Ελλάδα

Κορωνοϊός: Το επιχειρησιακό σχέδιο για το εμβόλιο - Πώς, πού και σε ποιους θα γίνουν

Οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής

Με σειρά προτεραιότητας, ραντεβού σύμφωνα με τα κριτήρια, ωράριο, αλλά και με συγκεκριμένο αριθμό πολιτών ανά Μονάδα Υγείας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για τον κοροωνοϊό, όταν φθάσουν οι πρώτες δόσεις - μετά και την ανακοίνωση των Pfizer και BioNtech για το εμβόλιο - στη χώρα μας σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr.

Βασικό ζήτημα όμως πριν από όλα είναι να εξασφαλιστούν και να αγορασθούν οι απαραίτητες καταψύξεις για τη συντήρηση του εμβολίου, αφού τουλάχιστον το ένα από αυτά που αναμένεται να έρθει στη χώρα μας, πρέπει να διατηρείται στους -70C. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ολοκληρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο για τους εμβολιασμούς, καθορίζοντας τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

Άλλωστε, από την περασμένη Δευτέρα -αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr- οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), έχουν αποστείλει λίστα με όλα τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς τους ζητήθηκε να ορίσουν ανά περιοχή και κατοίκους συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας που θα πρέπει να εμπλακούν στους εμβολιασμούς.

Ήδη όμως οι συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα δεδομένα, τόσο σε ότι αφορά στο προσωπικό, όσο και στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το πρωτοφανές για τα παγκόσμια χρονικά project.

Οι καταψύξεις για το εμβόλιο

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, βασικό ζήτημα αποτελεί το θέμα της διατήρησης των δόσεων του εμβολίου, καθώς ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer απαιτείται η συντήρηση του στους -70C.

Γι’ αυτό και όλοι οι Διοικητές και Υποδιοικητές των ΥΠΕ έχουν καταγράψει τα ψυγεία και τις καταψύξεις που διαθέτουν οι Μονάδες (σ.σ. για τη διατήρηση φαρμάκων), ώστε να παραγγελθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός.

Πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται να γίνει διαγωνισμός για την αγορά ειδικών καταψύξεων στις οποίες θα διατηρηθούν οι δόσεις των εμβολίων.

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές αλλά και γιατρούς που θα επιβλέπουν, όταν θα φθάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια για τον covid.

Συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν ως εξής:

Θα πραγματοποιηθούν σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ

Οι πολίτες θα μεταβαίνουν στην κοντινή Μονάδα Υγείας τους με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί (πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες)

Θα διεξάγονται κυρίως από νοσηλευτές και επισκέπτες Υγείας με την επίβλεψη γιατρού. Ήδη κάθε Υγειονομική Περιφέρεια έχει καταγράψει το προσωπικό που διαθέτει ώστε εάν χρειασθεί επιπλέον, να εξασφαλιστεί.

Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό Επισκεπτών Υγείας οι ανάγκες θα καλύπτονται με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.

Το ωράριο που θα ορισθεί θα είναι έως τις 20:00 το βράδυ, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.

Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται σε δύο βάρδιες προσωπικού, ενώ σε κάθε Μονάδα θα μπορεί να εμβολιάζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων (42 πολίτες ανά βάρδια), ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με προκαθορισμένα ραντεβού, ώστε να τηρηθεί μία σειρά, ενώ προς ώρας οι αρμόδιοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη πως θα προσκληθούν οι πολίτες, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr. Στο τραπέζι πάντως των συζητήσεων τέθηκε και το θέμα της αξιοποίησης των ΑΜΚΑ, αλλά μέχρι στιγμής αναζητείται λύση που να μην προσκρούει στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Επίσης είναι πιθανό η εγγραφή των ενδιαφερομένων να γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα ζητούνται στοιχεία ότι κάποιος ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Τα δύο σενάρια για τους εμβολιασμούς

Πάντως αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι εάν θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον ή καθόλου για το εμβόλιο του κορονοϊού.

Όπως περιέγραφαν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες στο ethnos.gr, είτε που θα δημιουργηθούν ουρές για το εμβόλιο, είτε που οι πολίτες θα είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί όπως έγινε με το εμβόλιο του Η1Ν1 και θα προτιμήσουν να περιμένουν πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τα αισιόδοξα σενάρια, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Φωτογραφία: unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια