Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποφασίζεται ποιοι θα φυλακιστούν και ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι

Ελλάδα
Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποφασίζεται ποιοι θα φυλακιστούν και ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "μάχη" των αναστολών στο δικαστήριο

Στην τελική φάση μπαίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής αν και μπορεί να χρειαστούν δύο ακόμη ημέρες, καθώς η διαδικασία μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της. Αυτή, της διεκδίκησης αναστολής της εκτέλεσης της ποινής από τους καταδικασθέντες, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή, λόγω των πολυετών καθείρξεων που αντιμετωπίζουν.

Σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή το δικαστήριο θα αποφασίσει σε ποιους από τους καταδικασθέντες θα δείξει τον δρόμο για τη φυλακή και ποιους θα αφήσει ελεύθερους, μέχρι το Εφετείο. Καθείρξεις αντιμετωπίζουν εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, οι 7 πρώην βουλευτές του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής, εκείνοι που καταδικάστηκαν μόνο γιατί αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, οι συνεργοί της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και της επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Η απόφαση επί των αναστολών, θα καταδείξει, σύμφωνα με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, εάν η καταδίκη της Χρυσής Αυγής θα παραμείνει στα χαρτιά ή θα στείλει σαφές μήνυμα πως η ανοχή της πολιτείας στην εγκληματική δράση της τελείωσε.

Αν και με την απόφαση τους για κάθειρξη 13 ετών στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης το δικαστήριο άγγιξε σχεδόν την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, εντούτοις δεν έγινε το ίδιο με τους συνεργούς στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου οι ποινές έφθασαν τα 9 χρόνια (για το αδίκημα της συνέργειας και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση).

«Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε όσους καταδικάστηκαν για διεύθυνση βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο. Στο ανώτατο όριο και η ποινή του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα. Όχι όμως των συνεργών του. Όχι πολλών άλλων καταδικασθέντων για ένταξη που άκουσαν ποινές σχεδόν στο ελάχιστο όριο με ή χωρίς ελαφρυντικό. Και ακόμα περισσότερο των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων», επισημαίνει ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος των Αιγύπτιων ψαράδων.

«Δεν ξέρω ποιο σκεπτικό οδήγησε στην απόφαση να κριθούν επιεικέστερα από τον εκτελεστή του Φύσσα για το αδίκημα της ένταξης στελέχη, πρωτοπαλίκαρα και βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης, ή να δοθεί ποινή μόνο επτά ετών στα μέλη της και παρ' ολίγον δολοφόνους του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουσίντ Εμπάρακ».

Η μάχη των υπερασπιστών

Σήμερα και την Παρασκευή το Τριμελές Εφετείο θα λειτουργήσει ως δικαστήριο αναστολών, με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων να επιστρατεύουν μάρτυρες που θα επιδιώξουν να πείσουν γιατί οι καταδικασθέντες δεν πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή.

Εκτός από τους μάρτυρες και τα έγγραφα που θα προσκομιστούν, οι αγορεύσεις των συνηγόρων αναμένεται να είναι μακροσκελείς. Και ας μην ξεχνάμε ότι αναμένεται να γίνει αίτημα αναστολής για 50 καταδικασθέντες, οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν ότι μια ενδεχόμενη φυλάκιση τους θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στους ίδιους ή στις οικογένειές τους, η πως εάν αφεθούν ελεύθεροι δεν θα τελέσουν εκ νέου το ίδιο αδίκημα.

Πότε προβλέπεται υφ’ όρον απόλυση

Σύμφωνα πάντως με το νέο Ποινικό Κώδικα, όσοι από τους καταδικασθέντες σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης πάρουν τελικά το δρόμο για τις φυλακές, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υφ’ όρον απόλυση,  ύστερα από τουλάχιστον 4,6 χρόνια κράτησης, αφού δηλαδή έχουν εκτίσει το 1/3 της πραγματικής ποινής τους και τα 2/5 με μεροκάματα στο σωφρονιστικό κατάστημα. Η αίτησή τους θα κριθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει μεταξύ άλλων εάν η διαγωγή τους στη φυλακή δείχνει πως έχουν μεταμεληθεί αλλά και αν εξακολουθούν να θεωρούνται επικίνδυνοι για τη διάπραξη και νέων αδικημάτων.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News