Ελλάδα

Kοντονής: Ηπιότερες ποινές στη Χ.Α λόγω του νέου ποινικού κώδικα - Παρέμβαση Καστανίδη

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής

 Για την εσωστρέφεια που όπως λέει επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να παραιτηθεί από την ΚΕ για την οποία όπως είπε είχε ενημερώσει τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. «Παρ΄όλα αυτά παραμένω μέλος του κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

«Εγώ δεν συμμετέχω ούτε σε τάσεις ούτε σε φράξιες ούτε σε στείρες αντιπαραθέσεις, όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξα πολύ μόνος και για όλα αυτά παραιτήθηκα από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει απόσταση του κόμματος από την κοινωνία» , ανέφερε μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα, την εκπομπή GPS και τον Θάνο Σιαφάκα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Για τον ποινικό κώδικα

Σε ό,τι αφορά στην απόφασή του δικαστηρίου για τη Χ.Α. ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε τη διαφωνία του σχετικά με σημεία του νέου ,τότε (επί ΣΥΡΙΖΑ ) ποινικού κώδικα, τονίζοντας μεταξύ άλλων και σε σχέση με τη Χ.Α. ότι η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι, πλέον, η ίδια με αυτή του μέλους ή πως δεν υπάρχει πια η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, κάτι που είναι προβληματικό, γι΄αυτό και υπήρξε η αντικατάστασή μου, εξήγησε.

«Το γιατί συνέβησαν αυτά, ρωτήστε άλλους», ανέφερε ο κ. Κοντονής. «Το δικαστήριο δεν θα επιβάλλει κάποιες παρεπόμενες ποινές λόγω των διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα, σημείωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ».

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής

Τροπολογία κατέθεσαν πριν από λίγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με την οποία προτείνεται να αποστερούνται αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα («εγκληματική οργάνωση») και κατά το χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, η παρούσα τροπολογία συνιστά έννομη συνέπεια καταδικαστικής απόφασης, που επέρχεται αυτόθροα και μπορεί να εφαρμοστεί και αναδρομικά, δηλ. ακόμη και σε σχέση με καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.

Την τροπολογία κατέθεσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Η θέση Καστανίδη

Θέση στην πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τον Ποινικό Κώδικα και τον ρόλο που θα παίξει στην επιβολή των ποινών μετά την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή πήρε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Ο πρώην Υπουργός σημειώνει πώς στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να επιβληθεί αν πρώτα δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση. Μάλιστα η συγκεκριμένη σύνδεση αποτελεί και συνταγματική πρόνοια.

Ο κ.Καστανίδης στη συνέχεια «καρφώνει» τη σημερινή κυβέρνηση παρατηρώντας πώς ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα και την επίμαχη διάταξη η ίδια έκανε δύο φορές αλλαγές κατά την θητεία της χωρίς να παρέμβει σχετικά.

Τέλος, σημειώνει πώς οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στην εκλογική νομοθεσία και όχι στον Ποινικό Κώδικα κάτι που άφησε να διαφανεί στη Βουλή ο κ.Λιβάνιος εκ μέρος της κυβέρνησης.

Πηγή: ert.gr - ieidiseis.gr

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια