Α. Βατόπουλος: «Αν χειροτερέψει η κατάσταση, μπορεί να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Ελλάδα»

Ελλάδα
Α. Βατόπουλος: «Αν χειροτερέψει η κατάσταση, μπορεί να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Ελλάδα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτό το σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αν χειροτερέψει η κατάσταση, μπορεί να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας και αναφερόμενος στην επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Εξήγησε πως τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα είναι τα εξής: Είναι σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε διασπορές κατά κύριο λόγο σε δομές, σε κλειστούς πληθυσμούς (γηροκομεία, εργοστάσια), ενώ υπογράμμισε πως κάθε τόσο βλέπουμε αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές που δεν τις περιμέναμε όπως Γιάννενα περιγράφοντας το ως κλεφτοπόλεμο ανάμεσα σε εμάς και τον ιό.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε πως το πώς θα συμπεριφερθεί ο κορωνοιος δεν το ξέρουμε, αλλά γίνεται παγκόσμια προσπάθεια να διαρκέσει λιγότερο με τα λιγότερα θύματα και όπως ο ίδιος σημείωσε συνήθως οι επιδημίες (όπως η γρίπη του 1918, 1958 και 1968) διαρκούν 2-3 χρόνια.

Ρεβεγιόν και Χριστούγεννα με κορωνοϊό

Αναφορικά με τα ρεβεγιόν και τα Χριστούγεννα, για τα οποία μίλησε χθες και η Ματίνα Παγώνη, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως «όπως είναι τώρα η κατάσταση πρέπει να αποφύγουμε τα ρεβεγιόν».

Σημειώνεται ότι χτες ανακοινώθηκαν 436 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 63 συνδέονται με γνωστές συρροές και 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23495, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 3404 (14.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9525 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.

Για το σενάριο να φοράμε μάσκες για τον κορωνοϊό μέχρι το 2022

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε σύμφωνα με το iefimerida.gr ότι η επιτροπή είναι σύμφωνη πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την μάσκα (τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και εξωτερικούς) όπου υπάρχει πολύς κόσμος τόσο καλύτερα ενώ επεσήμανε πως υπάρχει σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News