«Pavlos, you did it!»: Τα ξένα ΜΜΕ και η Πολιτική «γιορτάζουν» την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Ελλάδα
«Pavlos, you did it!»: Τα ξένα ΜΜΕ και η Πολιτική «γιορτάζουν» την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα γράφει ο ξένος Τύπος

Για την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, αλλά και την ταυτόχρονη νίκη της ίδιας της Δημοκρατίας εξέδωσαν ανακοινώσεις, ενώ προέβησαν και σε Tweets πολιτικά πρόσωπα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Τύπος και μέσα ενημέρωσης - μεταξύ αυτών και τα Γερμανικά - αναφέρονται στην ιστορική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Μητσοτάκης στο twitter: Μια πραγματικά ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου

«Αφού ο ελληνικός λαός έστειλε με τη ψήφο του εκτός της Βουλής το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες εκλογές, σήμερα το ελληνικό δικαστικό σύστημα καταδίκασε την ηγεσία του ότι λειτουργεί σαν εγκληματική οργάνωση. Μια πραγματικά ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» γράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση στα αγγλικά στο twitter, για τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

Παναγιωτόπουλος: Η Δικαιοσύνη βλέπει και στο σκοτάδι

Με τα λόγια του Ευριπίδη σχολίασε την ετυμηγορία στη δική της Χρυσής Αυγής ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, με ανάρτησή του στο twitter.

«Αλλ' η Δίκη γαρ και κατά σκότον βλέπει» έγραψε ο Νίκος Παναγιώτοπουλος και συμπλήρωσε: «Αλλά η Δικαιοσύνη βλέπει και στο σκοτάδι (Ευριπίδης)».

Σαμαράς: Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας

«Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, και αναφερόμενος στο άνοιγμα της δίωξης επί κυβερνήσεώ του επισήμανε: «Πολύ απλά, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον»

«Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας. Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ σε ώρες φοβερά δύσκολες πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι δικαστές και στελέχη απ' όλες τις παρατάξεις πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή. Τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις κι απειλές αλλά και απέραντη υποκρισία. Κι ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε, πάνε χαμένες μέσα σε ένα όργιο βίας. Κι ας σκεφθούν ορισμένοι πώς εμείς αισθανθήκαμε βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της Χρυσής Αυγής. Κι όχι μόνο μια φορά. Πολύ απλά λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Παπανδρέου: Η ομοθυμία για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σηματοδοτεί την ευθύνη όλων μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου, δημοκρατικού και διαφορετικού μέλλοντος

«Η απόφαση του δικαστηρίου, σηματοδοτεί την ευθύνη όλων μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου, δημοκρατικού, και κυρίως διαφορετικού μέλλοντος.

Σήμερα δεν κρινόταν μόνο η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, κρινόταν η Πολιτεία μας και η λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου για την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως είναι «έστω αργά, μια αχτίδα φωτός, που πρέπει όμως να φωτίσει τη μελλοντική πορεία του δημόσιου βίου της χώρας» καθώς αναντίρρητα, έπρεπε να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα, δικαιοσύνη για τους Αιγύπτιους ψαράδες, όπως και για όλα τα θύματα αυτής της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «ήταν απειλή για την ελευθερία όλων μας. Όσο σημαντική είναι αυτή η ιστορική απόφαση, ξέρουμε ότι η βία, ο φασισμός, ο ρατσισμός, δεν αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τα δικαστήρια».

Άφησε αιχμές για όσους ανέχτηκαν τις συμπεριφορές της Χρυσής Αυγής, ως μέσο για να προωθήσουν τις φιλοδοξίες τους κι αντί της ομοθυμίας απέναντι στην κρίση επικράτησε η διαίρεση, η πόλωση και η εύκολη δημαγωγία.

«Μπροστά μας, έχουμε και θα έχουμε νέες και μεγάλες προκλήσεις. Και θα απαιτηθεί να λειτουργήσουμε όλοι και δημοκρατικά και ομόθυμα.

Είναι, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, σημαντικό ότι για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, πολίτες και πολιτικοί, στέκονται ομόθυμα απέναντι σε ένα κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο με αυτά τα χαρακτηριστικά», τόνισε και ευχήθηκε αυτή η ομοθυμία να αποτελέσει κυρίαρχο στοιχείο στην πορεία του τόπου συνολικά, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και του λαού.

«Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, για να συντρίψουμε το αυγό του φιδιού», κατέληξε.

«Pavlos, you did it!»

Με τις φωτογραφίες της Μάγδας Φύσσα με τα χέρια ψηλά να βγαίνει από την αίθουσα του δικαστηρίου φωνάζοντας «Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου», πρακτορεία ειδήσεων και μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης με εκτενή τους ρεπορτάζ, σε περίοπτη θέση, κάλυψαν τη σημερινή, ιστορικής σημασίας απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, να καταδικάσει τον σκληρό πολιτικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ άλλων καταδικαστικών αποφάσεων, κάνοντας λόγο για μία απόφαση – σταθμό σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κρίθηκε σήμερα Τετάρτη ως μια «εγκληματική οργάνωση» από το ποινικό δικαστήριο της Αθήνας, ενώ ο αρχηγός του και τα κύρια στελέχη του βρέθηκαν ένοχοι ότι τη διηύθυναν σε μια ιστορική ετυμηγορία που έγινε δεκτό με ζητωκραυγές από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ξεκινά το τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο. Αναφέρεται στο ιστορικό της πορείας του νεοναζιστικού κόμματος και την είσοδο του στην Βουλή, σκιαγραφώντας το προφίλ του "Führer", Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Οι ηγέτες της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής διοικούσαν εγκληματική οργάνωση» ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης του Reuters που στο τηλεγράφημά του εξιστορεί το χρονικό της δίκης και όσων συνέβησαν και στα όσα συνέβησαν στο δικαστήριο σήμερα. Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου περιλαμβάνεται και η δήλωση του διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη Νιλς Μούιζνιεκς ότι «οι κατηγορίες εναντίον των ηγετών και των μελών της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσα, εκθέτουν μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτό».

«Το νεο-ναζιστικό κόμμα, που το 2012 με τους Έλληνες να δοκιμάζονται από την κρίση χρέους είχε 12 βουλευτές στην Βουλή, κρίθηκε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», αναφέρει το BBC, αναλύοντας λεπτομερώς το ιστορικό της δίκης και το προφίλ των κατηγορουμένων.

Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με χαρά από χιλιάδες που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το αυστηρά φυλασσόμενο δικαστικό μέγαρο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, φωνάζοντας «Οι Ναζί ανήκουν στη φυλακή», τονίζει ο Guardian, σχολιάζοντας πως η ελληνική Δικαιοσύνη έρχεται να κλείσει τις πληγές που είχε ανοίξει η Χρυσή Αυγή.

Τη δήλωση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία», περιλαμβάνουν στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 για να «εκτιναχθεί από την αφάνεια σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά το απόγειο της κρίσης χρέους το 2012, εκμεταλλευόμενη την δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών». «Παρά την πτώση της Χρυσής Αυγής, η απειλή του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα δεν έχει εξαφανιστεί», σχολιάζουν οι NYT.

Στην κραυγή δικαίωσης της Μάγδας Φύσσα - μητέρα του δολοφονηθέντα Παύλο Φύσσα από το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Χρήστο Ρουπακιά - που βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό φώναξε: «Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου», αναφέρεται το Al Jazzera, σημειώνοντας ότι η κυρία Φύσσα δεν έχασε σχεδόν ούτε μια μέρα από τις 453 μέρες ακροματικής διαδικασίας της δίκης.

Το Associated Press μιλά για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη, αναφερόμενοι και στην συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Εφετείο. Επίσης σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και κανένας από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Το νεοναζιστικό κόμμα της Ελλάδας Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση, με τους ηγέτες του να αντιμετωπίζουν βαριές ποινές σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της χώρας», ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης της Deutsche Welle, με την ανταπόκρισή του να φέρει υπότιτλο: «Θάνατος στον φασισμό».

Ένα ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής της χώρας είναι εγκληματική οργάνωση αποφαινόμενο ότι ορισμένα μέλη του κόμματος είναι ένοχα για ανθρωποκτονία και άλλες κακουργηματικές πράξιες - ένα μεγάλο πλήγμα εναντίον ενός από τα πιο ακραία πολιτικά κινήματα της Ευρώπης», γράφει στο πρόλογο του ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. «Υπήρξε μία περιθωριοποιημένη ομάδα γνωστή για τις βίαιες επιθέσεις της σε μετανάστες και αριστεριστές, αλλά το 2010 αυξήθηκε η δημοφιλία της, όταν επιβλήθηκαν δραστικά μέτρα λιτότητας στη χώρα, επιταχύνοντας μία οικονομική ύφεση, που εκτίναξε την ανεργία έως και το 27%» αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Με εκτενή τους δημοσιεύματα και τηλεγραφήματα αναφέρθηκαν επίσης στην καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή μεταξύ πολλών άλλων, η Liberation, η Süddeutsche Zeitung, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Τα Γερμανικά ΜΜΕ

Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την δράση της Χρυσής Αυγής μεταδίδεται από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ.

Για την «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από την Δίκη των Συνταγματαρχών» κάνει λόγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναφέρεται σε απόφαση «πιο σκληρή από το αναμενόμενο».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη σε «σημαντική πολιτική πίεση», αλλά και πίεση «από τον δρόμο» προς την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ενώ περιγράφει όσα συνέβησαν νωρίτερα σήμερα έξω από το κτίριο του δικαστηρίου, με το συγκεντρωμένο πλήθος και την έντονη αστυνομική παρουσία. Υπενθυμίζει μεταξύ άλλων, την στάση της Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών και δημοσιογράφων, αλλά και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στελεχών της, σημειώνοντας ότι «το σοκ ήταν μεγάλο για την ελληνική κοινωνία, η οποία παραδοσιακά τοποθετείται κυρίως φιλελεύθερα ή κεντροαριστερά».

Το ZDF τονίζει ακόμη, ότι η απόφαση έχει μεγάλη σημασία και για τους πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι «όσο αυξάνονται οι ακροδεξιές φωνές, τόσο πιο δύσκολα ενσωματώνονται» στην κοινωνία.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθήνα προβλήθηκε και από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας Τηλεόρασης ARD, ενώ και η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) δημοσιεύει σχετική ανταπόκριση στην ιστοσελίδα της.

Ανταποκρίσεις δημοσιεύονται στο σύνολο των γερμανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. «Δικαστήριο καταδικάζει τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής», γράφει ενδεικτικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Καταδίκη για τον ιδρυτή της Χρυσής Αυγής», είναι ο τίτλος της Deutsche Welle.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News