Lockdown: Διπλασιάζονται τα πρόστιμα στους απείθαρχους - Δείτε σε ποιες περιπτώσεις

Ελλάδα
Lockdown: Διπλασιάζονται τα πρόστιμα στους απείθαρχους - Δείτε σε ποιες περιπτώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τσουχτερά» πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση και ψευδή βεβαίωση μετακίνησης τύπου Α

Μια απαραίτητη αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών, για να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού και να ξεπεραστεί με επιτυχία και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, χαρακτήρισε τα έκτακτα μέτρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Ειδικότερα για ενδελεχείς και σαρωτικούς ελέγχους έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση ανάμεσα στους νομούς της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως θα προστατευθούν οι πύλες εισόδου των διαφόρων περιοχών, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

«Όσοι μετακινηθούν θα πρέπει να φερθούν υπεύθυνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων επανέλαβε πως η Πολιτεία βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πρόσθεσε: «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία είναι πολύ αυστηρά και το ποσοστό των μονάδων και των τάξεων που έκλεισαν βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1%».

Rapid tests σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Όπως είπε εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests θα γίνονται σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου τόνισε: «Το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, την 28η Οκτωβρίου, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Το ίδιο θα γίνει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση».

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους πολίτες για μια λογική χρήση των δυνατοτήτων μετακίνησης και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Από αύριο θα ισχύει λόγω lockdown περιορισμός κυκλοφορίας όλο το 24ωρο και μετακινήσεις μόνο με SMS για τους εξής λόγους:

Εργασίας, μετάβασης στο σχολείο, σε καταστήματα, σε τράπεζες, για λόγους υγείας, μετάβασης σε κηδεία, σωματική άσκηση και μετάβαση για διαζευγμένους γονείς.

Απευθύνουμε έκκληση για λελογισμένη χρήση της μετακίνησης.

Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί. Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και μετάβασης σε καταστήματα.

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους πολίτες για μια λογική χρήση των δυνατοτήτων μετακίνησης και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Όπως ανέφερε, το πρόστιμο για μετακίνηση για ψευδείς λόγους ή για μετακίνηση χωρίς SMS το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο με SMS για τους εξής λόγους:

Για μετακίνηση σε σχολείο

Μετάβαση σε κατάστημα

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία

Παροχή βοήθειας

Μετάβαση σε κηδεία

Για διαζευγμένους γονείς με τέκνα

Για σωματική άσκηση/ κίνηση με ζώο/ μεταφορά αδέσποτου εντός του δήμου

Αποφυγή συναθροίσεων

Κατά τις βραδινές ώρες για αποφυγή συναθροίσεων έκανε έκκληση οι πολίτες να μετακινούνται μόνο αν είναι απαραίτητο για λόγους:

Έκτακτης ανάγκης υγείας

Σωματικής άσκησης κοντά στον τόπο κατοικίας

Και κίνηση με κατοικίδιο κοντά στον τόπο κατοικίας

Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αλλά και φούρνοι, σούπερ μάρκετ, ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία, επίσης καταστήματα τεχνολογικού εξοπλισμού, πληρωμής λογαριασμών κλπ, καθαριστήρια, καταστήματα οπτικών κλπ.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τα κομμωτήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο, 07.11.2020 με τους πολίτες τα στέλνουν τον κωδικό 2 στο SMS στο 13033.

Για τη Σάμο και μόνο δεν ισχύει η υποχρέωση SMS

Τόσο στη Σάμο, χωρίς SMS αλλά και στην Καρδίτσα με SMS κανονικά λειτουργεί λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο σε ό, τι αφορά τις υπηρεσίες κατασκευών.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι το ψάρεμα και το κυνήγι δεν βρίσκονται μέσα στους έξι κωδικούς για την μετακίνηση των πολιτών και απαγορεύονται κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ακόμη, η βεβαίωση εργοδότη, δηλαδή το έντυπο μετακίνησης εργαζόμενου, μπορεί να βγει με δύο τρόπους μέσα από την Εργάνη ή μέσα από το forma.gov.gr.

Συμπλήρωση εντύπου για τις μετακινήσεις

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, ανάλογα με τις περιπτώσεις:

  1. Για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, κατεβάστε ΑΥΤΟ το έγγραφο
  2. Για μετακινήσεις από και προς την εργασία, κατεβάστεΑΥΤΟ το έγγραφο

γ. Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Πιο αναλυτικά δείτε τι πρέπει να στείλετε και πώς να κατεβάσετε τα έγγραφα ΕΔΩ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News