Ελλάδα

Στρατιωτική θητεία: «Κλείδωσε» η αύξησή της στους 12 μήνες - Τι ισχύει για όσους ήδη υπηρετούν

Κατά 3 μήνες αυξάνεται η στρατιωτική θητεία από την 1η Ιανουαρίου και με αναδρομική - το πιθανότερο – ισχύ

Ο κύβος ερρίφθη καταπώς φαίνεται για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες, αύξηση η οποία έρχεται άμεσα και πολύ πιθανόν μάλιστα με αναδρομική ισχύ, πιάνοντας δηλαδή και όσους υπηρετούν σήμερα στον ελληνικό στρατό! Με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, και σε συνέχεια των όσων έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι ειλημμένη πλέον απόφαση της κυβέρνησης να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία κατά 3 μήνες.

Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει με την έναρξη του 2021.

Από 1ης Ιανουαρίου η διάρκεια της θητείας αναμένεται να διαμορφωθεί οριζόντια στους 12 μήνες για όλους, ανεξαρτήτως τού αν κληθούν για κατάταξη στον Στρατό, στο Ναυτικό ή στην Αεροπορία.

Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική απόφαση, η οποία σίγουρα θα συζητηθεί αφού επηρεάζει και τους επικείμενους νεοσύλλεκτους εδώ στην Κρήτη, όπως και τις οικογένειές τους, δεν είναι άλλο από το να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό...

Κι αν η αύξηση της θητείας στους 12 πλέον μήνες σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων δε “σκάει” ως “κεραυνός εν αιθρία”, αφού είχε προαναγγελθεί, αυτό που προξενεί εντύπωση και ξενίζει είναι το στοιχείο της αναδρομικής ισχύος! Βεβαίως, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δε μιλάμε ακόμα για οριστικές, επίσημες ανακοινώσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά για διαρροές και δημοσιεύματα.

Ωστόσο, αν ισχύουν αυτά που γράφτηκαν, τότε θα αυξηθεί η διάρκεια των στρατιωτικών υποχρεώσεων όχι μόνο για όσους θα παρουσιαστούν από τη νέα χρονιά, αλλά και για τους φαντάρους που ήδη υπηρετούν! Συγκεκριμένα, με βάση τα σενάρια που παρουσιάστηκαν, όσοι ήδη υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς και την 1η Ιανουαρίου έχουν υπόλοιπο θητείας από έξι μήνες και πάνω, θα υπηρετήσουν κανονικά τους επιπλέον 3 μήνες. Δηλαδή θα υπηρετήσουν συνολικά 12 μήνες αντί για 9 μήνες!

Όσοι δε σημερινοί φαντάροι έχουν υπόλοιπο θητείας λιγότερο από 6 μήνες, τότε θα υπηρετήσουν ενάμιση επιπλέον μήνα... Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, μέτρων και lockdown!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, με σκοπό να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας για όσους καταταγούν στον Στρατό Ξηράς μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα διαμορφωθεί στους 12 μήνες, από εννέα που είναι σήμερα για όλους τους οπλίτες θητείας που υπηρετούν στον ελληνικό στρατό.

Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας θα παραμείνει αμετάβλητη στους 12 μήνες για όσους επιλέγονται να υπηρετήσουν στην Πολεμική Αεροπορία.

Στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία σήμερα είναι εννέα μήνες για όσους Έλληνες υπηρετούν σε πολεμικά πλοία και 12 για όσους τοποθετούνται σε υπηρεσίες ξηράς. Από το 2021 και στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία θα γίνει δωδεκάμηνη για όλους. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεννόηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έχει ήδη καταλήξει στην απόφαση για αύξηση του χρόνου της θητείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες ώστε όλοι οι Έλληνες που θα κληθούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους από το 2021 και μετά να γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων για διάστημα 12 μηνών. Κάθε σειρά που καλείται ανά τρίμηνο για κατάταξη αποδίδει κατά μέσο όρο από 6.000 έως 10.000 άνδρες.

Σήμερα, που η τουρκική επιθετικότητα έχει χτυπήσει “κόκκινο”, οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Αεροπορία υπολογίζονται σε περίπου 40.000. Με την παραμονή των υπόχρεων στράτευσης στις μονάδες τους για διάστημα 12 μηνών, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η αύξηση του ποσοστού στελέχωσης σε κρίσιμους σχηματισμούς.

ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τι ισχύει για όσους ήδη υπηρετούν

Ένα βασικό ερώτημα είναι τι θα ισχύσει για τους Έλληνες που ήδη υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και πρόκειται να απολυθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021. Δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα ωστόσο με την επικρατέστερη άποψη που φαίνεται να υιοθετούν τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προβλέπεται ο διαχωρισμός των ήδη υπηρετούντων σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Το κριτήριο θα είναι το υπόλοιπο θητείας που θα έχουν οι ήδη υπηρετούντες την 1η Ιανουαρίου του 2021. Όσοι έχουν υπόλοιπο θητείας μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν συνολικά 12 μήνες, είτε υπηρετούν στον στρατό, είτε έχουν μετατεθεί σε πολεμικό πλοίο. Οι υπόλοιποι Έλληνες που θα φοράνε τα χακί την 1η Ιανουαρίου έχοντας υπόλοιπο θητείας μικρότερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν ενάμιση μήνα επιπλέον αντί για τρεις.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια