Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω lockdown

Ελλάδα
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω lockdown

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βεβαιώσεις μετακίνησης οι μαθητές

Κλειστά θα παραμείνουν από Δευτέρα και για 3 εβδομάδες, τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας παράλληλα ότι για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα τεθεί σε ισχύ όπως είχε συμβεί και στο πρώτο lockdown, το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.  

Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, θα παραμείνουν ανοικτά.

Κανονικά θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα ολοήμερα σχολεία. Γυμνάσια, Λύκεια και φροντιστήρια θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

«Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο, είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα πια, η χρήση μάσκας είναι προφανώς καθολική σε όλες τις μετακινήσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός, που απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί τώρα;» είπε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».

Με βεβαίωση μετακίνησης οι μαθητές και οι γονείς - συνοδοί 

Μόνο με βεβαίωση μετακίνησης θα μπορούν οι ανηλικοι μαθητές και οι ενήλικες που τους συνοδεύουν, να μετακινούνται προς και από το σχολείο.

Οι γονείς πρέπει να εκτυπώσουν την ειδική φόρμα και να την συμπληρώσουν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ή οι γονείς που τους συνοδεύουν θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την ειδική βεβαίωση.

Στην βεβαίωση θα αναγράφονται: το ονοματεπώνυμο του παιδιού, το πατρώνυμο, αριθμός μητρώου μαθητή/τριας, διεύθυνση κατοικίας και σχολείου καθώς και οι ώρες κατά τις οποίες θα βρίσκεται το παιδί στο σχολείο.

Για τη μετακίνηση στο σχολείο, οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ειδική βεβαίωση κατ’ εξαίρεσιν μετακίνησης που θα κατεβάσουν από το forma.gov.gr και είτε να έχουν το χαρτί μαζί τους εκτυπωμένο είτε στο κινητό τους, σε μορφή pdf.

Δείτε εδώ και εκτυπώστε τις βεβαιώσεις: 

Για τους ανήλικους μαθητές - μαθήτριες 

Για τους ενήλικες μαθητές 

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιάς»

 «Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν με το καλό περιορίσουμε την επιδημία. Ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα την εισήγηση των ειδικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά. Έχουμε επίσης το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά. Κατά συνέπεια κάναμε αυτό το διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ότι στα μικρά. Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τσιόδρας: Είχαμε διαφωνίες για τα σχολεία

Σωτήρης Τσίοδρας: «Συζητήσαμε έντονα για το θέμα. Είμαστε αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της εκπαίδευσης. Δεν θέλαμε να διακόψουμε τα σχολεία γιατί τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό, αλλά από τη συμβολή τους στη διασπορά. Εκεί ψηφίσαμε και είπαμε να συνεχίσουν μόνο τα δημοτικά. Σε αυτές τις ηλικίες η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πάρα πολύ μικρή» και συνέχισε: «Μετά την ηλικία των 16 και 18 είχαμε εισηγηθεί να γίνεται τηλεκπαίδευση.

Όταν θα επανέρθουμε στους ρυθμούς μας θα είναι τα παιδιά τα πρώτα που θα επανέλθουν στη πραγματικότητα εκ νέου».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News