Ελλάδα

Tα 5 νέα μέτρα: Τι ώρα θα κλείνει η εστίαση και θα απαγορευτεί η κυκλοφορία

Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι στον πρωθυπουργό

Ιδιαιτέρως κρίσιμες χαρακτηρίζουν τις επόμενες 15 ημέρες τόσο η κυβέρνηση όσο και οι λοιμωξιολόγοι καθώς με την επιθετικότητα που καταγράφει η νόσος το τελευταίο διάστημα πιθανότατα ο αριθμός των κρουσμάτων να ξεπεράσει κατά πολύ τα 1211 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Έτσι σε νέα δραστικά μέτρα προχωρά η κυβέρνηση με στόχο την μείωση της διασποράς του κορωνοϊού που καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του τις εισηγήσεις των ειδικών και στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη που αναμένεται να έχει με την ηγεσία του υπουργείου Yγείας, τον ΕΟΔΥ και τον Σωτήρη Τσιόδρα θα συζητηθούν τα τελευταία δεδομένα. Σε αυτή την σύσκεψη θα "κλειδώσουν" οι νέοι περιορισμοί που θα επιβληθούν και τους οποίους θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

Οι αντοχές του συστήματος Υγείας κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αρχίζουν να δοκιμάζονται με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 114.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τις εισηγήσεις των ειδικών:

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο πορτοκαλί θα ξεκινάει από τις 10 το βράδυ αντί για τις 12:30 που ισχύει μέχρι σήμερα και θα ολοκληρώνεται στις 5 το πρωί.

Αυτό σημαίνει πως τα καταστήματα εστίασης και τα μπαρ θα κατεβάζουν ρολά στις 9:30 το βράδυ. Ερώτημα παραμένει αν τα delivery θα λειτουργούν μετά το πέρας της απαγόρευσης.

Παράλληλα θα αυξάνεται το ποσοστό της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο 50%.

Ωστόσο τις τελικές αποφάσεις θα πάρει ο πρωθυπουργός που επιχειρεί να βρει την χρυσή τομή μεταξύ της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και των οικονομικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες μικρές αλλαγές στις προτάσεις επιστημονική επιτροπής του υπουργείου Υγείας όσον αφορά το ωράριο των καταστημάτων εστίασης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Μάσκες σε όλη την χώρα

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται σύμφωνα με το thetoc.gr :

Το μέτρο της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους να εφαρμοστεί σε όλη την χώρα, ανεξαρτήτως με το επιδημιολογικό φορτίο που έχει η κάθε περιφερειακή ενότητα. Εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο και την σωστή τήρηση των αποστάσεων θα "φρενάρουν" την διασπορά της νόσου.

Άλλωστε όπως είχε τονίσει ο πρωθυπουργός στο προηγούμενο μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό "Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη".

παρουσία.

Σε καραντίνα Θεσσαλονίκη – Λάρισα και Ροδόπη

Σε "κόκκινο" συναγερμό βρίσκονται από σήμερα η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη. Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την αναβάθμιση των τριών νομών στο επίπεδο 4 λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε στην συνέχεια συγκεκριμένα στοιχεία.

"Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα έχουμε 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές, ενώ στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα" είπε χαρακτηριστικά.

7 νόμοι στο κόκκινο και 9 στο πορτοκαλί

Εκτός από την Αττική, ο κορωνοϊός δείχνει να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Βόρεια Ελλάδα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε 9 περιφερειακές ενότητες που μπαίνουν σε αυξημένη επιτήρηση. Πρόκειται για τους νομούς Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλικίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε τους 7 νομούς που βρίσκονται στο "κόκκινο" που αν εξαιρέσουμε την Λάρισα οι υπόλοιποι βρίσκονται σε Ήπειρο και ολόκληρη την Μακεδονία. Στο επίπεδο 4 έχουν ενταχθεί η Κοζάνη, η Καστοριά, τα Γιάννενα, οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη, και η Ροδόπη.

Μετακινήσεις μεταξύ όμορων νομών

Η πρόταση για την απαγόρευση των μετακινήσεων από ένα νομό που βρίσκεται στο "πορτοκαλί" σε ένα άλλο με λιγότερο επιδημιολογικό φορτίο, δείχνει να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Αιτία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει αποφασιστεί καθώς αυτό το μέτρο έγινε κυρίως για να σταματήσουν οι μετακινήσεις κυρίως των νέων τις βραδινές ώρες. Επίσης μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους κυρίως της περιφέρειας που μετακινούνται από νομό σε νομό για να πάνε στην εργασία τους.

Κανονικά τα σχολεία – Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια

Προς το παρών δεν τίθεται κανένα ζήτημα όσον αφορά την λειτουργία των σχολείων. Άλλωστε σε όλη την Ευρώπη ακόμα και σε χώρες που έχουν μπει σε lockdown όπως η Γαλλία τα σχολεία είναι ανοιχτά καθώς φαίνεται πως η μετάδοση της νόσου κινείται σε χαμηλά ποσοστά. Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο στα πανεπιστήμια που ο συγχρωτισμός μεταξύ των φοιτητών είναι ιδιαιτέρως έντονος. Γι’ αυτό πιθανότατα:

Θα επιλεγεί το μέτρο της τηλεκπαίδευσης εκτός από εκείνους που βρίσκονται στο τελευταίο έτος και η ειδικότητα τους απαιτεί φυσική

Ανησυχία στην Ευρώπη – Η Μέρκελ ζητά lockdown

Για περισσότερο από 4 ώρες οι "27" συζητούσαν μέσω τηλεδιάσκεψης την ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία η κατάσταση είναι απελπιστική.

Η Άνγκελα Μέρκελ στην παρέμβαση της τάχθηκε υπέρ επιβολής lockdown σε όλη την Ε.Ε. Σύμφωνα με το Politico η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται να είπε στους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να διακοπεί η διασπορά του Κορονοϊού είναι με γρήγορα και άμεσα μέρα όπως το lockdown. "Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα" τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων.

Ταυτόχρονη η παραλαβή των εμβολίων

Αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση. Επιπλέον, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Ολα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια