθήκατε γρήγορα. Σας είχα πει όμως χρησιμοποιήσετε τους μήνες του πρώτου lockdown για να βελτιώσετε το σύστημα υγείας. Και δεν το κάνατε», συμπλήρωσε.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Βελόπουλου:

«Η σημερινή συζήτηση εξελίσσεται σε μια στείρα αντιπαράθεση γιατί δεν ακούγονται ουσιαστικές προτάσεις»

Με μια παρατήρηση ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την πανδημία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέροντας ότι δεν είναι ευγενικό, την ώρα που μιλάει κάποιος πολιτικός αρχηγός, οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί να αποχωρούν. «Έχω πάει σε τρία κοινοβούλια του εξωτερικού και είδα ότι εκεί οι αντίπαλοι πολιτικοί αρχηγοί κάθονται και ακούνε τις ομιλίες». Αν δεν το κάνουν, είπε, προσβάλουν τους ψηφοφόρους των κομμάτων αυτών.

Ευχαριστώντας – στη συνέχεια - τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό, «γιατί αυτοί εργάζονται για το καλό όλων μας», ο κ. Βελόπουλος σημείωσε πως η σημερινή συζήτηση εξελίσσεται σε μια στείρα αντιπαράθεση γιατί δεν ακούγονται ουσιαστικές προτάσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις» όπως εξήγησε.

«Κύριε πρωθυπουργέ μας ζητήσατε σήμερα να σας πούμε αν θέλουμε ή όχι lockdown. Είναι ψευτοδίλλημα» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να ζητάς από τα πολιτικά κόμματα, αν θέλουν lockdown όταν στην διαδρομή μέχρι το lockdown δεν μας ακούσατε ποτέ».

Κατηγόρησε επίσης των πρωθυπουργό ότι «δεν ακούει κανέναν» και σημείωσε πως όπως αποδεικνύεται στην πράξη, δεν είμαστε έτοιμοι να αντικρούσουμε το δεύτερο κύμα, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας.

Χαρακτήρισε επίσης υποκριτική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, «να κουνά το δάχτυλο» τώρα, όταν «πέντε χρόνια δεν έκανε τίποτα» ως κυβέρνηση.

Και όταν κουνάμε το δάκτυλο σε έναν πρωθυπουργό, πρέπει να έχουμε και τις δικές μας προτάσεις, συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι στην δευτερολογία του θα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Επίθεση σε Αλ. Τσίπρα και Γ. Βαρουφάκη - «Ο Πολακης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν εδώ»

Με επίθεση κατά του προηγούμενου ομιλητή, του επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι τον βαραίνουν ευθύνες για το τρίτο μνημόνιο και το κλείσιμο των τραπεζών.

«Δεν ήταν ούτε εικόνα, ούτε λεξιλόγιο αυτό κ. Βαρουφάκη» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν ξεχάσαμε τις ευθύνες σας για την κατάσταση που οδηγήσατε τις τράπεζες, το "αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες" και την ίδια ώρα έκλαιγαν οι συνταξιούχοι, ούτε όταν φωτογραφιζόσασταν σε λαιφ σταιλ περιοδικά».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «διένειμε το κείμενο της ομιλίας του πριν με ακούσει».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι «είναι ενδιαφέρον ότι στην πρώτη σελίδα ξεκινάτε για το πόσο αυτάρεσκος ήμουν στην ομιλία μου. Τα γράψατε πριν με ακούσετε. Δεν εκφώνησα την ομιλία που θα πω, και εσείς είχατε μοιράσατε την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά κ.Τσίπρα;».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση για τις κλίνες ΜΕΘ ,δωρεά της Βουλής στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και στάθηκε στην ανάρτηση του κ.Πολάκη σε βάρος του κ. Τασούλα για το θέμα, ενώ επιτέθηκε στον κ.Τσιπρα κατηγορώντας τον για "Πολακισμό" όπως είπε.

"Δεν μπορω να αφήσω ασχολίαστο το ότι υπήρξε αντιπαράθεση για το πόσες ΜΕΘ λειτουργούν στο "Σωτηρία". Είπατε κ.Τσίπρα ότι λειτουργούν 9 ενώ εμείς ξέρουμε από την ενημέρωση που είχαμε από τον διοικητή του νοσοκομείου, ότι λειτουργούν όλες. Αυτό μετέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Μετά ο κ. Πολάκης με ένα χυδαίο υβρεολόγιο επιτέθηκε κατά του ΠτΒ ότι είναι ψεύτης. Ή η πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι ακριβής οπότε θα απομακρυνθεί ο διοικητής ή ο Πολακης λέει ψέματα και πρέπει να τον απομακρύνετε για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται".

