Lockdown από το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Κρήτη
Lockdown από το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτα οικονομικά μέτρα - Τι παραμένει ανοιχτό και τι κλείνει

Γενικό lockdown στην χώρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το lockdown τίθεται σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει για τρεις εβδομάδες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παραμένουν ανοιχτά Δημοτικά, Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία όμως Γυμνάσια και Λύκεια κλείνουν και τα μαθήματα θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Τρία οικονομικά μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία έκτακτα οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση των ευάλωτων οικονομικά πολιτών.

  • Όσοι βρίσκονται σε αναστολή τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου, πέραν του Δώρου Χριστουγέννων.
  • Επεκτείνονται κατά δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας.
  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, γύρω στους 130.000.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το λιανικό εμπόριο κλείνει και οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με μήνυμα στο 13033

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Επέλεξα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, μαζί με τον κ. Τσιόδρα, για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα.

Υπάρχει στεναχώρια, ερωτήματα, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων, όμως θα προσπαθήσω να δώσω πειστικές απαντήσεις.

Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα και αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεων μου.

Από το πρωί του Σαββάτου στις 6 π.μ μπαίνουμε ξανά σε lockdown της χώρας για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ενεργοποιούνται τα 5ψηφια sms, σημαντική διαφορά είναι πως τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά.

Γιατί τώρα όμως;

Είδαμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, με σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε 5 μέρες.

Υπήρξε σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, στις νοσηλείες, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε.

Υπήρξε μια άσχημη σχέση εισαγωγών και εξαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Οι 50 ΜΕΘ που προστίθενται στο νοσοκομείο Σωτήρια, με τους ρυθμούς που έχουμε θα γεμίσουν σε 3-4 μέρες.

Για αυτό τον λόγο επιλέγω να πάρω μέτρα νωρίτερα πριν ξεφύγει η κατάσταση.

Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων. Η χρήση της μάσκας είναι καθολική και υποχρεωτική.

Σήμερα η χώρα έχει πάνω από 37 δις. διαθέσιμα και έχουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε τις συμπολίτες μας, αυτούς που είναι πιο αδύναμοι και θα χτυπηθούν περισσότερο από το κλείσιμο της χώρας.

Θα σταθώ σε τρία οικονομικά πρόσθετα μέτρα.

Πρώτον, όσοι βρίσκονται σε αναστολή τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου, πέραν του Δώρου Χριστουγέννων.

Δεύτερον, επεκτείνονται κατά δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας.

Τρίτον, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, γύρω στους 130.000.

Τα μέτρα που είχαμε προαναγγείλει θα μπορούσαν να δουλέψουν, όμως αν δεν γίνει αυτό σε 15 μέρες θα είχε πιεστεί υπερβολικά το σύστημα υγείας.

Η Ελλάδα μέχρι και σήμερα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση στις πολιτικές αποφάσεις όμως όχι στα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα.

Έχουμε όλα τα εφόδια για να αμυνθούμε σε αυτή την νέα, πιο επιθετική φάση της πανδημίας.

Ειδικές μέριμνες για συγκεκριμένους εργαζόμενους σε κλάδους που είναι κρίσιμοι όπως το μάζεμα της ελιάς

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ειδικούς κλάδους εργαζομένων, όπως αυτοί στις εποχικές εργασίες και είπε ότι θα ανακοινωθούν ειδικές μέριμνες για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους σε κλάδους που είναι κρίσιμοι όπως το μάζεμα της ελιάς.

«Η ασφάλεια της πρωτογενούς παραγωγής και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας είναι σημαντικές και θα υπάρχουν μέριμνες και για τους εργαζόμενους στο μάζεμα ελιών» είπε.

Εκτιμούμε ότι τρεις εβδομάδες lockdown θα είναι αρκετές

Αναφερόμενος στο εάν το lockdown τριών εβδομάδων είναι αρκετό, ο πρωθυπουργός είπε πως «εκτιμούμε ότι τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από Δεκέμβριο θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Θα ανοίγουμε την οικονομία με πολύ προσοχή και υπευθυνότητα για να έχουμε Χριστούγεννα που θα μοιάζουν με αυτά που ζούσαμε κάθε χρόνο».

Στόχος μας να επανέλθουμε το Δεκέμβριο σε κάποιου είδους κανονικότητα

«Πρόθεση μας είναι να περιορίσουμε τώρα τη γρήγορη εξάπλωση του ιού, όχι μόνο για έτσι θα αποφύγουμε την πίεση στα νοσοκομεία μας, αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, αλλά και γιατί θέλω να επανέλθουμε το Δεκέμβριο, την εποχή των γιορτών, που είναι σημαντική περίοδος για την αγορά, σε κάποιου είδους κανονικότητα.

Αλλά και αυτή η κανονικότητα θα είναι με κανόνες δεν θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν τον Ιούνιο τον Αύγουστο» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι «οι αντοχές της οικονομίας είναι σημαντικές και η χώρα έχει πυρομαχικά».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα κυρίως των τελευταίων εβδομάδων.

Ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών έχει ξεπεράσει τα 1.500 κρούσματα καθημερινά.

Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορωνοϊού. «Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο κ. Τσίοδρας και εξήγησε: Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορωνοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορωνοϊό είναι σημαντική.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίοδρας παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια.

Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%» σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως όταν το συνεκτιμήσει αυτός κανείς με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορωνοϊό.

191 άτομα τις τελευταίες μέρες έχουν διασωληνωθεί.

Νοσηλείες και ηλικιακές ομάδες

«Δυστυχώς, όταν μια επιδημία έχει μεγάλη αύξηση δεν θα νοσηλευτούν μόνο ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι άνω των 75 ή των 80. Θα νοσηλευτούν και οι άνθρωποι που έχουν ηλικίες 45 έως 54, 93 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 35-44, 50 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε εντατική, ακόμα και θάνατοι σε νεαρές ηλικίες, κάτι που δεν θέλουμε» επεσήμανε εμφατικά ο κ. Τσιόδρας.

Ιδιαίτερα από τις 26 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής, έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε ΜΕΘ, οι οποίες εχθές το βράδυ ήταν 213. Αυτό συνεπάγεται «μια κάλυψη 60% των ΜΕΘ που έχουν οριστεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην πατρίδα. Αυτά είναι δεδομένα της επικράτειας» ανέφερε.

Στην Αττική και την Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη πληρότητα στις ΜΕΘ, άνω του 60% και 70% αντίστοιχα.

Άγνωστο γιατί, οι άνδρες είναι αυτοί που νοσούν σοβαρότερα.

Χθες είχαμε μέρα ρεκόρ θανάτων με 18. Ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 12.

Όταν έχεις μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και νεότεροι άνθρωποι

Σχετικά με τους διασωληνωμένους ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι 191 άτομα τις τελευταίες ημέρες στην επικράτεια, υπάρχει δηλαδή «μια σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους που είναι πιο βαριά, από τους βαριά».

 «Αυτή τη στιγμή στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού των κλινών ΜΕΘ που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών covid. Βλέπετε στη Θεσσαλονίκη τη δραματική αύξηση των τελευταίων 10 ημερών, πλέον 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

 «Όταν έχεις μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και νεότεροι άνθρωποι» επισήμανε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι 27 άτομα ηλικίας 55-64 και 18 άτομα ηλικίας 45-54 τις επτά τελευταίες ημέρες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης, ενημέρωσε ότι για λόγους που η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί ακόμα «οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο σοβαρά».

Ακόμα και αν ο ιός τρέχει με μικρότερες ταχύτητες στους θανάτους από ό,τι στις νέες νοσηλείες, εάν πιεστεί το σύστημα υγείας αυτό θα αλλάξει

Σχετικά με τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για «το δυστύχημα του θανάτου, αυτή την πολύ κακή έκβαση» και ανέφερε ότι «σταδιακά έχει μια αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Είχαμε έναν μέσο όρο των τελευταίων ημερών γύρω στις 10. Φυσικά, αν πιεστεί το εθνικό σύστημα υγείας περισσότερο θα αυξηθούν και οι θάνατοι περισσότερο. Χθες είχαμε μια ημέρα ρεκόρ σε θανάτους και αυτό φυσικά μας απασχολεί πάρα πολύ σαν επιστήμονες» υπογράμμισε.

 «Ακόμα και αν ο ιός τρέχει με μικρότερες ταχύτητες στους θανάτους από ό,τι στις νέες νοσηλείες, εάν πιεστεί το σύστημα υγείας, αυτό θα αλλάξει» τόνισε ο καθηγητής. Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι, άνω των 75 ετών, αλλά «όταν έχεις μεγάλη διασπορά θα έχεις περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες» επεσήμανε ακόμα μια φορά ο κ. Τσίοδρας, αναφέροντας συνολικά 8 περιστατικά συμπολιτών μας κάτω των 75 ετών που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 7 ημέρες.

Τα fake news μπορεί να επηρεάσουν τη στάση του κόσμου όσον αφορά τη διασπορά της επιδημίας και την αποδοχή του εμβολίου

 «Δυστυχώς πρέπει να πω δυο λόγια για τις ψευτοειδήσεις, τα περίφημα fake news και τους σημαντικούς κινδύνους που εγκυμονούν. Χιλιάδες άνθρωποι στο νοσοκομείο από παραπληροφόρηση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, εκατοντάδες νεκροί. Δυστυχώς, τα ψευδή νέα όχι μόνο οδηγούν στην υιοθέτηση λάθος στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στον ιό αλλά και σε αποδοχή πραγμάτων τα οποία είναι καθαρά ψέματα» υπογράμμισε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας και παρουσίασε μερικά τέτοια διεθνή παραδείγματα, όπως τα δημοσιεύματα για τον εργαστηριακό έλεγχο των κρουσμάτων στην Ελβετία και τη δοκιμή του εμβολίου σε μειονότητες στη Νέα Υόρκη, «κάτι που φυσικά δεν γίνεται».

«Φοβόμαστε μήπως αυτά τα ψεύτικα νέα επηρεάσουν τη στάση του κόσμου όσον αφορά τη διασπορά της επιδημίας και την αποδοχή του εμβολίου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «στην επόμενη χρονιά με την καθολική χρήση των μέτρων αλλά και του εμβολίου» θα φτάσουμε στο τέλος της επιδημίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι τίποτα σίγουρο. Θα παρακολουθούμε τον ιό και θα είμαστε εδώ για να τον αντιμετωπίσουμε με τα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα».

Βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Σωτήρη Τσιόδρα:

-Από την αρχή την πανδημίας έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ. Κάνουμε πάνω από 20.000 τεστ τη μέρα.

-Η θετικότητα στα τεστ που κάνουμε ξεπερνάει πια το 9%. Αυτό δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα.

-Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη.

-Σε Θεσσαλονίκη 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες.

-Το σύστημα υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες .

-Στα νοσοκομεία μπαίνουν πλέον περισσότεροι άνθρωποι, από αυτούς που βγαίνουν.

-Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά έχουμε και 4 περιστατικά στις ηλικίες 55-64 & 4 περιστατικά στις ηλικίες 45-54.

Ερωτήσεις Δημοσιογράφων:

Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο ανακοινώνει το lockdown λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ηπιότερων μέτρων, και στο εάν δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην αρχή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε εκθετική αύξηση στα κρούσματα, και η προηγούμενη απόφαση για ηπιότερα μέτρα ελήφθη με βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας.

«Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε, υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα. Την προηγούμενη Πέμπτη έλαβα τις πρώτες αποφάσεις αλλά κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα, και αρχίζουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Να θυμίσω ότι με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης Πέμπτης, η εικόνα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από την εικόνα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά αυτή θα αλλάξει αυτή τη βδομάδα. Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα και το σύστημα υγείας δεχθεί μεγάλες πιέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι το Βέλγιο την 1η Οκτωβρίου είχε 1.700 κρούσματα και στις 30 του ίδιου μήνα έφτασαν στα 17,5 χιλιάδες κρούσματα, οπότε έγινε lockdown.

