Δίκη Χρυσής Αυγής: Δικαιολογίες με… τυρόπιτες και πεϊνιρλί, για να γλιτώσουν τη φυλακή

Ελλάδα
Δίκη Χρυσής Αυγής: Δικαιολογίες με… τυρόπιτες και πεϊνιρλί, για να γλιτώσουν τη φυλακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστείες οι δικαιολογίες των καταδικασθέντων

Συνεχίστηκε σήμερα η διαδικασία περί των αιτημάτων αναστολής, στη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής.

Η συνεδρίαση διεκόπη για την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί με την τοποθέτηση της εισαγγελέως επί των αιτημάτων αναστολής που υπέβαλαν όλοι οι καταδικασθέντες πλην του Γ.Λαγού και του Γ.Ρουπακιά.

Μιχαλολιάκος: Το μόνο που έκανα ήταν που σήκωνα το δεξί χέρι

Η διαδικασία έκλεισε με την τοποθέτηση του δικηγόρου του Νίκου Μιχαλολιάκου, που προκάλεσε αίσθηση με την επιχειρηματολογία του.

 «Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι άλλο. Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Δεν θα είχε κάνει κάτι να αποφύγει τη λοιδορία, έστω της ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρουν εδώ, να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι».

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο συνήγορος του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρθηκε και στο κόμμα της Χρυσής Αυγής. «Έκλεισε η εφημεριδα. Το κομματικό όργανο του κόμματος. Αυτό δεν ειναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπαρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στο think tank που το σκέφτηκε».

Χωρίς πολλά λόγια ο συνήγορος του Παππά

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Παππά ζήτησε να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο εντολέας καταλήγοντας πως «πιστεύω ότι θα κάνετε αυτό που θα σας πει η συνείδηση σας. Στο Θεό και στα χέρια σας η απόφαση».

Ματθαιόπουλος: Είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα του

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος ως μέλος του λεγόμενου «διευθυντηρίου» της εγκληματικής οργάνωσης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, αν και παρών στο δικαστήριο, προτίμησε να αφήσει μόνο το δικηγόρο του να επιχειρηματολογήσει.

«Είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα του, η οποία θα υποστεί υπέρμετρη βλάβη», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο συνήγορος υπεράσπισης, ενώ ο πρώην βουλευτής το μόνο που είπε απευθυνόμενος στην έδρα ήταν ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα.

Κοιμήθηκε φούρναρης και ξύπνησε βουλευτής

Ο Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος κατά το παρελθόν δήλωνε με καμάρι ότι κοιμήθηκε φούρναρης και ξύπνησε βουλευτής, ζήτησε μέσω της συνηγόρου του να μην οδηγηθεί ξανά στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή των 5 ετών και 6 μηνών με ελαφρυντικό. «Το μόνο που ξέρει είναι να κάνει τυρόπιτες και πεϊνιρλί, έχει ένα μαγαζάκι, με αυτό μεγαλώνει τα παιδιά του», είπε η συνήγορός του, συμπληρώνοντας ότι «έχει ήδη 12 μήνες προφυλάκιση και 4 μήνες μεροκάματα, δηλαδή έχει σχεδόν εκτίσει την ποινή του, μέχρι το Εφετείο θα έχει εκτίσει το 95% της ποινής του. Έχει τηρήσει όλους τους περιοριστικούς όρους μέχρι σήμερα, δεν είναι ύποπτος φυγής. Θα είναι υπέρμετρη και δυσανάλογη η ζημιά που θα υποστεί εφόσον μπει στη φυλακή».

Ο Αλεξόπουλος είναι ζωέμπορος

Η υπεράσπιση του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, που καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη με ελαφρυντικό, ανέφερε ότι «δεν είναι επικίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων, έχει γνώριμη διαμονή, είναι ζωέμπορος, πουλά και αγοράζει ζωοτροφές στο λιανικό εμπόριο, ζει την οικογένειά του από την εργασία του και δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο».

Για τον Μιχάλη Αρβανίτη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών με ελαφρυντικό, ο συνήγορός του τόνισε ότι «είναι παλιός δικηγόρος της Πάτρας, έχει γνωστή διαμονή, τήρησε όλους τους όρους. Θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη εάν μπει στη φυλακή, είναι 75 ετών».

Βραχιολάκι ζήτησε ο Γρέγος

«Βραχιολάκι» ζήτησε να φορέσει ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος, εφόσον δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Μέσω του συνηγόρου του υπέβαλε το αίτημα, ζητώντας να δοθεί παράλληλα η δυνατότητα κίνησης στον δήμο Θερμαϊκού όπου διαμένει και στον δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται.

Τι ζήτησε ο συνήγορος της Ζαρούλια

Ο δικηγόρος της Ελένης Ζαρούλια ζήτησε να δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, λέγοντας ότι η πελάτισσά του «έζησε τον πιο σκληρό καταναγκασμό. Τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, μπορούσε να πηγαίνει μόνο στη φυλακή να επισκέπτεται τον άνδρα της και στο φαρμακείο».

Νωρίτερα, συνήγορος καταδικασθέντων για επιθέσεις ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής μιλώντας για το θέμα της αναστολής υποστήριξε: «Πώς είναι δυνατόν σε αλλοδαπούς με μεγαλύτερη ποινή να δίνεται αναστολή; Εδώ έχουμε δύο Ελληνες με επτά χρόνια…». Και πρόσθεσε πως «η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

Ηλιόπουλος: 13 μέρες μετά τη γέννηση της κόρης μου προφυλακίστηκα

Αυτοπροσώπως υποστήριξε το αίτημά του να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος: «Παρά την πικρία και τη στεναχώρια μου, ήρθα εδώ να υποστηρίξω το αίτημά μου. Έχω κλείσει 18 μήνες προφυλακισμένος και θα ήθελα να πάω ελεύθερος μέχρι το Εφετείο. 13 μέρες μετά τη γέννηση της κόρης μου προφυλακίστηκα. Η σκληρότερη τιμωρία είναι ότι έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν από τη φυλακή. Ζητώ να μου δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω με την οικογένειά μου».

Ο Κασιδιάρης πιστεύει πως είναι αθώος

Λίγα λεπτά πριν από τη μία το μεσημέρι μπήκε στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Υποστήριξε ο ίδιος το αίτημά του, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Την αθωότητά μου δεν τη στηρίζω μόνο στην πεποίθησή μου ότι είμαι αθώος, αλλά και η εισαγγελέας της έδρας που επί οκτώ ώρες έλεγε ότι είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις του νόμου να λάβω αναστολή. Ζητώ να πάω σε δεύτερο βαθμό, όμως μέχρι να ολοκληρωθεί ο δεύτερος βαθμός ουσιαστικά θα έχω εκτίσει την ποινή εάν δεν είμαι ελεύθερος. Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε όλα τα επίπεδα, προσωπικό, επαγγελματικό, ηθικό. Δεν είναι δυνατόν το δικαστήριο να κρίνει με 20 χιλιάδες βίαιους διαδηλωτές απέξω. Τονίζω ότι είμαι αθώος, μη μου στερήσετε το δικαίωμα να κριθώ σε δεύτερο βαθμό».

Γερμενής: Είμαι αρτοποιός, κανένας δεν βρέθηκε να με πάρει στη δουλειά του

Το «παρών» στο δικαστήριο έδωσε και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Γερμενής, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών ως μέλος του «διευθυντηρίου» της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Και αυτός ζήτησε να μη φυλακιστεί έως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής δεν βρήκε πουθενά δουλειά, παρά μόνο ως συνεργάτης του Γιάννη Λαγού. «Πέρασα δύσκολα το προηγούμενο διάστημα, έχω στιγματιστεί. Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού, του Ευρωβουλευτή, με μισθό 525 ευρώ. Είμαι αρτοποιός, κανένας δεν βρέθηκε να με πάρει στη δουλειά του... Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα και μπορώ να συντηρώ την οικογένειά μου, έχω δυο ανήλικα παιδιά. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο του αρχαιολόγου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η μητέρα του Γιώργου Γερμενή, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τον γιο μου δεν τον παίρνουν πουθενά για δουλειά, γιατί είναι υπόδικος. Πρέπει να μείνει ελεύθερος να μεγαλώσει τα παιδιά του. Σας ευχαριστώ για την επιείκειά σας».

Ο συνήγορός του ζήτησε, εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, να εκτίσει την ποινή του με «βραχιολάκι» στο σπίτι του και εντός των ορίων της περιοχής όπου διαμένει στην Ανατολική Αττικη.

Με εγκύους και ηλικιωμένους γονείς εκλιπαρούσαν την Πέμπτη οι χρυσαυγίτες για αναστολές

Τα επιχειρήματα για ανασταλτικό αποτέλεσμα στις υποθέσεις τους άρχισαν να τα αναπτύσσουν οι καταδικασθέντες ήδη από χθες Πέμπτη. Με επίκληση στο συναίσθημα και με μάρτυρες γονείς, αδελφούς, ανίψια, φίλους και γείτονες, ακόμα και μια έγκυο γυναίκα αρραβωνιαστικιά, τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να πείσουν πως εάν βρεθούν πίσω από τα κάγκελα, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα υποστούν «ανεπανόρθωτη και υπέρμετρη βλάβη».

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, ο οποίος πήγε υποβασταζόμενο στο δικαστήριο τον υπέργηρο, τυφλό πατέρα του να υποστηρίξει ότι ο γιος του δεν πρέπει να φυλακιστεί.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ανιψιός του πρώην βουλευτή Νίκου Κούζηλου, που αντιμετωπίζει το φάσμα της κάθειρξης 7 ετών. Υποστήριξε ότι ο θείος του «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής. Υπάρχουν λόγοι να παραμείνει κοντά στην οικογένειά του. Έχει ένα ανήλικο παιδί. Το μόνο εισόδημα που έχει η οικογένειά του είναι από την εργασία του».

Ο συνήγορος του Ηλία Παναγιώταρου, τον οποίο η δικαστική απόφαση έχει τοποθετήσει στο λεγόμενο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε να μην οδηγηθεί στη φυλακή, αναφέροντας πως η οικογένεια του εντολέα του στηρίζεται αποκλειστικά σε εκείνον.

Οι συνήγοροι και των υπολοίπων καταδικασθέντων επικαλέστηκαν την «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη» που θα υποστούν οι εντολείς τους και οι οικογένειές τους εφόσον οδηγηθούν στη φυλακή, και επιστράτευσαν κάθε λογής επιχειρήματα προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα να μείνουν ελεύθεροι μέχρι τον δεύτερο βαθμό.

Ο συνήγορος του πυρηνάρχη Περάματος, Αν. Πανταζής, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο εντολέας του «έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Είναι μία συνεισφορά στην κοινωνία. Εάν πράγματι μπει στη φυλακή, θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για κοινωνία».

Να μην οδηγηθούν ξανά στη φυλακή οι δύο νεαροί που είχαν αποφυλακιστεί πρόσφατα για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα ποινή κάθειρξης 6 ετών, ζήτησαν οι συνήγοροί τους. Μάλιστα ο ένας χαρακτήρισε… περιπέτεια τον ξυλοδαρμό Πακιστανού.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο εντολέας του «ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό. Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε, και αφέθηκε ελεύθερος».

Κλαίγοντας η αρραβωνιαστικιά του καταδικασμένου σε 10 χρόνια και 2 μήνες ως άμεσου συνεργού του Γ. Ρουπακιά είπε στο δικαστήριο πως χρειάζεται τη στήριξή του για να μεγαλώσει τα παιδιά της και παρακάλεσε να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο σύντροφός της.

Γειτόνισσα του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη κατέθεσε ότι ο καταδικασθείς τους πρόσφερε βοήθεια όταν η ίδια και ο σύζυγός της ήταν άνεργοι και δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, ενώ υποστήριξε ότι έχει γράψει τραγούδι κατά της βίας και του bullying.

Δεν υπέβαλε αίτημα αναστολής ο Ρουπακιάς

Ο Γιώργος Ρουπακιάς με τη βαρύτερη καταδίκη όλων, ισόβια συν 14 έτη κάθειρξη, ήταν ο μόνος που χθες μέσω του συνηγόρου του δήλωσε πως δεν επιθυμεί να υποβάλει αίτημα αναστολής, κάτι που έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολα θα γινόταν αποδεκτό λόγω του ύψους της ποινής, αλλά και της βαρύτητας της κατηγορίας για ανθρωποκτονία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Όταν ολοκληρωθεί η υποβολή όλων των αιτημάτων τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, για να προτείνει για το ανασταλτικό αποτέλεσμα των εφέσεων. Θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια η τελική απόφαση του δικαστηρίου για το ποιοι εκ των καταδικασθέντων θα εκτίσουν τις ποινές τους και ποιοι παρά την καταδίκη τους θα παραμείνουν ελεύθεροι. Η απόφαση αναμένεται πλέον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: iefimerida.gr

(Φωτογραφία: INTIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News