Σέρρες: Μια ανάσα πριν το lockdown – 13 κρούσματα σε γηροκομείο, 7 ηλικιωμένοι στο ΑΧΕΠΑ

Ελλάδα
Σέρρες: Μια ανάσα πριν το lockdown – 13 κρούσματα σε γηροκομείο, 7 ηλικιωμένοι στο ΑΧΕΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτάκτως το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν στις Σέρρες Νίκος Χαρδαλιάς και Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Τα… δόντια του δείχνει ο κορωναϊός, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει στα ύψη.

Ήδη, η πανδημία είναι σε οριακό σημείο, με κάποιες περιοχές να έχουν «φορτώσει» επικίνδυνα από κρούσματα.

Ειδικά οι Σέρρες είναι μια περιοχή που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις Αρχές, καθώς συγκεντρώνουν πάνω από 200 ενεργά κρούσματα.

Μάλιστα, το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν εκεί ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα που προέκυψαν από το γηροκομείο της περιοχής, επισημαίνοντας ότι οι εφτά ηλικιωμένοι που νόσησαν είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

«Είναι ένα από τα φαινόμενα που θέλαμε να αποφύγουμε».

Σχετικά με την έκτακτη σύσκεψη χθες στον δήμο, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και του προέδρου του ΕΟΔΥ, ο κ. Χρυσάφης τόνισε ότι συζητήθηκε το επόμενο κρίσιμο 10ημερο και το πώς θα μπορέσει η περιοχή να αποφύγει ένα τοπικό lockdown.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown στην περιοχή. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να συντονιστούμε όλοι».

Ο δήμαρχος των Σερρών σημείωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε νέες ηλικίες, με τους ελέγχους να εντείνονται στην πόλη.

Τα μέτρα και οι δράσεις στις Σέρρες

Όπως αποφασίστηκε, σε ισχύ θα είναι από σήμερα τα εξής μέτρα:

Αναστολή λειτουργίας όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αναστολή παραχώρησης σχολικών και δημοτικών χώρων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Αναστολή όλων των παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ.

Αναστολή των τμημάτων της Σχολής Χορού και της Γυμναστικής Ενηλίκων της ΚΕΔΗΣ.

Επίσης αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις:

Προμήθεια 8 πυλών ακριβούς μέτρησης θερμοκρασίας, προκειμένου να εγκατασταθούν στις εισόδους του Δημαρχείου και όλων των δημοτικών χώρων.

Προμήθεια 6.500 υφασμάτινων μασκών πολλαπλών χρήσεων, ώστε να διανεμηθούν σε μαθητές και καθηγητές σε πρώτη φάση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων για κοινωνικές δράσεις.

Σχεδιασμός πλέγματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το ΔΗΠΕΘΕ, την Κ.Ε.ΔΗ.Σ και τη Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Σερρών.

Καμπάνια ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Καθημερινή απολύμανση των παιδικών χαρών.

Ενίσχυση της Αστυνομίας με το δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας για τη συγκρότηση πρόσθετων μεικτών κλιμακίων ελέγχου.

Κρούσματα σε γηροκομείο στις Σέρρες

Η κατάσταση στην περιοχή κρίνεται ως πολύ σοβαρή στην περιοχή, καθώς εντοπίζονται και νέες εστίες κρουσμάτων. Σύμφωνα με το infonews24.gr, θετικοί στον κοροναϊό βρέθηκαν έξι εργαζόμενοι και επτά φιλοξενούμενοι στο γηροκομείο «Κωστοπούλειος Στέγη», με την ιστοσελίδα να κάνει λόγο για 13 κρούσματα που διαγνώστηκαν μετά από τα τεστ που έγιναν σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στις Σέρρες, επεσήμανε και ο Ν. Χαρδαλιάς ο οποίος ταξίδεψε εσπευσμένα χθες στην περιοχή, τονίζοντας πως θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι τα επόμενα 24ωρα.

«Προχωράμε με εντατικοποίηση των ελέγχων και στοχευμένες δειγματοληψίες, καθώς και ενημέρωση του πληθυσμού. Καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας. Και σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι σύμμαχοί μας είναι οι νέοι άνθρωποι. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες, μια μάχη που η περιοχή έχει αποδείξει και στην πρώτη φάση της πανδημίας ότι μπορεί να την κερδίσει με την πιστή τήρηση των μέτρων. Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε επιφυλακή», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

 13 περιοχές με τουλάχιστον διψήφιο αριθμό, 62 κρούσματα στην Θράκη

Οι Σέρρες είναι μόνο από μία από τις 13 περιφέρειες σε όλη τη χώρα που καταγράφηκε τουλάχιστον διψήφιο νούμερο κρουσμάτων το προηγούμενο 24ωρο. Με δεδομένο πως το σαββατοκύριακο γίνονται λιγότερα τεστ, ο αριθμός των 790 είναι πολύ μεγάλος, με την πλειοψηφία να αφορά φυσικά την Αττική και την Θεσσαλονίκη, που μέτρησαν 227 και 181 κρούσματα αντίστοιχα.

Οι Σέρρες ακολούθησαν με 49, ενώ πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων εμφανίζουν τα Ιωάννινα (36) όπου κι εκεί η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς και η Λάρισα (32). Ακολουθούν η Κοζάνη (15), η Πιερία (14), η Δράμα (13), η Πέλλα (12) και το Ηράκλειο (11).

Σημαντική αύξηση κρουσμάτων και στη Ροδόπη όπου κατεγράφησαν 32 κρούσματα, στον Εβρο 19 και στην Ξάνθη 11.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφια: unsplash

In.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News