Οργή του φοιτητικού κόσμου για την «αστυνομία» των πανεπιστημίων - Ποιοι είναι οι τρεις άξονες

Ελλάδα
Οργή του φοιτητικού κόσμου για την «αστυνομία» των πανεπιστημίων - Ποιοι είναι οι τρεις άξονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις στον φοιτητικό κόσμο προκάλεσαν τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός - «Δεν είναι λύση τα σεκιούριτι στα Ιδρύματα»

Οργή στον φοιτητικό κόσμο προκάλεσε η ανακοίνωση των μέτρων για τα πανεπιστήμια όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας προχθές Δευτέρα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προτίθεται να προβεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες ωστόσο επικεντρώνονται στην ίδρυση ενός σώματος ασφαλείας, με σκοπό την αποτροπή συμπεριφορών που θα βλάψουν τη δημόσια περιουσία του ελληνικού Πανεπιστημίου. Ωστόσο, ο φοιτητικός κόσμος αντιδράει και δηλώνει πως δε θα συναινέσει προτάσεις που υποβαθμίζουν το ρόλο του πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα στην ΑΣΟΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες κινούνται σε τρεις άξονες. Ποιοι είναι αυτοί οι άξονες;

* Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος προστασίας πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές και θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στον χώρο των ΑΕΙ και, όταν απαιτείται, θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

* Το δεύτερο είναι η αναβάθμιση συνολικά των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Ποια μέτρα δουλεύουν, ποια δε δουλεύουν: από τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι τον φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων, όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων», κ.ά.

* Το τρίτο αφορά στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και γι' αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντιδράσεις

Απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες οι φοιτητές εκφράζουν τη δυσπιστία τους σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις των φοιτητών που μίλησαν στη “Νέα Κρήτη”.

Η Ελισάνθη Κωστοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, επισήμανε πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τον προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ με σκοπό να φέρει αντιδραστικές αλλαγές.

«Τόσο καιρό κυβέρνηση και πρυτάνεις δε βρήκαν να πουν κουβέντα για το πώς θα στηριχτεί η εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας, ενώ σε χρόνο dt η κυβέρνηση βρήκε χρήματα για να προσπαθήσει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν αποφάσισαν κανένα μέτρο για να ενισχυθούν τα πανεπιστήμια με διδακτικό προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα και τα εργαστήριά μας προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, και τώρα μιλούν για “προστασία της φοιτητικής κοινότητας”. Ό,τι ακούγαμε και για την κατάργηση του ασύλου, που δήθεν θα αντιμετώπιζε και τη δράση αυτών των ομάδων... Οι ομάδες αυτές όμως συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως και οι πιάτσες και το εμπόριο ναρκωτικών. Το μόνο που πραγματικά τους νοιάζει είναι να ενισχυθεί η “ασυλία” της επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια! Γι' αυτόν τον σκοπό άλλωστε έδωσαν τεράστια πακέτα εκατομμυρίων σε συνθήκες πανδημίας, με τους φοιτητές εκτός εκπαίδευσης. Γι' αυτό ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο “σαν τον κλέφτη”, με κλειστά πανεπιστήμια. Γι' αυτό θέλουν να τελειώνουν με τις διεκδικήσεις και την οργάνωση των φοιτητών», ανέφερε η κ. Κωστοπούλου.

Η Εβελίνα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος με τη φοιτητική παράταξη ΑΕΠ-ΕΑΑΚ, είπε στη “Ν.Κ.”: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την επίθεση που έχει εξαπολύσει προς τους φοιτητικούς συλλόγους και τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος. Εκμεταλλεύεται το περιστατικό της ΑΣΟΕΕ με δήθεν πρόσχημα την πάταξη της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, ενώ στο στόχαστρο έχει βάλει τους φοιτητές και τους αγώνες της νεολαίας. Οι κατάπτυστες πρακτικές στην ΑΣΟΕΕ καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητικούς συλλόγους και δε θα επιτρέψουμε να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση για νέο γύρο επίθεσης. Οι εξαγγελίες για πανεπιστημιακή αστυνομία βάλλουν το άσυλο, τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες, τις συνδικαλιστικές ελευθέριες και στοχεύουν στην πειθάρχηση και στην καταστολή των φοιτητών. Ακόμη, η θέσπιση ειδικών ποινικών διατάξεων στοχεύει στην ποινικοποίηση των συλλογικών και ριζοσπαστικών πρακτικών των Φοιτητικών Συλλόγων. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για πανεπιστημιακή αστυνομία, καθώς και την προσπάθεια της Ν.Δ. να ανασύρει τη θεωρία των δύο ακρών για να ταυτίσει τη συλλογική πάλη των φοιτητών με τη δράση ναζιστικής συμμορίας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα διασφαλίσουν ότι το άσυλο θα παραμείνει άσυλο αγώνων και ελευθέριων κοντά στις αυταρχικές κυβερνητικές επιδιώξεις. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστήμιου και να πει ένα ηχηρό “Όχι” στα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία και ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων».

Η Μαρία Καλαϊτζάκη, φοιτήτρια Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, τονίζει από την πλευρά της πως «η επίθεση των αυτοαποκαλούμενων “αναρχικών” στον πρύτανη του ΟΠΑ (ΑΣΟΕΕ) ήταν άθλια και άκρως αντικοινωνική. Τέτοιες πράξεις δεν εκφράζουν τη φοιτητική κοινότητα και σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν τα νέα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την “προστασία” των δημόσιων πανεπιστημίων. Αν η κυβέρνηση θέλει πράγματι να νιώσουν οι φοιτητές ασφαλείς, τότε ας αντιμετωπίσει το συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ας προσλάβει γιατρικό προσωπικό και όχι “ειδικά σώματα φύλαξης”. Τα πανεπιστήμια είναι μέρος της κοινωνίας και όχι χώροι που χρειάζονται αστυνομική περιφρούρηση. Αντί για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, συστημάτων ελέγχου εισόδου και face control για συνεχή παρακολούθηση, ας αυξήσει τον προϋπολογισμό των δημόσιων ΑΕΙ που φέτος μειώθηκε κατά 7%. Αυτά τα μέτρα καταστολής απειλούν τα δημόσια πανεπιστήμια και πρέπει να βρουν αντίθετους όχι μόνο τους φοιτητές αλλά και ολόκληρη την κοινωνία!», αναφέρει η κ. Καλαϊτζάκη.

«Στη θετική κατεύθυνση»

Ο Κώστας Λαπίδης, που είναι διδακτορικός φοιτητής Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, υποστήριξε: «Θεωρώ ότι η Δημοκρατία και οι αξίες της είναι κάτι που μπορεί να διδαχτεί, αυτό όμως δεν είναι μια διαδικασία αυτόματη και μονοσήμαντη και σαφώς υπάρχουν και υποκείμενα που θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση. Η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να προστατεύσει με κάθε τρόπο και με κάθε εργαλείο νομικό τη δημοκρατική της υπόσταση. Η απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί σε τρεις άξονες, με την ίδρυση σώματος προστασίας πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, με την αύξηση των μέτρων ασφαλείας και με την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αν και θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα. Είναι απορίας άξιο πώς θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα σε περίπτωση που δεν υπήρχε κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου».

ΑΠΟΤΡΟΠΗ

«Δεν είναι λύση τα σεκιούριτι στα Ιδρύματα»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καλογεράκης, διδακτορικός φοιτητής Αστικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, υποστήριξε: «Το θέμα δεν είναι η αυστηροποίηση των ποινών και η θέσπιση ιδιωνύμων, που ενδεχομένως να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσουν: το ισχύον πλαίσιο ποινών είναι ήδη αποτρεπτικό. Το θέμα ήταν και παραμένει η εφαρμογή και ο έλεγχος της τήρησής του. Η αυστηροποίηση των ποινών από μόνη της δε θα φέρει κάτι. Ούτε αυτό το περίφημο σώμα ελεγκτών (κάτι σαν σεκιούριτι που θα περιπολούν στους χώρους) θα είναι μια καλή εικόνα για έναν χώρο ελεύθερων ιδεών όπως το Πανεπιστήμιο. Καλό θα ήταν να αρχίσει κανείς από πιο ήπια μέτρα και την αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων. Εν πολλοίς γνωρίζουμε ότι η πάταξη παράνομων συμπεριφορών στον χώρο του Πανεπιστημίου χάνεται - ή έστω αργοπορεί σημαντικά - μέσα στον λαβύρινθο του διοικητικού μηχανισμού των σχολών, στη μετακύληση ευθυνών των αρμοδίων (πρυτάνεων, κοσμητόρων κ.λπ.), στην έλλειψη υπεύθυνης στάσης και βούλησης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News