Ελλάδα

Lockdown - νούμερο 2 - από σήμερα σε ολόκληρη η χώρα

Όλα τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ - Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να μην "πάρουμε" πρόστιμο

Lockdown  - νούμερο 2 -  από σήμερα σε ολόκληρη η χώρα

Τι ισχύει από σήμερα

Σε επιμέρους διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα Σάββατο 6 το πρωί, στο πλαίσιο του γενικού lockdown, προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Σχετικά με τις μετακινήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι καθ' όλο το 24ωρο υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη τη χώρα και οι μετακινήσεις επιτρέπονται κατ' εξαίρεση και αυστηρά μόνο για τους εξής λόγους (και μόνο με SMS ή σχετική δήλωση):

 

- για λόγους εργασίας,

 

- για λόγους μετάβασης στο σχολείο,

 

- για λόγους υγείας,

 

- για λόγους μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα,

 

- για λόγους μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα,

 

- κίνηση για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο,

 

- μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, καθώς και

 

- για σωματική άσκηση ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτιση αδέσποτων εντός του δήμου.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε ξανά έκκληση σε όλους τους πολίτες «για λελογισμένη χρήση της κατ' εξαίρεση δυνατότητας μετακίνησης». Όπως είπε, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες και προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο συναθροίσεων, συνιστούν στους πολίτες να μετακινούνται μόνο εάν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. «Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα πλέον έχουν διπλασιαστεί. Δεν δικαιολογείται - ειδικά τις βραδινές ώρες - οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση εκτός για λόγους εργασίας, έκτακτης ανάγκης υγείας, σωματικής άθλησης κοντά στην οικία και κίνηση με κατοικίδιο, επίσης σε κοντινή απόσταση από την οικία», σημείωσε.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι για τη μετακίνηση των εργαζομένων χρειάζεται το σχετικό έγγραφο από το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Αν για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.

 

Σχετικά με τους νεοσύλλεκτους της επόμενης εβδομάδας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Και στα 26 κέντρα κατάταξης, όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για επιδημιολογικούς λόγους.

 

Επιπλέον όπως τόνισε, η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα δεν εμπίπτει σε έναν από τους λόγους προβλεπόμενους κατ' εξαίρεση μετακίνησης και - όπως και άλλες δραστηριότητες ψυχαγωγίας - δεν επιτρέπονται πουθενά σε όλη την επικράτεια. Επομένως, δεν επιτρέπεται το κυνήγι, δεν επιτρέπεται το ψάρεμα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.

 

Αναφορικά με όσους θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, θα πρέπει επίσης να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού αλλά και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Απ' όλες τις πύλες εισόδου το τεστ PCR πρέπει να είναι 72 ώρες από την λήψη του σχετικού δείγματος. «Υπήρξε χθες μια αναφορά σε 48ωρο PCR, μετά από σχετική διαβούλευση που έγινε με την ομάδα των επιδημιολόγων αλλά και με τις σχετικές πρεσβείες αποφασίστηκε η είσοδος με PCR και από τα χερσαία και από τα αεροπορικά και από όλα τα σύνορα από όλες τις πύλες εισόδου να είναι με PCR 72 ωρών», υπογράμμισε ενώ σημείωσε ότι ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και τα παραπάνω μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.

 

Ακόμη, παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό, ενώ ξεκινώντας από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr., 24 ώρες πριν το ταξίδι. Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί.

Μια φόρμα ανά οικογένεια είναι αρκετή.

 

Σχετικά με τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων από αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου:

 

- Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα.

 

- Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα, όπως βιομηχανία, μεταποίηση.

 

- Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:

 

- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.

 

- Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

 

- Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

 

- Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)

 

- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ. Δεν αποτελούν, δηλαδή, ξεχωριστό λόγο μετακίνησης. Κάποιος δηλαδή προκειμένου να πάρει κάτι δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι του. Αν κάνει χρήση των εξαιρέσεων sms, δηλαδή στο δρόμο προς τη δουλειά ή από τη δουλειά ή πηγαίνοντας για την προμήθεια κάποιου αναγκαίου αγαθού προφανώς μπορεί να κάνει χρήση του take away.

Επιτρέπεται η λειτουργία σε:

 

- Καθαριστήρια

 

- Περίπτερα (24ώρο)

 

- Φαρμακεία

 

- Πρατήρια καυσίμων

 

- Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών

 

- Pet shops

 

Τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών που βρίσκονται εδώ και μια σχεδόν εβδομάδα σε καθεστώς αυστηρών μέτρων και ο επιδημιολογικός κύκλος εφαρμογής αυτών των μέτρων δεν πρέπει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να σπάσει. Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν κομμωτήριο, μπορούν να στείλουν SMS με τον κωδικό 2 για τη μετάβασή τους.

 

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με την συμμετοχή του 50% των εμπόρων/παραγωγών, σε απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων.

 

Ανοιχτές παραμένουν, επίσης, οι οικοδομές και τα εργοτάξια.

 

Την ίδια στιγμή, αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών .

 

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία:

 

- Σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών,

 

- Σχολών εκπαίδευσης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και οδηγών μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΜΕΕ), καθώς και

 

- Η λειτουργία Δημόσιων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

 

Να σημειωθεί ότι όλες οι δραστηριότητες για ΑμΕΑ, όπως για παράδειγμα η θεραπευτική κολύμβηση, επιτρέπονται.

 Χώροι λατρείας 

Παράλληλα, οι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς.

Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται από τους θρησκευτικούς λειτουργούς χωρίς την παρουσία πιστών. Επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με παρουσία μέχρι 9 ατόμων του στενού συγγενικού περιβάλλοντος.

Οι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για την μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και 4 άτομα (με την χρήση μάσκας) με δήλωση από τον διευθυντή του σχολείου. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών στις ίδιες περιοχές, δηλαδή μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών, με παράλληλη δήλωση του διευθυντή του σχολείου.

Αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των μέτρων είναι η ΕΛΑΣ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες των Περιφερειών.

 Πρόστιμα

Όσον αφορά τα πρόστιμα ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με SMS, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Ειδικώς στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης για τον εργαζόμενο ή τον εαυτό του, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους 500 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους, δηλαδή μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας ή της αναστολής προσέλευσης κοινού, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας, επιβάλλεται για την ίδια παράβαση διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Για την ενημέρωσή τους, κοινό και επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στο 1520.

 Επιχειρήσεις

Για τις κλειστές επιχειρήσεις η πλατφόρμα δήλωσης εργαζομένων σε αναστολή ανοίγει στις 15/11 και κλείνει 24/11 και οι πληρωμές ξεκινούν 27/11 και θα ολοκληρωθούν έως τις 7/12. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι δηλώσεις ξεκινούν κι αυτές στις 15/11 και κλείνουν στις 4/12 και οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά από τις 7/12.

 Οι εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε αναστολή θα λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ θα λαμβάνουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1000 ευρώ. Αντίστοιχα ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κλείνουν με κρατική εντολή θα λάβουν 2000 ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι όλοι είναι δικαιούχοι της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου, δηλαδή και πληττόμενοι και εκείνοι που θα κλείσουν με κρατική εντολή.


Περί τις 20 Δεκεμβρίου το 800 ευρω

Περί τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, και το οποίο θα πληρωθεί αναλογικά με τις ημέρες εργασίας. Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος, όταν θα μπει σε αναστολή από μεθαύριο Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, θα πληρωθεί αναλογικά για τις ημέρες που είναι σε αναστολή, με βάση όμως τα 800 ευρώ και όχι τα 534 ευρώ. Διευκρινίστηκε, δε, ότι είναι επιπλέον του δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θα κατΠώς θα λειτουργήσει το Δημόσιοαβληθεί από τις 21 έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Κάθε δημόσια υπηρεσία θα λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό.
Πρώτον, θα καταρτιστεί πλάνο εργασίας, αναλογικά με τις υγειονομικές εξελίξεις, την ανάγκη πρόληψης και την προστασία των εργαζομένων. Για αυτό προβλέπεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η τηλεργασία για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό, διασφαλίζοντας τη λειτουργία της υπηρεσίας.
Δεύτερον, το ποσοστό υπαλλήλων που θα εργάζεται με φυσική παρουσία θα υπολογίζεται κατά περίπτωση. Υποχρεωτική προϋπόθεση είναι η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζόμενων και χρήση μάσκας.
Τρίτον, θα ισχύουν τρία ωράρια προσέλευσης (7 π.μ. με 3 μ.μ., 8 π.μ. με 4 μ.μ. και 9 π.μ. με 5 μ.μ.) και αποχώρησης αλλά και δυνατότητα στις υπηρεσίες για παροχή εργασίας σε άλλες βάρδιες, ανεξάρτητα από το κανονικό ωράριο εργασίας της εκάστοτε υπηρεσίας. Για τις μετακινήσεις ισχύει η χορήγηση της βεβαίωσης κίνησης μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού.
Τέταρτον, ισχύουν τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί ήδη για γονείς με παιδιά γυμνασίου, όπως μειωμένο ωράριο εργασίας ή παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή σε διαφορετικό χρόνο από τον προβλεπόμενο. Προβλέπεται και άδεια ειδικού σκοπού για τη φροντίδα παιδιών που φοιτούν σε γυμνάσιο και όχι λύκειο.
Πέμπτον, για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, προβλέπεται ειδική άδεια απουσίας και διευκολύνσεις σε γονείς με παιδιά ευάλωτων ομάδων.
Έκτον, η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες καταστάσεις και κατόπιν ραντεβού. Κανονικά, αλλά σύμφωνα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, θα λειτουργούν τα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. την περίοδο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID 19, ενσωματώνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας των πελατών και των εργαζομένων τους, αλλά και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ταχυδρομικής εξυπηρέτησης της χώρας. Ανοικτές θα παραμείνουν όλες οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΗ για την εξυπηρέτηση των δημοτών κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ωστόσο στο πλαίσιο των μέτρων θα γίνεται θερμομέτρηση στην είσοδο των εγκαταστάσεων και θα τηρείται αυστηρά η σειρά προτεραιότητας με αποστάσεις. Όσοι δημότες επισκέπτονται τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΗ, θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις).

