Στ. Πέτσας για Lockdown: Στόχος είναι να προλάβουμε τα χειρότερα

Ελλάδα
Στ. Πέτσας για Lockdown: Στόχος είναι να προλάβουμε τα χειρότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να σωθούν ζωές και να μην φθάσει το Σύστημα Υγείας στα όριά του

«Κι αυτό», όπως τόνισε ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στην απόφαση του πρωθυπουργού να μπει η χώρα σε οριζόντιο Lockdown, «γιατί είχε ήδη διαπιστωθεί μέσα σε λίγες ημέρες μία επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Ο ιός όπως επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε αρχίσει να κινείται πολύ επιθετικά ενώ φαίνεται να έχει αυξηθεί πολύ η μεταδοτικότητά του. Ο κυματισμός που είχε φανεί τον Σεπτέμβριο είχε γίνει κύμα τον Οκτώβριο και πήγαινε να γίνει τσουνάμι τον Νοέμβριο. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κινηθούμε πιο γρήγορα παρ' όλο που η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση απ' ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό.

Στόχος είναι να προλάβουμε τα χειρότερα. Να σωθούν ζωές και να μην φθάσει το Σύστημα Υγείας στα όριά του», τόνισε.

Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και εκτροπές από την τήρηση των μέτρων δε θα γίνονται ανεκτές           

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «οι έλεγχοι καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του lockdown θα είναι εντατικοί και εκτροπές από την τήρηση των μέτρων δε θα γίνονται ανεκτές». Πρόσθεσε ότι το Σάββατο 7 Νοεμβρίου «πρώτη μέρα ισχύος των νέων μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού τα στελέχη των αρμόδιων αρχών ελέγχου για την επιτήρηση των μέτρων διενήργησαν ελέγχους συμμόρφωσης σε ολόκληρη την επικράτεια σύμφωνα με τον κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό με τους πρώτους ελέγχους να έχουν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.808 σημεία ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν 78 πρόστιμα ύψους 29.250 ευρώ κυρίως για μη χρήση μάσκας και αποστολή sms καθώς και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε τρεις επιχειρήσεις. Ενώ, ανεύθυνες συμπεριφορές με πρόσκληση σε συγχρωτισμό όπως η διοργάνωση πάρτι σε ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού εντοπίζονται και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές.

Σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Υγείας προσλαμβάνονται άμεσα 300 μόνιμοι ιατροί που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας».

Η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων

Ο κ. Πέτσας, πρόσθεσε επίσης ότι στόχος είναι ταυτόχρονα «να αντιστρέψουμε τις αυξητικές τάσεις, να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα, με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς που είναι τόσο αναγκαία για όλους τους πολίτες, επιχειρηματίες και καταναλωτές».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «για άλλη μία φορά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε. Ας τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για να τα παρακάμψουμε. Ας μείνουμε για λίγο μακριά από φίλους και συγγενείς για να μπορέσουμε τελικά να είμαστε πολύ περισσότερο μαζί. Ατομική ευθύνη λοιπόν αλλά και κρατική επαγρύπνηση ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων».

Η κυβέρνηση εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ

«Η κυβέρνηση εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Είναι, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ανάρτησή του, αληθινός φίλος της Ελλάδας και είναι βέβαιο ότι υπό την προεδρία του οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας που είναι ήδη εξαιρετικές θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές. Προσδοκούμε να συνεργαστούμε για την ενίσχυση των διμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας και για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Και αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στο θέμα της υγειονομικής κρίσης επισημαίνοντας πως «διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του νέου lockdown. Για άλλη μία φορά όπως ο ίδιος εξήγησε, ο πρωθυπουργός θέλησε να δράσουμε νωρίτερα παρά αργότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Από σήμερα οι 300 νέοι γιατροί που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ αναλαμβάνουν υπηρεσία

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δηλαδή εκτός από τις 200 θέσεις που προέβλεπε η προκήρυξη του διαγωνισμού προσλαμβάνονται και 100 από τους επιλαχόντες. Από σήμερα Δευτέρα τόσο οι 200 επιτυχόντες όσο και οι 100 επιλαχόντες μπορούν να προσέρχονται στα νοσοκομεία και να αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, αύριο το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναλύσει όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και το σχέδιο από δω και πέρα. Κι αυτό γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας καθώς ο αριθμός των εισαγωγών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ θα αυξάνει όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων».

Υπογράμμισε επίσης πως «τα μέτρα προστασίας της υγείας συνοδεύονται με μέτρα στήριξης της οικονομίας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News