Live: Η Δίκη της Χρυσής Αυγής - Έφθασε η ώρα για την απόφαση

Ελλάδα
Live: Η Δίκη της Χρυσής Αυγής - Έφθασε η ώρα για την απόφαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη στις 11 το πρωί πρόκειται να ξεκινήσει την ανάγνωση της απόφασης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου

Σήμερα είναι η ημέρα μηδέν για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Χιλιάδες πολίτες είτε βρίσκονται γύρω από το Εφετείο κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα “ δεν είναι αθώοι” είτε αλλού, εντός και εκτός της Ελλάδας, θα λάβουν σε λίγες ώρες από την Δικαιοσύνη την πιο θεμελιώδη απάντησή της στο ερώτημα που θέτει κάθε ποινική υπόθεση: Αθώος ή Ένοχος.

Πεντέμισι χρόνια μετά τα γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα, η μητέρα του Παύλου Φύσσα έφτασε στο Εφετείο για να ακούσει την απόφαση των δικαστών, ζητώντας δικαίωση για τον γιο της.

Οι δικαστές, που επί ένα μήνα συνεδρίαζαν υπό άκρα μυστικότητα, σήμερα καλούνται να αποδώσουν δίκαιο στα θύματα τριών συγκεκριμένων αιματηρών υποθέσεων και να αποφανθούν αν τα εγκλήματα αυτά έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “ αρχών”» και επιδιώξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο θα κρίνει πρόσωπα και θα αποτιμήσει νομικά την ευθύνη καθενός. Παράλληλα με την ετυμηγορία του θα δώσει μία απάντηση στο αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είπε η εισαγγελέας- ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου , βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία». Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ όσο και σε δεκάδες άλλες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News