Το ωράριο στα σούπερ-μάρκετ

Τη λειτουργία τους εν μέσω του lockdown συνεχίζουν τα σούπερ-μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων, όπως φούρνοι και ιχθυοπωλεία. Για τις ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή τα σούπερ-μάρκετ θα λειτουργούν από 8 το πρωί έως 8:30 το βράδυ, ενώ το Σάββατο από 8 το πρωί έως 8 το βράδυ. Παράλληλα, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία-ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Επίσης επιτρέπεται η διανομή τροφίμων.

 Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων

Αναφορικά με τις Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι εξασφάλισαν «ένα επιπλέον μέτρο που στοχεύει στην προστασία των ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί», καθώς όπως τόνισε και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου «διασφάλισαν την αποστολή rapid test για όλο το προσωπικό σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων της χώρας». Σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας σε κάθε δομή θα αποστέλλεται εβδομαδιαίως αριθμός τεστ αντίστοιχος με τον αριθμό των εργαζομένων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα γίνονται περίπου 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα ειδικά στις δομές αυτές. «Με τον εβδομαδιαίο έλεγχο των εργαζομένων διασφαλίζουμε ακόμη περισσότερο τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους και την ίδια στιγμή έχουμε έγκαιρη, ακριβή και επιπλέον αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης σε κάθε δομή. Το υπουργείο, οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι των Φορέων είμαστε σε επαγρύπνηση και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τον περιορισμό της διασποράς του ιού και στα θέματα προστασίας των ηλικιωμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

 Πολυτεχνείο

Αναφορικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, δεν γιορτάσαμε μαζί το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρότι δεν υπήρχε γενικό lockdown, δεν έγιναν παρελάσεις, δεν γιορτάσαμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν. Tο ίδιο θα κάνουμε και με την επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τη στιγμή μάλιστα που δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών. Όλοι λοιπόν πρέπει να σεβαστούμε τις ιδιαίτερες υγειονομικές και επιδημιολογικές επικίνδυνες συνθήκες οι οποίες δεν επιτρέπουν να γίνουν πορείες, όπως κάθε χρόνο. Η επέτειος θα τιμηθεί με κατάθεση στεφάνων, κατά μόνας από τα κόμματα».

 Σχολεία

Τέλος ερωτηθείς για την απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ούτε μια ενδοσχολική συρροή. Είναι ακαριαία τα αντανακλαστικά, τα πρωτόκολλα πολύ αυστηρά και γι αυτό παρόλο που έχουμε διανύσει αρκετές εβδομάδες από την έναρξη των σχολείων το ποσοστό των τμημάτων και των μονάδων που παραμένουν κλειστά είναι κάτω από την μονάδα τοις εκατό. Παραμένουμε σε εγρήγορση και παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα που αφορούν τα σχολεία αλλά δεν είναι συμπτωματικό ότι σε όλο τον κόσμο κάτω από ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά».

Πώς θα γίνεται το λιομάζωμα –Απαγορεύεται το κυνήγι

Όπως τονίστηκε, κατά την περίοδο του lockdown επιτρέπεται η συλλογή ελαιόκαρπου και υπάρχει ειδική μέριμνα για όσους πρέπει να μετακινηθούν για τη συγκομιδή της ελιάς, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στο πλαίσιο του γενικού lockdown.

Για τη συγκομιδή της ελιάς, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι εργάτες πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους, ενώ αν πρόκειται για ιδιοκτήτες και κληρονόμους απαιτείται το Ε9.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τους ελαιοπαραγωγούς, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου), βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις.

Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι το κυνήγι απαγορεύεται, όπως και το ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή, το οποίο επιτρέπεται μόνο για τους επαγγελματίες. Αντίθετα, το κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα επιτρέπεται ως άθληση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: Rawpixel

ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια