Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα
Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και θα συνεχιστεί την Πέμπτη

Ολοκληρώθηκαν, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων και το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για την Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση αύριο θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν. Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο. Πιθανολογείται ότι αύριο το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως ανέφερε ο συνήγορος «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» και προσέθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου αιτήθηκαν και ο Η.Κασιδιάρης, η Ε. Ζαρούλια και ο Π.Ζησιμόπουλος

Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή αιτούμενη τρία ελαφρυντικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση». Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρίνοταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε ο ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του " ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής".

Τρία ελαφρυντικά για τον Ν. Μιχαλολιάκο ζήτησε ο συνήγορός του

«Προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα» είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής αιτούμενος τρία ελαφρυντικά για τον εντολέα του. Ο συνήγορος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο , ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διηύθυνε" ανέφερε ο συνήγορος και τόνισε πως ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα "και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τί διηύθυνε..".

Είπε επίσης πως "αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος".

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο Νικ. Μιχαλολιάκος «δεν έχει καμία καταδίκη και έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός». Όπως τόνισε ο συνήγορος "εν αγνοία του Νίκου Μιχαλολιάκου τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα".

Αναφέρθηκε επίσης στην απήχηση που είχε στον πολιτικό κόσμο η δίκη ενόψει της απόφασης, λέγοντας πως "δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του '45, για αυτές τις αστειότητες;" κατέληξε.

Ίδια ελαφρυντικά με τους συγκατηγορούμενούς τους ζήτησαν οι πρώην βουλευτές Ν.Μίχος και Κ. Μπαρμπαρούσης           

Ίδια ελαφρυντικά με τους συγκατηγορούμενους ζήτησαν από το δικαστήριο και οι πρώην βουλευτές Νίκος Μίχος και Κώστας Μπαρμπαρούσης. Η υπεράσπιση του Νίκου Μίχου επικαλούμενη την διαφωνία του με την Χρυσή Αυγή μετά την δολοφονία Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωριστεί πλην του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του μη εύλογου χρόνου της δίκης και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας: "Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα..."

Ανέφερε επίσης η υπεράσπιση ότι ο Νικ. Μίχος αγαπά τα ζώα και παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα. Ο συνήγορος του Κώστα Μπαρμπαρούση αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. Ανέφερε μάλιστα πως η διαφορετική εκτίμηση της Εισαγγελέως και του δικαστηρίου "δημιουργεί την προσδοκία ότι η κατ' έφεση δίκη, που θα έχει διαλυθεί το κόμμα, θα γίνει σε άλλες συνθήκες". Τόνισε επίσης πως ο εντολέας του δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων.

Μάγδα Φύσσα: Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία, είναι μια ιστορική νίκη και εύχομαι να είναι και η αυριανή ημέρα σαν τη σημερινή     

Βγαίνοντας από το Εφετείο η μητέρα του Παύλου Φύσσα χαρακτήρισε «ιστορική νίκη» την απόφαση του Δικαστηρίου.

Το δικαστήριο διέκοψε στις 23.20 το βράδυ της Τετάρτης μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων των κατηγορουμένων σχετικά με τα ελαφρυντικά και θα συνεχίσει την Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι.

«Σημασία έχει ότι σήμερα είναι μια ιστορική νίκη αυτή και αύριο περιμένουμε τις ποινές και όλα τα υπόλοιπα. Εύχομαι να είναι και η αυριανή ημέρα σαν τη σημερινή» δήλωσε η Μάγδα Φύσσα έξω από το Εφετείο. «Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Το χρωστάμε στον Παύλο, στην πολιτική αγωγή που αγωνίστηκε τόσο πολύ όλο αυτό τον καιρό. Γιατί έδωσε μεγάλο αγώνα και τους οφείλουμε και σε αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και φυσικά και στον Παύλο, για όλα, το αίμα του, τη ζωή του που έχασε. Το ότι άντεξε. Να μην το ξεχνάμε. Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουν να τους συλλάβουν. Αύριο θα τα ξαναπούμε. Εδώ θα είμαστε» κατέληξε η Μάγδα Φύσσα.

Πως θα συνεχιστεί η διαδικασία

Η εισαγγελέας θα αξιολογήσει τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής που ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών ώστε να μειωθούν οι ποινές κάθειρξης και στη συνέχεια θα ανακοινώσει την πρότασή της. Επί της εισαγγελικής πρότασης, δίνεται ο λόγος στους συνηγόρους των κατηγορουμένων. H τελική απόφαση για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών ανήκει φυσικά στο δικαστήριο.

Θα ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, οι τοποθετήσεις της υπεράσπισης, η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές και η επιβολή τους.

Ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή. Η μόνη περίπτωση να παραμείνει ελεύθερος, είναι το δικαστήριο να μην επιβάλλει ισόβια ποινή και να του δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση.

Αναφορικά με τους επτά κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης -Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο- κομβικής σημασίας είναι κατά πόσο τυχόν αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικού γίνει δεκτό από το δικαστήριο.

Στην περίπτωση που αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η ποινή τους κυμαίνεται από τα 2 έως τα 8 έτη. Για να οδηγηθούν στη φυλακή η ποινή θα πρέπει να είναι άνω των 5 ετών.

Αναστολή εκτέλεσης της ποινής

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, αν κάποιος καταδικαστεί σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, το δικαστήριο διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, εκτός αν κρίνει -αιτιολογημένα- ότι η εκτέλεση της ποινής είναι απολύτως αναγκαία για να αποτρέψει τον καταδικασθέντα από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι καταδικάστηκαν μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, εκτός εάν η ποινή τους για κακούργημα «πέσει» κάτω από τα δύο έτη, ή η ποινή τους για πλημμέλημα είναι μικρότερη του ενός έτους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, cnn.gr

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News