Σκληρή επίθεση Κυρ. Μητσοτάκη στον Αλ. Τσίπρα: «Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας»

Ελλάδα
Σκληρή επίθεση Κυρ. Μητσοτάκη στον Αλ. Τσίπρα: «Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Τσίπρας «τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός

Με σκληρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ. Τσίπρα από την ομιλία του κ. Σταϊκούρα ο κ. Μητσοτάκης είπε ο κ. Τσίπρας «τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» και γι’ αυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική navtex την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

«Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια. Υπήρχε ανάγκη για κινητοποίηση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας. Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομματικά αδιέξοδα και από την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε. Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί», είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας. Σας τα θύμισε και ο κ. Λαφαζάνης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας».

Επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερώντους τον Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Είπε επίσης ότι υπήρξε διαβούλευση πολλών ημερών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αντιπρόταση, ενώ πολλοί φορείς εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο όπως είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. «Παρά τα όποια λάθη, η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία επειδή δίνει μάχες και τις κερδίζει, και κάνει μεταρρυθμίσεις. Το δικό μου μέλημα κ. Τσίπρα θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω όχι να διχάζω. Γι’ αυτό σταματήστε να συντηρείτε αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση», είπε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει «εξαγωγή της δικής σας κρίσης στην κοινωνία» και είπε ότι «πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα. Δεν μπορείτε να διχάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα βρεθεί κάποια στιγμή, η νόσος του λαϊκισμού όμως παραμένει ανίατη», είπε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στο παρελθόν για την μείωση του ιδιωτικού χρέους, αλλά ήταν ελλιπείς. Η μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είπε και σημείωσε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις από 71,5 δισ. το 2015 έφτασαν στα 104 δισ τον Ιούνιο 2019, και τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές από 13,7 δισ. πήγε στα 35,1 το 2019. Αυτά παρέλαβε η ΝΔ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και την εξόντωση της μικρής επιχειρηματικότητας».

Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι μετατρέπει το τέλος σε μια νέα αρχή δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες «προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή».

Είπε ακόμη ότι όλες οι χώρες έχουν παρόμοιο πλαίσιο πτώχευσης με αυτό που κατατέθηκε, και δίνει την ευκαιρία σε όσους είχαν μια επιχειρηματική ατυχία, να ξαναπατήσουν στα πόδια τους. Υλοποιούνται σήμερα 43 στρατηγικές επενδύσεις 13,4 δισεκατομμυρίων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, και τόνισε ότι από τα 115 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι τα 12 αφορούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, κάτι που δημιουργεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τόνισε ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης στην οικονομία ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News