Ο κ. Μητσοτάκης είπε αναφερόμενος στον τρόπο έκφρασης του κ.Πολάκη ότι "το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης. Το πρόβλημα είναι ο "Πολακισμός" ο οποίος είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό "ένα μείγμα ειρωνείας αλαζονείας, ψευτομαγκιάς ψεμάτων και ανορθολογισμού".

Και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα είπε: "Αυτό σημαίνει "Πολακισμός" μόνο που ούτε εσείς μπορείτε να αποστείτε, γιατί κι εσείς έχετε τέτοια χαρακτηριστικά. Ο Πολακης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν εδώ".

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανεπάρκεια, και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα εάν "έχετε την αίσθηση ότι έχετε πολιτικό κεφάλαιο να καταναλώσετε χρησιμοποιώντας αυτό το λόγο;" και πρόσθεσε:" Δεν είστε πια ο φέρελπις πολιτικός, αλλά είστε ο αποτυχημένος τέως πρωθυπουργός, και αυτό είναι η κρίση του λαού".

«Έχετε δικαίωμα κ. Τσίπρα να έχετε την άποψή σας, όχι όμως να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα»

Ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του, ανέφερε ακόμη ότι είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιηθούν οι θάνατοι από τον κορονοϊό ως επιχείρημα στις ομιλίες, αλλά όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Προς τούτο κατέθεσε στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα υπήρξαν 43 νεκροί, στην Πορτογαλία 82 στο Βέλγιο 345 και στην Ιταλία 623.

«Υπάρχει μια σκληρή στατιστική, που είναι αδυσώπητη, και είναι δυστυχώς. Μιλάμε για αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δεύτερος δείκτης είναι αυτός της επιπλέον θνησιμότητας, δηλαδή πόσοι παραπάνω άνθρωποι πεθαίνουν από αυτούς που θα περίμενε κανείς να χάσουν φυσιολογικά τη ζωή τους. Σταματήστε να σπεκουλάρετε σε αυτούς τους αριθμούς και να παρουσιάζετε μια εικόνα για την πατρίδα μας η οποία δεν είναι πραγματική. Έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας όχι όμως να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι πράγματι «θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ» και πρόσθεσε ότι είμαστε η πρώτη χώρα που προμηθεύθηκε «rapid test» αξιόπιστα. Όσα ζητάτε είναι πράγματα που γίνονται ήδη. Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσάς και όχι τους γιατρούς;» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε «θαύμα που δούλεψε το δημόσιο με τέτοιους ρυθμούς με τη δωρεά της Βουλής στο "Σωτηρία" και σε τρεις μήνες ολοκληρώθηκε» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ατελείωτος αριθμός εντατικολόγων για να στελεχώσουν αυτές τις εντατικές».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθό, τον ρώτησε "εάν επί των δικών σας ημερών υπήρχαν ασθενείς που δεν έβρισκαν κρεβάτι; Με ένα ναι ή με ένα όχι. Βεβαίως και υπήρχαν και γινόταν όπως γινόταν πάντα επειδή υπήρχε έλλειμμα κρεβατιών εντατικών» είπε και σημείωσε: «Ρωτήστε τον κ.Ξανθό, κ.Τσίπρα. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει αναστείλει μη επείγοντα χειρουργεία; Μια, πέστε μου. Πως κατηγορείτε την κυβέρνηση γι’ αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο; Ρωτήστε τον κ. Ξανθό κ. Τσίπρα εάν υπάρχει χώρα που δεν ανεστάλησαν μη επείγοντα χειρουργεία».

Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συμβαίνει να χάνουν τη ζωή τους στις εντατικές ασθενείς, πάντα συνέβαινε» και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «υπάρχουν περιπτώσεις που οι γιατροί σε συνεννόηση με τις οικογένειες των ασθενών αποφασίζουν να μην διασωληνωθεί για να μην υποφέρει άλλο. Αυτό γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου. Όχι επειδή δεν υπάρχουν εντατικές».

«Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο θα ισχύσει για όλους»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και είπε ότι έγινε προσπάθεια να προστεθούν λεωφορεία στο σύστημα συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

"Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπάς πατέρας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Προσθέσαμε λεωφορεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, και προφανώς διαγωνισμούς που είχαν απορριφθεί ως παράνομοι από τις αρμόδιες αρχές. Δεν φαντάζομαι να θέλατε να τους αποδεχθούμε και να παρανομήσουμε" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν μελέτες -ανέφερε κάποιες εξ αυτών που έγιναν στο εξωτερικό- που λένε ότι τα Μέσα Μεταφοράς δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού, και πρόσθεσε ότι στο θέμα των συγκοινωνιών προχωράνε οι διαγωνισμοί και οι προσλήψεις. Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μνημόνευσε - όπως είπε - σε κείμενο απολογισμού του για τα πεπραγμένα ως κυβέρνηση την πολιτική για τα Μέσα Μεταφοράς και τις Εντατικές.

"Εάν το εργο σας στα ΜΜΜ ήταν τόσο πετυχημένο θα το αναδεικνύατε. Σε κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ούτε μια παράγραφος, ούτε μια πρόταση για τα ΜΜΜ και για τις Εντατικές. Δεν είχατε τίποτα να πείτε γιατί δεν κάνατε τίποτα" είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος αναφέρθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου, και ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση της πορείας θα ισχύσει για όλους.

Επιτέθηκε στον κ. Βαρουφάκη λέγοντας "αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη ότι είναι ταυτισμένο στο ακροδεξιό μας DNA" και τόνισε: "Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των παρατάξεων, αλλά κάποιοι έχτισαν καριέρες, και κάποιοι με σεμνότητα το κράτησαν για τον εαυτό τους και δεν έχτισαν καριέρα, με το να το θυμούνται όταν τους βολεύει. Να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα. Τα είπα για την Αντίσταση θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο".

Τέλος αναφέρθηκε στα περί "υπεύθυνης υπακοής" που είπε ο κ.Βαρουφάκης, και απευθυνόμενος σε αυτόν είπε, σκωπτικά "με τη δημιουργική ασάφεια πάει παρέα" και τόνισε: "Δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι που μίλησε γι’ αυτά. Υπάρχει πράγματι αυτή η έννοια μόνο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες εποχές, και σε αντίσταση σε καθεστώτα ανελεύθερα μη δημοκρατικά" και ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθυνόμενος στους κ.κ. Κουτσούμπα και Βαρουφάκη ξεκαθαρίζοντας ότι οι νόμοι θα ισχύσουν και γι’ αυτούς.

"Επειδή εδώ υπάρχει δημοκρατία, και οι νόμοι ισχύουν για όλους, ενημερώνω τους κυρίους ότι δεν εξαιρούνται από την συνολική εφαρμογή των νόμων. Ότι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη ισχύει και για το ΚΚΕ και τον κ. Βαρουφάκη".

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα:

«Κ. Μητσοτάκη δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών»

«Δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό και του άσκησε κριτική για την άρνησή του να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Επιχειρηματολογώντας ότι δεν «συναισθάνεται την πραγματικότητα» ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Τι έχετε να απαντήσετε στους συγγενείς εκείνων που έχασαν την ζωή τους από τον κορονοϊό; Ήλθατε σε αυτή την αίθουσα για να μας πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι... Δεν μας είπατε τι θα κάνετε για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Για άλλη μία φορά επιτεθήκατε στην Αριστερά».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις. Εσείς αυτάρεσκα υπερηφανεύεστε ότι τα έχετε κάνει όλα καλά και αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση. Μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών θα ήταν χρήσιμη για να καταλάβετε κι εσείς ότι πρέπει να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί. Εσείς όμως το αρνείστε».

Απάντησε στην μομφή του κ. Μητσοτάκη ότι μοιράζει την ομιλία του στους δημοσιογράφους που περιλαμβάνει και χαρακτηρισμούς προς τον πρωθυπουργό πριν ακούσει την δική ομιλία λέγοντας: «Στέλνω σχέδιο ομιλίας στους δημοσιογράφους, εσείς στέλνετε φιρμάνι στους δημοσιογράφους τι θα παίξουν, όπως την περασμένη εβδομάδα που στείλατε φιρμάνι παίξτε ότι "ο Τσίπρας χτυπάει τον Τσιόδρα". Αυτή είναι η αντίληψή σας για την δημοκρατία και την ενημέρωση των πολιτών», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

(Φωτογραφία: INTIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News