Ο «άγνωστος» εθνικός ύμνος των Ελλήνων

Κρήτη
Ο «άγνωστος» εθνικός ύμνος των Ελλήνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για ένα πατριωτικό ποίημα που διαδόθηκε επί Τουρκοκρατίας

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά παλαιότερα, η Ελλάδα γνώριζε το ποίημα "Ω, λυγηρόν και κοπτερόν σπαθί μου‘’ ως εθνικό ύμνο.

Πρόκειται για ένα πατριωτικό ποίημα που διαδόθηκε επί Τουρκοκρατίας και αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Κοκκινάκη, δημοσιογράφο, συγγραφέα και συνεργάτη του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ω, λυγηρόν και κοπτερόν σπαθί μου,

κι εσύ τουφέκι, φλογερόν πουλί μου.

Εσείς τον Τούρκον σφάξατε,

τον τύραννον σπαράξατε,

ν’ αναστηθεί η Πατρίς μου,

να ζήσει το σπαθί μου.

Για της Πατρίδος την Ελευθερίαν,

για του Χριστού την πίστιν την αγίαν,

γι’ αυτά τα δύο πολεμώ,

μ’ αυτά να ζήσω επιθυμώ

και αν δε τα αποκτήσω,

τι μ’ ωφελεί να ζήσω;

Το πατριωτικό αυτό ποίημα που χαρακτηρίζεται και ως ύμνος της ΄΄Μεγάλης Ιδέας΄΄ αλλά και ως πρώτος Εθνικός Ύμνος των Ελλήνων, κυκλοφόρησε προεπαναστατικά. Έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή του επί Ελευθερίου Βενιζέλου με την Συνθήκη των Σερβών και έσβησε στα ερείπια της κατεστραμμένης Σμύρνης το 1922.

Αναζητώντας τώρα τις ρίζες του σημερινού και γνωστού Εθνικού Ύμνου ‘’Ύμνος εις την Ελευθερίαν’’ φτάνουμε σε εποχές που οι εκπρόσωποι της κουλτούρας, ποιητές και μουσουργοί γίνονταν μαχητές με τον δικό τους τρόπο. Με χρέος και συναίσθημα ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον ‘’Ύμνος εις την Ελευθερίαν’’ τον Μάιο του 1823 και με τις ίδιες αξίες το μελοποίησε το 1828 ο Κερκυραίος μουσουργός και φίλος του Σολωμού, Νικόλαος Μάντζαρος.

Δεν εγκρίθηκε αμέσως ως ύμνος από τον βασιλιά Όθωνα, διαδόθηκε ως θούριος. Το 1861 όμως που μετέβαλε ο Ν. Μάντζαρος τον ρυθμό, σε ρυθμό εμβατηρίου και μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News