Ζακ Κωστόπουλος: Η ώρα της κρίσης για την άγρια δολοφονία του ακτιβιστή

Ελλάδα
Ζακ Κωστόπουλος: Η ώρα της κρίσης για την άγρια δολοφονία του ακτιβιστή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δίκη διεκόπη λόγω ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού

Όλοι περίμεναν σήμερα ότι θα ξεκινούσε η πολύκροτη δίκη. Διακοπή όμως για τις 6 Νοεμβρίου.

Θέση για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είχε πάρει χθες η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, φωτίζοντας την πρόσοψής της με το πρόσωπο του ακτιβιστή, ενόψει της δίκης για τον φόνο του που ξεκινά σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει η Στέγη πριν την ιστορική ημέρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το ναζιστικό κόμμα είναι εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα η Στέγη με ανάρτησή της στο Instagram ζητά δικαιοσύνη για τον Ζακ:

«ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Η ΣΤΕΓΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΠΥΡΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΑΜΦΙΣΒΗΤΩΝΤΑΣ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ LGBTQI+ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ».

Σήμερα ξεκινούσε η δίκη…

Οι δραματικές τελευταίες στιγμές του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου θα αναβίωναν σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου αναμενόταν να ξεκινήσει η δίκη για τον θάνατό του, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια.

 Την ίδια ώρα, θα γινόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά από κάλεσμα έξω από το δικαστήριο με σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Ξεκίνησε κανονικά λοιπόν σήμερα η δίκη, για να διακοπεί για τις 6 Νοεμβρίου. Το δικαστήριο αφού κλήρωσε ενόρκους διέκοψε τη συνεδρίασή του λόγω προβλημάτων υγείας που επικαλέστηκε ένας εκ των δικηγόρων του κατηγορούμενου μεσίτη (αναφέρθηκε ότι έχει συμπτώματα κορωνοϊού).

Μάλιστα ορίστηκε και η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για τις 11 Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το ακροατήριο θα είναι περιορισμένο λόγω covid και ότι μόλις 5 δημοσιογράφοι θα βρίσκονται στην έδρα.

Στο εδώλιο κάθονται τέσσερις αστυνομικοί, ένας κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, κατηγορούμενοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, καθώς -κατά το κατηγορητήριο- «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που του προκάλεσαν το θάνατο».

Ο θάνατος του 33χρονου είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο Ζακ από τους κατηγορούμενους. Το υλικό που καταγράφηκε και μεταδόθηκε στα ΜΜΕ με τον 33χρονο να δέχεται κλοτσιές και χτυπήματα από τους δύο κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες είχε προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε από την Πολιτική Αγωγή της υπόθεσης «θάνατος σε δημόσια θέα».

Με κοινό κείμενο οκτώ ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις δηλώνουν… «Ο Ζακ Κωστόπουλος, μέλος και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ και οροθετικής κοινότητας, εμβληματική drag queen με το όνομα Zackie Oh, αρθρογράφος, ηθοποιός και youtuber, δολοφονήθηκε βίαια πριν δύο χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Δύο χρόνια και ένα μήνα μετά, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καλείται να αποδώσει ευθύνες για τη δολοφονία αυτή».

(Φωτογραφίες: onassis.org)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News