Επιμένει η Αυγή για το πρωτοσέλιδο: Εξαλλοι στη ΝΔ - Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
Επιμένει η Αυγή για το πρωτοσέλιδο: Εξαλλοι στη ΝΔ - Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά

Στην επίθεση πέρασε την Κυριακή η εφημερίδα Αυγή, με ανάρτηση στην ηλεκτρονική της έκδοση, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το πρωτοσέλιδό της που δείχνει τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά, με φόντο τον αγκυλωτό σταυρό και τίτλο «Δεν είναι αθώοι».

Στην απάντησή της η εφημερίδα Αυγή αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Αγανάκτησε η Νέα Δημοκρατία, επειδή η Αυγή αρνείται να της πιστώσει την "τεράστια" συμβολή στην εξουδετέρωση της ναζιστικής συμμορίας. Δεν υιοθετεί δηλαδή ένα ηρωικό αλλά εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο αφήγημα που τα κυβερνητικά διαφημιστικά επιτελεία περιφέρουν μέσω της λίστας Πέτσα, τόσο μανιωδώς που κοντεύουν να το πιστέψουν και τα ίδια.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αρνήθηκαν να δείξουν αδιαφορία, απάθεια ή ανοχή απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που ξέπλυναν τους μαχαιροβγάλτες με τις αρβύλες, δικαιολόγησαν τα κίνητρα και τις ενέργειές τους, επιχείρησαν να τους ενσωματώσουν πολιτικά, τους χτύπησαν φιλικά στην πλάτη και τους αποκάλεσαν με τα μικρά τους ονόματα. Γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που συνυπήρξαν και εξακολουθούν να συνυπάρχουν με την ΧΑ στα συλλαλητήρια του μίσους για το Μακεδονικό, και στα όργια βίας από τα οποία συνοδεύτηκαν, καθώς και στις ρατσιστικές κινητοποιήσεις κατά των προσφύγων. Δεν ήταν η Αριστερά με τον Κασιδιάρη στα συλλαλητήρια με τις περικεφαλαίες, ούτε με τον Λαγό στον Έβρο. Λιγότερο θράσος λοιπόν.

Ο κόσμος λοιπόν τα γνωρίζει αυτά. Εμείς απλώς τα υπενθυμίζουμε. Τις υποδείξεις ας τις κάνει η ΝΔ στα μέσα της λίστας Πέτσα. Αυτά που παλιότερα δόξαζαν την ΧΑ για την κοινωνική της προσφορά και τα αιρετικά της τατουάζ και σήμερα αποθεώνουν την ΝΔ για την αδιάλλακτη αντιφασιστική της στάση. Λίγη ντροπή γιατί ο κόσμος θυμάται. Και μην παραχαράσσετε την Iστορία».

Διαφωνούν Λιάκος και Χριστόπουλος με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή

Την αντίθεσή τους με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή, εξέφρασαν μέσω των προσωπικών τους προφίλ στο Facebook, οι Δημήτρης Χριστόπουλος και Αντώνης Λιάκος. Αρχικά ο Δημήτρης Χριστόπουλος τόνισε ότι «όπως νουνεχείς δεξιοί άνθρωποι, πρέπει να καταδικάζουν την βουρκώδη σπουδή της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το έτερο άκρο της Χρυσής Αυγής, έτσι σώφρονες αριστεροί πρέπει να καταδικάζουν την αντίδραση της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ να ανασύρει το "δεν είναι αθώοι" για τους δύο τελευταίους πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας».

Και συνέχισε: Το να καταδικάζεις μόνο τα φάουλ του αντιπάλου είναι βολικό. Στα δικά σου φάουλ δοκιμάζεται η πολιτική σου αξιοπιστία. Ειδάλλως, σε αυτήν την κλωτσοπατινάδα, η πολιτική αναβάπτιση της Άκρας Δεξιάς καιροφυλακτεί. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το λόγο μας. Ανυπέρθετη προτεραιότητα σήμερα ο θρυματισμός της Χρυσής Αυγής και όχι ανέφελοι συμψηφισμοί. Ο αντιφασισμός είναι ο κατεξοχήν υπαρξιακός αγώνας της Αριστεράς. Πάντα ήταν. Είναι κρίμα να τον ισοπεδώνει με ευτελείς και μυωπικούς τακτικισμούς.

Τη διαφωνία του με το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» εξέφρασε και ο Αντώνης Λιάκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η νέα εποχή χρειάζεται καινούργια προσέγγιση».

 Ακολουθεί η ανάρτησή του:

«Το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» έχει ένα συγκεκριμένο νοηματικό βάρος. Καθιερώθηκε για την δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματικές ενέργειες σε μια ποινική δίκη με εξόχως πολιτικό νόημα, αλλά ποινική δίκη. Φυσικά τις αιτίες ανόδου της Χρυσής Αυγής οφείλουμε να τις αναζητήσουμε και σε πολιτικό και σε ιστορικό επίπεδο. Όχι για να προσμετρήσουμε ποινές, αλλά να καταλάβουμε το βάθος και την πολυπλοκότητα της επανεμφάνισης του ναζισμού μέσα από τις πρόσφατες ιστορικές μας περιπέτειες. Π.χ. το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή απέκτησε μαζικό ακροατήριο στις πίστες του Μακεδονικού, δεν καθιστά τους Μακεδονομάχους συνενόχους με την ποινική σημασία του όρου.

Άλλο οι κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές αιτίες, άλλο η απόδοση ενοχής. Η μνησικακία της ΝΔ, η οποία εκδηλώθηκε, μετά την απόφαση, με ψεύδη είτε για την προέλευση της ΧΑ από τα κινήματα διαμαρτυρίας και τις πλατείες των αγαναχτισμένων, είτε με την δήθεν προετοιμασία ποινικών κωδίκων για την ελάφρυνση των ποινών, είτε για τη συμπόρευσή της στο κοινοβούλιο –παρά τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, δεν μπορεί να βρει ως αντίδοτο τη χρησιμοποίηση του ίδιου συνθήματος «δεν είναι αθώοι» απέναντι στους ηγέτες της Δεξιάς.

Η πολιτική, όπως και η αναζήτηση ιστορικών ευθυνών δεν γίνεται με όρους ένοχος-αθώος, ούτε με λογική αναζήτησης ποινικών ευθυνών. Ένα πράγμα οι ποινικές ευθύνες, ένα εντελώς διαφορετικό οι πολιτικές και ιστορικές ευθύνες και αιτίες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα αριστερά έντυπα και οι προοδευτικοί πολίτες να ακολουθήσουν, έστω αμυνόμενοι, το παράδειγμα του θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη. Εκφράζει ένα κόσμο που στα προηγούμενα χρόνια συναγωνιζόταν σε ένα δεξιό εικονοκλαστισμό – και βυθίζεται τώρα στον φανατισμό και τη ρυπαρογραφία. Αφενός η πανδημία, αφετέρου η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έθεσαν τέλος σε αυτού του είδος τις εξυπνάδες. Αλλά αυτά τα ίδια τα γεγονότα εξάντλησαν και τα αριστερά στερεότυπα. Η νέα εποχή χρειάζεται καινούργια προσέγγιση».

 Και οι δύο είναι ηγετικά στελέχη της ομάδας «Γέφυρα».

Τι αναφέρει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή

Το εν λόγω πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων, καθώς επιχειρεί να ταυτίσει δύο πρωθυπουργούς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος είναι το σχόλιο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο κάνει λόγο για «πρακτικές Γκέμπελς» από το «δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να κάνει το άσπρο – μαύρο».

Αξίζει να επισημανθεί πως κάτω από τον τίτλο της εφημερίδας Αυγή της Κυριακής αναφέρονται τα εξής: «Πώς η ΝΔ του Σαμαρά και του Μητσοτάκη συμπορεύτηκε με τη Χρυσή Αυγή και ξέπλυνε την εγκληματική συμμορία. Οι πλατείες ήταν γεμάτες και δεν είχαν χρυσαυγίτες».

Η αντίδραση της ΝΔ: Ο Γκέμπελς στην Κουμουνδούρου

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος που έκανε λόγο για «πρακτικές Γκέμπελς» από το «δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να κάνει το άσπρο – μαύρο».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΝΔ: «Φυλακίστηκαν με κυβέρνηση Σαμαρά. Καταδικάστηκαν με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας πρακτικές Γκέμπελς επιχειρεί να κάνει το άσπρο – μαύρο όταν ακόμη και πρώην υπουργοί τους καταγγέλλουν μεθοδεύσεις υπέρ της Χρυσής Αυγής».

Και το σχόλιο της ΝΔ καταλήγει: «Για να βγουν από τη δεινή θέση καταφεύγουν στη λάσπη. Το μόνο που καταφέρνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείθουν όλο και περισσότερο ότι η θέση τους είναι στο περιθώριο».

Επιπροσθέτως, προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου από όλο το πολιτικό φάσμα καταδικάζουν με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και την προσπάθεια οικειοποίησης των αντιφασιστικών συνθημάτων για αντιπολιτευτικούς σκοπούς.

Γεωργιάδης: Χυδαίο το πρωτοσέλιδο της Αυγής

Θέση για το πρωτοσέλιδο της Αυγής που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων το χαρακτήρισε «χυδαίο», τονίζοντας ότι «υπονοεί ότι χρειάζεται ποινική καταδίκη του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη». Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «μέρα ντροπής για τον ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζοντας ότι «χρησιμοποιούσε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής».

 

ethnos

Φωτογραφία: Pixabay

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News