Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η απόφαση για ποινές & φυλακίσεις - Έτοιμο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Τα ελαφρυντικά που ζητούν οι ένοχοι - Σήμερα θα μάθουν τις ποινές τους ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι του νεοναζιστικού μορφώματος

Με μια ιστορική απόφαση, που από χθες κάνει το γύρο του κόσμου, το δικαστήριο κήρυξε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και όλους τους πρώην βουλευτές της, της επίμαχης περιόδου, ενόχους. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ποινές τους.

Στις 12:30 θα συνεχίσει η συνεδρίαση του δικαστηρίου που διεκόπει χθες στις 12:30 τη νύχτα.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως και θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτημάτων των κατηγορούμενων, που ζήτησαν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Στο τέλος της διαδικασίας αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση των ποινών καθώς και το ποιοι θα μπουν στη φυλακή από τους καταδικασθέντες για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ χθες, η καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή φαίνεται πως «φωτογραφίζει» την προοπτική να ανοίξει ο δρόμος για τις φυλακές Κορυδαλλού για ορισμένα τουλάχιστον εκ των κορυφαίων στελεχών του νεοναζιστικού μορφώματος.

Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι στην Χρυσή Αυγή -Ποιες οι ποινές που προβλέπονται

Η δίκη χθες έγινε θέμα σε όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ και κλείνει ουσιαστικά μία υπόθεση που κρατά για επτά χρόνια, από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα μέχρι σήμερα. Η δίκη κράτησε συνολικά 5,5 χρόνια και σήμερα, όσοι κρίθηκαν ένοχοι χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, θα μάθουν τις οριστικές ποινές τους.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και το διευθυντήριο της αποτελούσαν ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, και άλλοι έξι βουλευτές: οι Παπάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος.

Η ποινή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προβλέπει από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης (με ελαφρυντικό 2 έως 8) και αφορά τους 7 χρυσαυγίτες που κατά το δικαστήριο αποτελούν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Για την κατηγορία αυτή η ποινή που προβλέπεται είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5).

Ενοχος κρίθηκε και ο Γιώργος Ρουπακιάς για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και εκτιμάται πως η ποινή του θα είναι ισόβια φυλάκιση.

Τρία ελαφρυντικά ζητάει ο Μιχαλολιάκος

Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Είναι δεδομένος ο σύννομος βίος του. Αν δεν τον έχει ο Μιχαλολιάκος ποιος τον έχει;», είπε ο δικηγόρος του σημειώνοντας πως «προκλήθηκε, αλλά δεν αντέδρασε».

 

 

«Εχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε» σημείωσε επίσης ο δικηγόρος του που αναρωτήθηκε αν γίνεται «ιδεολογικό δικαστήριο».

Σε ό,τι αφορά στο σύννομο βίο, η υπεράπιση Μιχαλολιάκου ανέφερε πως ο εντολέας της δεν έχει καμία καταδίκη, σημειώνοντας πως «έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό», ενώ για την μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε».

Τα ελαφρυντικά που ζητούν να αναγνωριστούν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι

Η διαδικασία κράτησε χθες ως αργά το βράδυ, καθώς έγινε η ακρόαση των δικηγόρων των κατηγορούμενων, οι οποίοι ζήτησαν να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά τα οποία επικαλούνται.

Η πλευρά υπεράσπισης του Ρουπακιά ζητά να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο συνήγορος του ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου αναφέροντας πως «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά και αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής λέγοντας πως δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012 και ότι «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκισή του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις».

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου, καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η Ελένη Ζαρούλια ζήτησε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. «Είναι μητέρα ενός παιδιού, δεν έδωσε ποτέ αφορμή, έχει λευκό ποινικό μητρώο, όλες οι δραστηριότητές της είναι σύννομες», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της. Επίσης, ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι Κασιδιάρης, Λαγός, Μίχος, Μπαρμπαρούσης

Η πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη που κρίθηκε ένοχος ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης. «Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών», υποστήριξε ο δικηγόρος του.

Από την πλευρά του Ιωάννη Λαγού, ζητήθηκαν να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορος του ανέφερε πως ο Λαγός «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

Ο Νίκος Μίχος ζήτησε να του αναγνωριστούν τέσσερα ελαφρυντικά, μεταξύ τον οποίων και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας. «Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τη τιμής στο θανών Παύλο Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου», είπε ο δικηγόρος του.

Η πλευρά του Μπαρμπαρούση ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

O Ηλίας Παναγιωτάρος ζήτησε 3 ελαφρυντικά. Επέμεινε στον πρότερο έντιμο βίο, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο υποχρεούται να του τον αναγνωρίσει.

Τέλος, ελαφρυντικά ζήτησε και ο Χρήστος Παππάς που μέσω του συνηγόρου του έκανε λόγω για bullying σε βάρος του.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ΕΛ.ΑΣ. έτοιμη για συλλήψεις – Σχέδιο για ταυτόχρονες επιχειρήσεις

Σκηνές όμοιες με εκείνες του Σεπτεμβρίου του 2013, όταν άντρες της Αντιτρομοκρατικής περνούσαν χειροπέδες σε στελέχη της Χρυσής Αυγής και τα μετέφεραν στη ΓΑΔΑ, είναι πιθανό να επαναληφθούν σήμερα Πέμπτη ή αύριο Παρασκευή, ύστερα από την καταδίκη των χρυσαυγιτών στο Εφετείο Αθηνών.

Τότε οι αστυνομικοί χτύπησαν τις πόρτες των σπιτιών όπου διαμένουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χ.Α., σε μία οργανωμένη επιχείρηση που σχεδιάστηκε επιμελώς. Το ίδιο σχέδιο αναμένεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. τα επόμενα 24ωρα, σε περίπτωση που κληθούν οι Αρχές να εφαρμόσουν τις ποινές που επέβαλε το δικαστήριο.

Η «ιδιαιτερότητα» και η κρισιμότητα της υπόθεσης αναμένεται για δεύτερη φορά, μετά το 2013, να καταστήσει συμμέτοχη στην επιχείρηση την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η ΕΛ.ΑΣ. θα περιμένει την έκβαση σε σχέση με τον τρόπο εφαρμογής των ποινών. Ουσιαστικά το σχέδιο της Αστυνομίας θα τεθεί σε εφαρμογή στην περίπτωση που εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και οι ποινές δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Άγνωστο παραμένει εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες ή εάν θα αφεθούν ή όχι κάποιοι εξ αυτών ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η προσοχή των Αρχών πέφτει πιο εμφατικά στα εφτά στελέχη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει σχέδιο ταυτόχρονων συλλήψεων σε διάφορα σημεία της Αττικής, όπου βρίσκονται τα σπίτια και οι χώροι εργασίας των καταδικασθέντων. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι τα τελευταία 24ωρα οι καταδικασθέντες, οι οποίοι δεν προσήλθαν χθες Τετάρτη στο δικαστήριο, έχουν τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση για να μην υπάρξουν «απρόοπτα». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές γνωρίζουν ήδη που βρίσκονται οι κατηγορούμενοι, χωρίς να έχουν ωστόσο δικαίωμα να τους περιορίσουν, έως ότου εκδοθούν σε βάρος τους εντάλματα.

Σε περίπτωση που χρειαστεί η Αστυνομία είναι σε θέση, όπως περιγράφουν αρμόδιες πηγές, να συλλάβει τον αριθμό των καταδικασθέντων που θα της ζητηθεί μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Όσον αφορά στον Ρουπακιά, οι αστυνομικοί ούτως ή άλλως επιτηρούν το σπίτι όπου διαμένει στην περιοχή του Ταύρου, ύστερα από την απελευθέρωσή του λόγω της παρέλευσης των μηνών προφυλάκισής του.

Υπενθυμίζεται ότι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσα σε αυτούς ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση εκτός από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο πυρηνάρχες, Πατέλης και Πανταζής.

Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).

Φωτογραφία: ΑΠΕ- ethnos

iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια