Πέτσας: Αναξιόπιστη η Τουρκία

Ελλάδα
Πέτσας: Αναξιόπιστη η Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαίνει προς ολοκλήρωση μια εμβληματική δίκη - Κοινωνία και Δικαιοσύνη άντεξαν

Για αναξιοπιστία κατηγόρησε την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει τις επόμενες ώρες και ημέρες τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις της. «Όσοι πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε όλα όσα έλεγε πριν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε 1 και 2 Οκτωβρίου διαψεύστηκαν.

Είδαμε κινήσεις και στα δύο μέτωπα, τα οποία είχε ρητά αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Μιλούσε για αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που ερχόταν σε αντίθεση με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό και μιλούσε ρητά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στο ζήτημα με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και στα δύο ζητήματα, και στην Αμμόχωστο και με την παράνομη Νavtex είδαμε την Τουρκία να κάνει το αντίθετο από αυτό που κάποιοι στην ευρωπαϊκή ένωση πίστευαν ότι θα έκανε» είπε.

Επισήμανε ότι η Τουρκία βρίσκεται απέναντι σε όλους τους Ευρωπαίους, δεν είναι θέμα Ελλάδας και Κύπρου. «Είναι απέναντι η Ευρώπη με την Τουρκία σε μια απαράδεκτη κλιμάκωση, σοβαρή κλιμάκωση και επομένως ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο άμεσα όσο και την Πέμπτη και Παρασκευή» σημείωσε.

Για τις διερευνητικές επαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι είναι μέσα στη στρατηγική της κυβέρνησης και αναμένει να δει πως θα κινηθεί η Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. «Εμείς έχουμε πει σε κάθε τόνο ότι είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών, όμως έχουμε δύο γεγονότα μέσα στα τελευταία 24ωρα για τα οποία θα δείτε τις αντιδράσεις μας τις επόμενες ώρες. Οι διερευνητικές επαφές θα δούμε πως θα εξελιχθούν μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου» είπε.

Επίσης πρόσθεσε ότι στο προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο δόθηκε ένας χρονικός ορίζοντας δύο μηνών μέχρι το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου προκειμένου να φανεί η συνέπεια και η συνέχεια από πλευράς Τουρκίας στην αποκλιμάκωση. «Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες προκειμένου να δούμε ότι δεν υπάρχει ούτε συνέπεια ούτε συνέχεια. Υπάρχει ακριβώς το αντίθετο, υπάρχει κλιμάκωση. Άρα δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Γι' αυτό το επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα είναι πολύ σημαντικό και για την εργαλειοθήκη των κυρώσεων» είπε, τονίζοντας ότι η Τουρκία έκανε το αντίθετο ακριβώς από αυτό που υπέδειξε το ευρωπαϊκό συμβούλιο και άρα θα πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων προκειμένου η Τουρκία να δει το «μαστίγιο» των κυρώσεων.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες και όχι μόνο με την καγκελάριο Μέρκελ, διότι η Τουρκία με την συμπεριφορά της τα τελευταία 24ωρα απέδειξε την αναξιοπιστία της. «Επομένως, ενώ υπήρχε ένα ισορροπημένο μίγμα στο προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο μεταξύ της στήριξης της Τουρκίας και των κυρώσεων φαίνεται ότι η Τουρκία επιδιώκει το δεύτερο» είπε.

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Ελλάδα σε επιχειρησιακό επίπεδο υπογράμμισε «θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε επιχειρησιακά το Oruc Reis». Για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είπε «θα το δούμε, μακάρι να μην χρειαστεί».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε ότι «το ζήτημα του ανασχηματισμού είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και εκείνος το ασκεί όποτε φρονεί ότι είναι σκόπιμο».

Τέλος ο κ. Πέτσας δεν σχολίασε τις δηλώσεις Ρουπακιώτη, σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι όλοι ξέρουν ότι επί Σαμαρά παραπέμφθηκε η ΧΑ στη δικαιοσύνη και με κυβέρνηση ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη φτάσαμε στην καταδίκη τους.

Βαίνει προς ολοκλήρωση μια εμβληματική δίκη - Κοινωνία και Δικαιοσύνη άντεξαν

«Σε λίγες ώρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα απαγγείλει τις ποινές στην ηγεσία και τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στους δράστες του Παύλου Φύσσα και τους εμπλεκόμενους στην εγκληματική δραστηριότητά της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τη συμμετοχή και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

 «Έτσι βαίνει προς ολοκλήρωση μια εμβληματική δίκη, η οποία απέδειξε ότι όχι μόνο η κοινωνία αλλά και η Δικαιοσύνη άντεξαν. Ότι οι θεσμοί και η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι ισχυροί. Ότι νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα. Κι όσον αφορά στην παράταξή μας όπως τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα "Τα Νέα", η ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα εθνικά μας θέματα τονίζοντας: «Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας «ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν ‘οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο'».

Ενημέρωσε επίσης στο σημείο αυτό ότι «ο πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ».

«Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για τον κορωνοϊό, όχι η λήψη νέων»

Περνώντας στη συνέχεια στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «από σήμερα το πρωί μπήκε σε εφαρμογή ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό, με βάση τον οποίο κάθε πολίτης θα γνωρίζει ποια προληπτικά μέτρα ισχύουν στην περιοχή του.

Για την κατάρτισή του κατηγοριοποιήθηκαν τα προληπτικά μέτρα σε τέσσερα επίπεδα.

- Το Επίπεδο 1, Ετοιμότητας.

- Το Επίπεδο 2, Επιτήρησης.

- Το Επίπεδο 3, Αυξημένης Επιτήρησης και,

- Το Επίπεδο 4, Αυξημένου Κινδύνου.

Έτσι οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας εντάσσονται σε ένα από τα παραπάνω επίπεδα ανάλογα με την τάση επιδημιολογικών μεγεθών (όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και ο δείκτης πληρότητας του συστήματος Υγείας), καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε περιοχής, όπως αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους».

Πρόσθεσε ότι: «Ο χάρτης - που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr - θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις Ειδικής Επιτροπής Επιδημιολόγων και Λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες. Ο χάρτης αυτός δείχνει ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, είναι πολλά. Και αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, όχι η λήψη νέων. Από πλευράς της η Πολιτεία εντείνει συνεχώς τους ελέγχους της, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή συμμόρφωση».

Και ολοκληρώνοντας την αναφορά του στις εξελίξεις με τον κορονοϊό σημείωσε πως «από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Οκτωβρίου 2020, από τα κλιμάκια της ΔΙ.Μ.Ε.Α., της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, των Περιφερειών, του ΣΕΠΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, έχουν πραγματοποιηθεί 413.343 έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, έχουν διαπιστωθεί 14.832 παραβάσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 7.083.430 ευρώ και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας συνολικού ύψους 5.265 ημερών».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης όσον αφορά το Σύστημα Υγείας ότι «από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο επέκτασης της λειτουργίας 161 Κέντρων Υγείας και 42 Περιφερειακών Ιατρείων, είτε σε 24ωρη βάση, είτε έως τις 10 το βράδυ, ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά κορονοϊού και να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Υπήρξαν για τον σκοπό αυτό, εκπαίδευση προσωπικού, προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και χωροταξικές αλλαγές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι επιστήμονες.

Παράλληλα, προχωρά η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ήδη από την Παρασκευή άρχισαν να μπαίνουν 50 νέες Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και θα ακολουθήσει η παράδοση επιπλέον κλινών προκειμένου να φτάσουμε από τις 565 που ήταν το 2019 στις 1.200 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News