Αμμόχωστος: H περίκλειστη πόλη που θέλει να ανοίξει ο Ερντογάν

Ελλάδα
Αμμόχωστος: H περίκλειστη πόλη που θέλει να ανοίξει ο Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις  και την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να επεκτείνει την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων,  και στην Αμμόχωστο, θυμόμαστε την μαρτυρική πόλης.

Ο Τούρκος πρόεδρος τινάζει στον αέρα την αποκλιμάκωση με το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου ,όπως ανακοίνωσε  «από την Πέμπτη το πρωί θα είναι επισκέψιμη η παραλία της κλειστής πόλης» .

Ανοίγει το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης Αμμοχώστου, μιας  πόλης -φάντασμα που κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό το 1974.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η Αμμόχωστος είναι η ανοικτή πληγή που θυμίζει την εγκληματική πολιτική της Τουρκίας και την προδοτική πολιτική της Χούντας των Συνταγματαρχών απέναντι στους αδερφούς Κυπρίους.

Η ανοικτή πληγή που θυμίζει την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να επιβάλει το δίκαιο .

Η πρώτη αίσθηση που δημιουργεί η εικόνα της  περιοχή, είναι πως τα πάντα έχουν μείνει στο 1974. Ετοιμόρροπα κτίρια, βλάστηση που καλύπτει τα πάντα σβήνοντας τα όρια δρόμων -πεζοδρομίων, και που ξεπροβάλλει μέσα από κτίρια, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το περιφραγμένο τμήμα της Αμμοχώστου αυτήν τη στιγμή.

ΠΗΓΗ VIDEO: Politis News WEBTV 

Η πόλη της Αμμοχώστου … βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Κύπρου, στον κόλπο που φέρει και το όνομά της. Η αρχαία Αμμόχωστος έφερε το όνομα Σαλαμίνα. Αργότερα μετονομάστηκε σε Αρσινόη και Κωνστάντια.  Αναφέρεται με το όνομα αυτό (Αμμόχωστος) που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε παγκόσμια γνωστό τουριστικό θέρετρο, μεταξύ του 1960 και 1974, λόγω της χρυσής αμμώδους παραλίας της.

Πριν από την τουρκική εισβολή αριθμούσε περίπου 40.000 κατοίκους και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Μέχρι την αποφράδα ημέρα της 14ης Αυγούστου του 1974, το λιμάνι της Αμμοχώστου ήταν το κύριο λιμάνι της Κύπρου και ο τουρισμός ο τομέας στον οποίο η πόλη ξεχώριζε. Είναι ενδεικτικό ότι από τα περίπου 100 ξενοδοχεία που λειτουργούσαν σε ολόκληρο το νησί, τα 45 ήταν στην Αμμόχωστο.

Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής.

Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο.

Η επέλαση των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 4.000 νεκρούς και 1.619 αγνοουμένους ενώ περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Η Αμμόχωστος έχει χαρακτηριστεί πόλη-φάντασμα, αφού από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Περιφραγμένη με συρματόπλεγμα και εγκαταλελειμμένη, η Αμμόχωστος  μετά την τουρκική εισβολή,  και την οργανωμένη λεηλασία η οποία ακολούθησε,  έμεινε έρημη μέσα στα χρόνια   που προκάλεσαν  σοβαρές καταστροφές στα κτίρια και στις υποδομές της.

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η άλλοτε κραταιά πόλη της Αμμοχώστου περιεγράφηκε με ιδιαίτερη παραστατικότητα και με μελανά χρώματα στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου του 2008: «Από το φράκτη που αποτρέπει τους πεζούς να έχουν πρόσβαση στο Βαρώσι, τα παραλιακά ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δεν είναι τίποτε περισσότερο από σαθρούς σκελετούς από μπετόν  τεράστιες αστικές ταφόπλακες που στέκονται αποφασιστικά ενάντια στο πέρασμα του χρόνου».

ΠΗΓΗ VIDEO- Anastasios Demetriades    

ΠΗΓΗ: Ιστορικά στοιχεία -  Δήμος Αμμοχώστου  

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News