Αποζημίωση «ψίχουλα» με καθυστέρηση στους κτηνοτρόφους - «Αποφάσισαν να τα δώσουν ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος»

Κρήτη
Αποζημίωση «ψίχουλα» με καθυστέρηση στους κτηνοτρόφους - «Αποφάσισαν να τα δώσουν ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Παναγιώτης Πεβερέτος

Με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς μάλιστα να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι των δικαιούχων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γι’ αυτούς σε περίπτωση εντοπισμού προβλημάτων, μπήκαν στα βιβλιάρια των κτηνοτρόφων της χώρας χθες τα βράδυ τα σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Ενισχύσεων Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Συγκεκριμένα, πιστώνονταν σταδιακά χθες βράδυ 29.887.590,34 ευρώ άμεσων επιχορηγήσεων στον τομέα Αιγοπροβατοτροφίας σε συνολικά 39.368 δικαιούχους, οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε δήλωσή του σημείωσε πως το υπουργείο «παρεμβαίνει συνεχώς και καίρια υπέρ της ανακούφισης των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία, καλύπτοντας την απώλεια εισοδήματος των αγροτών με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής τους διαδικασίας» και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η καταβολή ενός ιδιαιτέρως σημαντικού ποσού για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε εμπράκτως όλους τους πληγέντες και πληττόμενους κλάδους της αγροτικής παραγωγής της πατρίδας μας».

«Ψίχουλα για μας τους... “πλούσιους”»

Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο καυτηρίασε όλη αυτή την ιστορία με τα λίγο λιγότερα των 4 ευρώ ανά κεφάλι ζώου των πληγέντων από τον κορωνοϊό αιγοπροβατοτρόφων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Αποφασίσανε να τα δώσουν παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Και αν στην πορεία κρίνουν ότι κάποιοι δεν ήταν δικαιούχοι, θα κληθούν μάλλον να τα επιστρέψουν πίσω. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ζώων. Ο κ. Σκυλακάκης αποφάσισε να τιμωρήσει στην ουσία τους κτηνοτρόφους. Αυτούς βρήκε τους... “πλούσιους”... Εμείς είμαστε “πλούσιοι”, έχουμε... “παλάτια”... Όταν ένας στάβλος 3.000 τετραγωνικών μαζί με τους αποθηκευτικούς χώρους κοστολογείται από το κράτος 700.000 ευρώ, γιατί τον υπολογίζει με 200 ευρώ το τετραγωνικό αντικειμενική αξία, καταβαίνετε ότι... είμαστε “πλούσιοι”. Και σου λέει «κάτσε, θα πάρουν αυτοί οι... “πλούσιοι” λεφτά; Και από την άλλη δίνει αφειδώς στους “φτωχούς”. Στα κανάλια, στους εφοπλιστές και πάει λέγοντας»...

Κανονικός... τραγέλαφος

«Εμείς είχαμε ζητήσει 15 ευρώ το ζώο ή στο ελάχιστο να μην πέσει το ποσό κάτω από τα 10 ευρώ το ζώο. Είχαν ξεκινήσει από τα 12 εκατομμύρια ευρώ, όταν εμείς λέγαμε 70 εκατομμύρια ευρώ. Έφτασε στα 32,5 εκατομμύρια ευρώ. Και από αυτά, ο κ. Σκυλακάκης έκοψε και 1.600.000 ευρώ. Αυτή είναι η κατάσταση», λέει ο παλαίμαχος συνδικαλιστής των κτηνοτρόφων.

«Και όλ’ αυτά», σύμφωνα με τον ίδιο, «για έναν κλάδο όπως τον δικό μας, που κυριολεκτικά ρήμαξε. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, όταν οι βιομηχανίες συνέτριψαν τις τιμές του γάλακτος μέχρι και 20% κάτω, τα αρνιά και τα κατσίκια πήγανε στα αζήτητα με 3,5 ευρώ το κιλό, τι άλλο πια μπορεί να πει κανείς»...

Τέλος, ο κ. Πεβερέτος λέει ότι σε όλη την Ευρώπη η μείωση του αιγοπρόβειου κρέατος είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια, κάτι που οφείλεται στα συμφέροντα των μεγάλων χωρών. «Συνεχώς μειώνεται η κατανάλωση αρνιών και κατσικιών. Είναι συνολικά το πρόβλημα. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Και είναι κρίμα γιατί ο κόσμος τρώει σκουπίδια εισαγόμενα και δεν τρώει το καθαρό πράγμα, που είναι παρεξηγημένο για χοληστερίνες και τέτοια, όταν είναι γνωστό πως στο αρνί το λίπος είναι έξω από το κρέας, σε αντίθεση με το μοσχάρι. Και όμως, οι μεγάλες χώρες που εκτρέφουν βοοειδή κατάφεραν και πέρασαν αυτή την παραπλάνηση, ενώ στο αιγοπρόβειο κρέας είμαστε εμείς μόνοι μας με τη Μεγάλη Βρετανία. Κάνουμε αγώνα να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή. Μακάρι να τα καταφέρουμε», καταλήγει ο συνδικαλιστής των κτηνοτρόφων της χώρας.

COVID

«Δώστε μας αποζημιώσεις»

«Από τη στιγμή που αποφάσισαν ότι λόγω COVID πήραμε αυτά τα λεφτά, μπαίνουμε κι εμείς στους δικαιούχους των αποζημιώσεων λόγω κορωνοϊού. Πρέπει να μας δώσουνε κι εμάς για να μπορέσουμε να σταθούμε»... Στο σημείο αυτό, όμως, ο Παναγιώτης Πεβερέτος αισθάνεται την ανάγκη να πει και τον “καλό λόγο” για τον Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι πάει καλά το γάλα φέτος, αυτό είναι απόρροια του νόμου που προώθησε στη Βουλή και ψηφίστηκε επί των ημερών του σημερινού υπουργού, για την πάταξη των ελληνοποιήσεων.

«Αυτό που έκανε τον Μάρτιο, να πάει το πρόστιμο στα 350.000 ευρώ εάν εντοπιστεί για πρώτη φορά κάποιος να παρανομεί, ενώ ταυτόχρονα σε πάει και δικαστήριο και τη δεύτερη φορά 6% επί του συνολικού τζίρου της επιχείρησης και μετά κλείσιμο, επέδρασε καταλυτικά», τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

«Δε λέω ότι δε γίνονται πια καθόλου ελληνοποιήσεις. Μπορεί να γίνονται, αλλά είναι ελάχιστες», είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Πεβερέτος. Και έτσι οι τιμές στο γάλα έχουν σήμερα φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ενώ και στο αρνί, επειδή στην παρούσα περίοδο βρίσκεται σε έλλειψη στη χώρα μας, η τιμή στο γάλα φτάνει ακόμα και τα 6 ευρώ το κιλό.

«Τώρα γεννάνε τα ζώα. Ας ελπίσουμε σε λίγο καιρό, που θα έχουμε στην αγορά επάρκεια, οι τιμές να μην κατρακυλήσουν και πάλι», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News