Ελλάδα

Δημ. Παπαδημούλης: «To δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα»

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προστασία της δημόσιας Υγείας»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη Συζήτηση με θέμα «Πρόγραμμα Εργασίας της Κομισιόν για το 2021».

Απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της και Επίτροπος Ενέργειας, Μάρος Σέφτσοβιτς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κύριε Σέφτσοβιτς, η Κομισιόν στα λόγια είναι συνήθως καλή. Τo θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη. Και στην πράξη ισχύει αυτό που λέγεται συνήθως για τη δράση της ΕΕ ”too little, too late”. Τo δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα και δείχνει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Η μεγάλη αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας, δείχνει ότι το θετικό βήμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε και έναν ισχυρότερο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αυτά που είπατε για τον κοινωνικό πυλώνα, τα λέτε εδώ και τρία χρόνια, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει.

Αυτά που είπατε για περισσότερη αλληλεγγύη, επίσης τα λέτε χρόνια, αλλά παραμένει μια άδικη πολιτική, με ελλιπή αλληλεγγύη στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, που πλήττει και τη χώρα μου, την Ελλάδα, και αδικεί και την Ευρώπη, γιατί δημιουργεί ”Mόριες”... Αυτά που είπατε για την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή μετάβαση, πρέπει να τα δούμε να μεταφράζονται και σε γραμμές προϋπολογισμού. Και στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το νέο πολυετή προϋπολογισμό, αν θέλετε ως Κομισιόν, να είστε honest broker - έντιμος διαμεσολαβητής, δεν πρέπει να ευθυγραμμίζεστε με το Συμβούλιο, αλλά να παίξετε ένα ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη – και αυτό απαιτεί και ισχυρότερους πόρους, και ίδιους πόρους και ουσιαστικούς.

Ευχαριστώ πολύ».

O Επίτροπος Σέφτσοβιτς απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη, και σε άλλους Ευρωβουλευτές, ως εξής:

«κε Παπαδημούλη, θέλω να πω πόσο σημαντικές είναι οι κοινωνικές πολιτικές. Αν κοιτάξετε το πρόγραμμά μας, θα δείτε ότι παρουσιάζει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης, το τι θα κάνουμε δηλαδή για να μην παραμελήσουμε κανέναν. Και πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποτελέσματα που θέλουμε να πετύχουμε όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα.

Θα συζητήσουμε όλα τα μέτρα μαζί και σίγουρα μαζί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο και πιο ισχυρές κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα αμβλύνουν τις σοβαρές συνέπειες όχι μόνο του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στην Υγεία, αλλά και την οικονομική κρίση.

Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χρειαζόμαστε πόρους, χρειαζόμαστε μέσα. Και σας διαβεβαιώ ότι θα είμαστε οι “έντιμοι διαμεσολαβητές” για να συνεχίσουμε διοργανικά τις συζητήσεις αυτές. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, υπάρχουν όμως φιλόδοξες προτάσεις και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Και ελπίζω από 1ης Ιανουαρίου 2021 ότι θα έχουμε τα νέα μέσα, προϋπολογισμό και το Next generation EU, στη διάθεσή μας. Κι έτσι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και όλες τις προτάσεις που συζητήσαμε εδώ σήμερα. Για να περάσουμε από τη στρατηγική στα αποτελέσματα, στις επιδόσεις, αυτό θα συμβεί με συνεργασία μεταξύ μας. Και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια