Γκίκας Μαγιορκίνης: «Πρώτη φορά πάνω από 600 διαγνώσεις»

Ελλάδα
Γκίκας Μαγιορκίνης: «Πρώτη φορά πάνω από 600 διαγνώσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σταθερή εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα», όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα που «σαρώνει» τη χώρα

Σταθερή είναι η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον  εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε περισσότερες από 600 διαγνώσεις στην Ελλάδα. 

Ο κ. Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πανδημία στη χώρα μας χαρακτήρισε σταθερή την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός των ατόμων, όπως τόνισε, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υπενθυμίζουμε, ότι κατά την έναρξη της ενημέρωσης ανακοίνωσε 667 νέα κρούσματα στη χώρα μας σήμερα, από τα οποία 250 εντοπίζονται στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη, 30 στη Βοιωτία, ενώ 8 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν τα τελευταίο 24ωρο, με τον αριθμό των διασωλημένων θα φτάνει τους 87.

Όπως μάλιστα, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 39 ετών «κατευθύνει» την πανδημία του δεύτερου κύματος κατά 10 έως 20%, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ειδικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε έκκληση στα άτομα ηλικίας 18 με 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Να τηρούν τα μέτρα και να φορούν μάσκα καθώς φαίνεται ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό διαγνώσεων. Οι νέο από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η ηλικιακή αυτή ομάδα εμφανίζει μία αύξηση όσον αφορά τα θετικά τεστ, της τάξεως του 10% με 20%

Αναφερόμενος στην προστασία αίματος που προσφέρει η ομάδα αίματος 0, είπε ότι τα άτομα με την συγκεκριμένη ομάδα, να μην θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο.

Πιο αναλυτικά, ο επίκουρος καθηγητής αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται και γράφονται για την ομάδα αίματος 0, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους καπνιστές που είπε πως διατρέχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσο covid 19 και τους κάλεσε να απέχουν από τη συνήθεια του καπνίσματος αυτή την περίοδο.

«Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που υπάρχει μετά από τόσους μήνες πανδημίας, ωστόσο η πράξη έχει δείξει ότι με μικρές σχετικά θυσίες θα μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη διαφορά για την επιδημία και τους συνανθρώπους μας. Φοράμε μάσκα κρατάμε αποστάσεις αποφεύγουμε συγχρωτισμό με αγνώστους. Ο ιός σε μεγάλο ποσοστό δεν προκαλεί συμπτώματα και ο πιο βασικός τρόπος για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης είναι να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς», σημείωσε.

Η πανδημία εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην υφήλιο με τον ρυθμό των 400.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, έχοντας φτάσει τα 41 εκατ. συνολικά από την αρχή της πανδημίας. Η επιδημία στην Ευρώπη επεκτείνεται με ρυθμό 145.000 διαγνώσεων ανά ημέρα και 1.000 θανάτων ανά ημέρα. Το σύνολο των ασθενών που κατέληξαν με covid-19 στην Ευρώπη αγγίζει τα 240.000 άτομα.

Αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Τσεχία η οποία έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων στην Ευρώπη ανά 100.000 πληθυσμού, με περίπου 5.000 διαγνώσεις ανά ημέρα και 70 θανάτους ανά ημέρα, όπου λόγω της εξαιρετικά βεβαρημένης κατάστασης έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για πιθανό εθνικό lockdown, ώστε να περιοριστεί η έκταση της επιδημίας. Το Βέλγιο με σχεδόν 900 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από covid-19 από την αρχή της πανδημίας -την τρίτη βαρύτερη θνησιμότητα παγκοσμίως- βιώνει εκτεταμένη επιδημιολογική επιβάρυνση. Και ήδη έχει επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Αναφέρθηκε τέλος στην επιλογή της Αθήνας για την εγκατάσταση των γραφείων του ΠΟΥ για την ποιότητα υγείας και ασφάλεια των ασθενών που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η επιλογή της Αθήνας σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την πανδημία, ο συμβολισμός της απόφασης σε σχέση με το σχετικά καλό επιδημιολογικό προφίλ της χώρα μας μέχρι τώρα, δίνει σε όλους μας το κουράγιο να συνεχίσουμε τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που έχουμε ακόμη να διανύσουμε μέχρι τη λήξη της πανδημίας», είπε. Προσέθεσε ότι ιδιαίτερο λόγο για την επιλογή της Αθήνας έχει παίξει και η σχετικά πρόσφατη επιτυχής εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και υπενθύμισε ότι οι καπνιστές έχουν τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για βαρύ covid-19 και έκανε έκκληση για προσπάθεια αποχής από το κάπνισμα όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News