«Δεν έχω περιθώριο να περιμένω ένα μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα. Για ένα διάστημα τα μερικά μέτρα που πήραμε είχαν αποδώσει. Είδαμε όμως απότομη αλλαγή την αυτή τη βδομάδα. Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως επιστήμονες κάνουν έρευνα για το αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό. Δεν έχουμε τεκμηριωμένα τέτοια δεδομένα, παρόλα αυτά κάποιες εργασίες δείχνουν μια μετάλλαξη από τον Ιούνιο και μετά, που ενδεχομένως σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αναμένουμε περισσότερα επιστημονικά επιχειρήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση για το ποιο λόγο κλείνουν Γυμνάσια και Λύκεια, όμως όχι τα Δημοτικά.

Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιθανόν να μεταδώσουν τον ιό, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Για αυτό κάναμε τον διαχωρισμό και βέβαια κρατάμε ανοιχτά ειδικά τα ειδικά σχολεία καθώς εκεί θα υπήρχαν μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως είναι υπέρ της συνέχειας της σχολικής εκπαίδευσης.

Η επιτροπή διχάστηκε αναφορικά με αυτή την απόφαση. Θέλουμε να περιορίσουμε την διασπορά όχι γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά, αλλά για την συμβολή τους στην μεταδοτικότητα που τα στοιχεία δείχνουν πως αυξάνεται μετά τις ηλικίες 10-12.

Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πιο εύκολα την τηλεκπαίδευση, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Επιβάρυνε ο Τουρισμός την διασπορά του ιού;

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο Τουρισμός δεν επιβάρυνε την διασπορά του ιού, αφού τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται τώρα και όχι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν.

Τα δεδομένα για Αύγουστο και Σεπτέμβριο δείχνουν ελεγχόμενη αύξηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καταλήγει σε μια απόφαση που δεν είναι πάντα ομόφωνη.

«Για τα σχολεία υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, εκφράστηκαν αλλά πρέπει να καταλήξει κάπου η επιτροπή έστω και δια ψηφοφορίας. Είναι προσβολή προς τους επιστήμονες τα όσα λέγονται για την επιτροπή. Έχουν λόγο οι επιστήμονες, και μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις, αλλά η επιτροπή καταλήγει σε συστάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητη η σύσταση της επιτροπή για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά το πως θα το κάνουμε, είναι δική μας δουλειά» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι η μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί μήπως κάποιοι δεν πειθαρχήσουν τα μέτρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

«Ελπίζω πως δεν θα συμβεί αυτό. Ευχαριστώ τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών που με συνέπεια υπάκουσαν τις οδηγίες των ειδικών. Δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες, αλλά ξέρουμε πολύ καλά από πού προήλθε η έξαρση του νέου κύματος, και πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όλοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και κυρίως να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πόσο κουρασμένη είναι η κοινωνία.

«Είναι η μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε. Η ταχύτητα που θα έχουμε το εμβόλιο είναι μοναδική, και θα έχουμε παραπάνω από ένα εμβόλια. Αλλά είναι σημαντικό να πιστεύουμε τους ειδικούς και τα δεδομένα" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατέληξε αναφερόμενος σε "ψεκασμένους" – όπως ο ίδιος είπε - που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός. «Η εικόνα στις ΜΕΘ είναι σκληρή. Αυτά συμβαίνουν σήμερα που μιλάμε. Υπάρχουν οι ψεκασμένοι που λένε ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός. Γι’ αυτούς μια βόλτα στα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Άλλοι προβληματίζονται εύλογα, για το αν δουλεύουν τα μέτρα, ή το πότε θα έρθει το τέλος. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσουμε».

Παίρνουμε αυτά τα μέτρα σήμερα για να είμαστε σίγουροι ότι το ΕΣΥ θα αντέξει

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε ότι θα αντέξει το ΕΣΥ και είπε ότι «παίρνουμε αυτά τα μέτρα σήμερα για να είμαστε σίγουροι ότι το ΕΣΥ θα αντέξει».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι σε χώρες πολύ πιο ανεπτυγμένες οικονομικά τα συστήματα υγείας δεν άντεξαν και παρέπεμψε σε δηλώσεις της 'Ανγκελα Μέρκελ ότι «κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει την πίεση μιας εκθετικής αύξησης μετάδοσης του ιού».

Επανέλαβε ότι το ΕΣΥ θα αντέξει γιατί όπως είπε- έχουν γίνει αυτά που έπρεπε να γίνουν, και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει περαιτέρω παρεμβάσεις στο ΕΣΥ αναφορικά με προσλήψεις, και είπε ότι έγιναν ήδη 6.800 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, και «σχεδόν διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ μέσω δωρεών και επενδύσεων, και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε όποιος χρειάζεται θεραπεία σε ΜΕΘ να έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύεται. Θα είναι παρακαταθήκη στο ΕΣΥ η αύξηση των ΜΕΘ» είπε ο πρωθυπουργός.

Ήδη εκπονούμε ένα σχέδιο ταχύτατου εμβολιασμού με βάση τις ποσότητες που θα έχουμε στη διάθεσή μας

 «Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο θα έχουμε μια συνεχή διαδικασία στην οποία θα πατάμε γκάζι και φρένο και όσο πιο υπεύθυνοι είμαστε στα βασικά μέτρα και όσο εμείς πειστικοί στο να εξηγούμε τα μέτρα, τόσο δεν θα χρειαζόμαστε ασφυκτικούς περιορισμούς» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία μετά το lockdown.

«Πατάμε γκάζι στις ευθείες και πατάμε φρένο στις στροφές. Πρέπει να καταλάβουμε πια ότι υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες οι οποίες είναι από μόνες τους γεγονότα υπερμετάδοσης. Νυχτερινή διασκέδαση, νέοι άνθρωποι ο ένας πάνω στον άλλο, χοροί, τραγούδια είναι υγειονομικές βόμβες. Δεν καταφέραμε αυτό να το εξηγήσουμε επαρκώς στην νεολαία μας και δεν ήμασταν οι μόνοι» είπε.

Επίσης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια τα οποία αγοράζει η ΕΕ με βάση την κλείδα κατανομής που είναι ο πληθυσμός. «Ήδη εκπονούμε ένα σχέδιο ταχύτατου εμβολιασμού με βάση τις ποσότητες που θα έχουμε στη διάθεσή μας και βέβαια πρέπει να πείσουμε και τους επιφυλακτικούς συμπολίτες μας ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή» είπε.

Το ένα λάθος το οποίο ίσως ήταν αναμενόμενο ήταν ο συνολικός εφησυχασμός

«Προφανώς και υπάρχει και ατομική ευθύνη και συλλογική ευθύνη και κυβερνητική ευθύνη. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις και εμείς χρεωνόμαστε, πιστωνόμαστε την επιτυχία ή την αποτυχία των πολιτικών τις οποίες εφαρμόζουμε. Προφανώς και στην πορεία αυτής της πανδημίας έχουν γίνει και λάθη τα οποία με θάρρος έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε σπεύσει να τα διορθώσουμε. Προφανώς έχουν καλλιεργηθεί και προσδοκίες ή έχουμε δεχθεί κριτική από την αντιπολίτευση η οποία είναι ανυπόστατη» σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι στα ΜΜΜ η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε.

«Αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιήσαμε καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης, κάναμε το καλύτερο το οποίο μπορούσαμε. Τα ΜΜΜ είναι μέσα μαζικής μεταφοράς, παντού στον κόσμο παρατηρείται τις ώρες αιχμής έντονος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ γι' αυτό και οι μάσκες είναι τόσο σημαντικές» είπε.

«Το ένα λάθος το οποίο ίσως ήταν αναμενόμενο ήταν ο συνολικός εφησυχασμός ότι αυτό πέρασε. Παρότι ξέραμε ότι θα ξανάρθει, παρότι προετοιμαζόμασταν, ψυχολογικά όλοι μας θέλαμε να πιστεύουμε ότι τελειώσαμε με αυτό τον εφιάλτη» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας: «τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι παράδειγμα χώρας που κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα παρά το ότι είχα διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες στο ΕΣΥ».

«Παραπάνω από το αναμενόμενο θνησιμότητα» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

«Παρακολουθούμε και δίνουμε δεδομένα, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος κάνει μια σημαντική δουλειά στην καταγραφή της επιδημίας στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Τσιόδρας, διαπιστώνοντας «παραπάνω από το αναμενόμενο θνησιμότητα» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας το δίκτυο «Euromomo» ως πηγή για τα στοιχεία.

 «Η εικόνα της τελευταίας εβδομάδας δείχνει ότι αρχίζει να αυξάνεται η θνησιμότητα στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στη Γαλλία» είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «μια εικόνα, που θέλω να το τονίσω, περιμένουμε να αλλάξει για όλη την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και ελπίζουμε να μην επεκταθεί πάρα πολύ αυτό το φαινόμενο θνησιμότητας παραπάνω από το αναμενόμενο, κάτι που το βλέπουμε κάθε χρόνο τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο με τη γρίπη. Αλλά ποτέ μα ποτέ δεν το έχουμε δει αυτήν την περίοδο του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο βόρειο ημισφαίριο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θα είμαστε πιο ανεκτικοί σε άθληση σε εξωτερικούς χώρους

«Θα είμαστε πιο ανεκτικοί σε άθληση σε εξωτερικούς χώρους» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν με κάποιο τρόπο, να τρέχουν, να περπατάνε, να κάνουν ποδήλατο, τηρώντας τους βασικούς κανόνες.

«Στην άθληση σε εξωτερικούς χώρους, όχι βέβαια την ομαδική άθληση, θα είμαστε πιο ανεκτικοί αυτή τη φορά σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο» είπε.

Η χρήση της μάσκας θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, μέχρι να έρθει το εμβόλιο, σύμφωνα με το ECDC    

 «Θα τελειώσω με μια αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, το ECDC» είπε ο κ. Τσιόδρας, το οποίο αναφέρει τα μη φαρμακευτικά μέτρα που μπορεί να πάρει μια κοινωνία για να προστατευτεί από τον ιό.

Σύμφωνα με το ECDC, το lockdown «έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και το μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας ως μέτρο» και η χρήση μάσκας «έχει μια σημαντική βεβαιότητα και αποτελεσματικότητα και ένα μεγαλύτερο εύρος», ενώ παράλληλα είναι «το πιο εύκολο μέτρο που υιοθετείται από όλες τις χώρες. Θεωρείται ότι θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, εάν η χρήση της γίνει σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού που υποφέρει αυτή τη στιγμή, μέχρι να έρθει το εμβόλιο».

Ποια μέτρα αναμένεται να ληφθούν:

Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο:

  • Φαρμακεία
  • Σούπερ Μάρκετ
  • Βιομηχανίες
  • Βιοτεχνίες
  • Pet Shop
  • Πρατήρια βενζίνης

Οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με sms στο 13033

Το SMS θα πρέπει να περιλαμβάνει το λόγο της εξόδου (π.χ. Β1, Β2, Β3 κ.ο.κ.), ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Στη συνέχεια θα λαμβάνουν ως απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας». Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ελέγχου οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Η «Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών» και οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν  στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Β1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Β2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Β3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Β4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Β5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Β6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Μετακίνηση στο σχολείο

Από εκεί και πέρα σχετικά με τις μετακινήσεις στα σχολεία, αυτοί που θα συνοδεύουν τα παιδιά, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ειδική βεβαίωση κατ’εξαίρεση μετακίνησης που θα κατεβάσουν από το forma.gov.gr και είτε να έχουν το χαρτί μαζί τους εκτυπωμένο είτε στο κινητό τους, σε μορφή pdf

Μετακίνση από και προς την εργασία

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (DOCX)

 Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών(PDF

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

Όσοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εξόδους τους με έναν από τους παραπάνω τρόπους μπορούν να συμπληρώσουν μια γραπτή βεβαίωση, οι οποία πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  •  Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται: και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Ανακοινώσεις μέτρων από Σταϊκούρα, Χαρδαλιά, Κοντοζαμάνη, Σταμπουλίδη

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στις 15:00, ενώ στις 18:00 Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News