Lockdown: Πώς πηγαίνουμε σε σχολεία, εργασία - Τι ισχύει στο Δημόσιο

Ελλάδα
Lockdown: Πώς πηγαίνουμε σε σχολεία, εργασία - Τι ισχύει στο Δημόσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά όλοι οι κωδικοί που χρειάζονται

«Αναίμακτα» κύλησε το Σαββατοκύριακο που βρήκε όλη την Ελλάδα «βαμμένη» στο γκρι χρώμα με το lockdown να αποτελεί πλέον τη νέα μας καθημερινότητα. Ωστόσο, από το πρωί της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου θα φανεί πώς τα νέα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η ανεξέλεγκτη και επιθετική διασπορά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας.

 Γυμνάσια και Λύκεια μπαίνουν σε διαδικασία τηλεκπαίδευσης και οι μαθητές θα περνούν πλέον αρκετές ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους, αν συνυπολογιστούν και τα πιθανά τηλεμαθήματα σε φροντιστήρια.

Αλλαγές έρχονται και για τους Δημόσιους υπαλλήλους αναφορικά με το ωράριό τους. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν τα sms στο 13033 για όλους τους εργαζομένους αλλά και τους γονείς των παιδιών που πάνε δημοτικό και πρέπει να μετακινηθούν με προορισμό τα σχολεία. Λουκέτο από σήμερα μπαίνει σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής που πήραν... παράταση ζωής το Σαββατοκύριακο.

Μπαίνουν κι αυτά στον κυκεώνα της αβεβαιότητας όπως όλο το λιανεμπόριο και η εστίαση. Την ίδια ώρα, μόνο πτήσεις ανάγκης στην περίπτωση των εσωτερικών ταξιδιών για ζητήματα υγείας, εργασίας, επιστροφής στη μόνιμη κατοικία και επανένωσης οικογενειών, θα επιτρέπονται από αύριο, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου.

Πώς θα πηγαίνω τα παιδιά στο σχολείο;

Επιλογή 4 στο sms 13033

Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση

Πώς μπορεί να έρθει στο σπίτι νταντά ή καθαρίστρια;

Με βεβαίωση εργαζομένου εφόσον υπάρχει εργασιακή σχέση ή εργόσημο

Με βεβαίωση του αυτοπασχολούμενο για τον εργαζόμενο

Μεταφέρω καθημερινά τον/την σύντροφό μου στην δουλειά. Θα μπορώ;

Η επιχείρηση πρέπει να χορηγήσει βεβαίωση και σε εσάς

Eπιλογή 4 στο sms 13033

Πώς μπορώ να φέρω τεχνίτη στο σπίτι;

Μπορώ αρκεί ο εν λόγω επαγγελματίας να φέρει κατάλληλη βεβαίωση

Πώς μπορώ να ταξιδέψω εκτός νομού;

Με βεβαίωση μόνιμης κατοικίας

Με βεβαίωση εργασίας

Με ιατρική γνωμάτευση για προγραμματισμένες εξετάσεις

Με έγγραφη βεβαίωση για διαζευμένους γονείς

Πώς μπορώ να ταξιδέψω εκτός νομού για αγροτικές εργασίες;

Με την βεβαίωση του Ε9, εφόσον είμαι ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου

Με βεβαίωση του εργοδότη εφόσον είστε εργαζόμενος

Τηλεκπαίδευση για τους μαθητές

Με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και κάλυψη νέας διδακτικής ύλης λειτουργούν από σήμερα, Δευτέρα, και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στην Ελλάδα. Η έναρξη των μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει οριστεί στις 8:00 για τα λύκεια και στις 8:30 για τα γυμνάσια και κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 40 λεπτά. Έτσι, το πρόγραμμα των λυκείων θα ολοκληρώνεται στις 13:40 και των γυμνασίων στις 14:10.

Σε αντίθεση με τις δομές τις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Πρωτοβάθμια -στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δηλαδή- συνεχίζεται κανονικά η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Δια ζώσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους υπάρχει πρόβλεψη για άδεια μετακίνησης. Ειδικότερα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχουν προμηθευτεί από τον διευθυντή τους βεβαιώσεις μετακίνησης, με τις οποίες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους. Όσο για τους κηδεμόνες, που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδιά θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, με τον αριθμό 4.

Τέλος, όσον αφορά τα ΑΕΙ, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με τηλεκπαίδευση και αναστέλλεται κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία, πρακτική άσκηση, εξετάσεις με φυσική παρουσία και η λειτουργία βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα απαγορεύονται οι ημερίδες, τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις εντός των Πανεπιστημίων.

Δημόσιο: Σε τρεις βάρδιες

Ανοίγει από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και το Δημόσιο. Ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου καθορίστηκε από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ουσιαστικά, αφορά στο ωράριο λειτουργίας, τις ώρες προσέλευσης αλλά και μειωμένες βάρδιες.  Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση του κοινού, πώς θα γίνονται οι συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς κυκλοφορίας και ποιοι χρειάζονται βεβαιώσεις κίνησης, πώς καθορίζεται το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, ποιες είναι και πώς παρέχονται οι διευκολύνσεις σε υπαλλήλους γονείς και πώς δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού. Επίσης, περιγράφεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στη διαχείριση κρούσματος στους χώρους εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται ηλεκτρονικά ή με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Ευνοείται η τηλεργασία «στο μέγιστο δυνατό ποσοστό», ενώ και οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στις υπηρεσίες που απαιτείται φυσική παρουσία των υπαλλήλων η προσέλευση θα γίνεται σε τρεις βάρδιες (07.00 - 15:00, 08:00 - 16:00, 09.00 - 17:00) και θα ισχύουν οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδιά στο γυμνάσιο έχουν δικαίωμα εναλλακτικού ωραρίου, μειωμένης βάρδιας κατά 25% ή άδειας ειδικού σκοπού.

Όσοι ανήκουν ή έχουν παιδιά που ανήκουν, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, όπου είναι εφικτό, αλλά δικαιολογείται η παραμονή τους στο σπίτι.

Πώς μετακινούμαστε με το μήνυμα στο 13033

Η αποστολή των SMS στο 13033 γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό

Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)

Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας - Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News