Πολεοδομικό: Στην αντεπίθεση το υπουργείο μετά τις… αντιδράσεις

Κρήτη
Πολεοδομικό: Στην αντεπίθεση το υπουργείο μετά τις… αντιδράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι απλά εμμένει αλλά επισπεύδει με ειδικές ομάδες δράσης τη θέσπιση του νέου πολεοδομικού νομοσχεδίου το υπουργείο Περιβάλλοντος

Στην... αντεπίθεση περνά η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με το πολυσυζητημένο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο εδώ στην Κρήτη.

Όπως έχουμε γράψει σε διαδοχικά δημοσιεύματά μας, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και αντιδράσεις ως προς ορισμένα σημεία του προωθούμενου νομοσχεδίου, οι οποίες επικεντρώνονται στις προωθούμενες αλλαγές επί της εκτός σχεδίου δόμησης και στους κινδύνους υποβάθμισης - όπως έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί φορείς εδώ στο νησί - των μικρών περιουσιών.

Από πλευράς φορέων της Κρήτης έχουν, μάλιστα, παρθεί αποφάσεις και έχουν εκφραστεί επίσημα αιτήματα για την απόσυρση του νομοσχεδίου για περαιτέρω αλλαγές και βελτιώσεις. Ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως όχι μόνο δεν αποσύρεται, αλλά ίσα-ίσα προωθείται τάχιστα το εν λόγω νομοσχέδιο. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι προετοιμάζεται ειδικό πλάνο δράσης προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να εφαρμοστούν αμέσως, ειδικά για τους περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων κατά τη δημόσια διαβούλευση...

Αν και δεν έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε λιγότερο από ένα μήνα...

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αντιληφθεί ότι υπάρχουν επιφυλάξεις και ενστάσεις σε ορισμένες διατάξεις, ιδίως σε σχέση με τις μικρές ιδιοκτησίες που, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, πλήττονται ιδιαίτερα από την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων. Θεωρεί όμως ότι οι αντιδράσεις και ενστάσεις οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε εκτεταμένη παραπληροφόρηση!

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων θα μπορούν να χτίσουν για ένα διάστημα 6 ετών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Και αυτό γιατί στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση θα ισχύσουν δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση του νόμου. Έτσι οι ιδιοκτήτες γηπέδων θα μπορούν σε αυτό το διάστημα να εκδώσουν οικοδομική άδεια που ισχύει για 4 ακόμη χρόνια ή να πάρουν προέγκριση οικοδομικής άδειας, που διαρκεί, ανάλογα με την περίπτωση, για 1-2 χρόνια.

Γρήγορα βήματα

Τι ετοιμάζει όμως αναλυτικά το ΥΠ.ΕΝ. αναφορικά με το προωθούμενο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο; Σύμφωνα με το capital.gr, το ειδικό πλάνο δράσης που θα παρουσιαστεί επίσημα με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα προβλέπει ειδικά μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις για να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ακόμη προγραμματίζεται και ο ορισμός ειδικού συντονιστή για τη γρήγορη εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Ειδικότερα, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία για τις ειδικές μελέτες σε σχέση με τις ζώνες συντελεστή δόμησης, την οριοθέτηση οικισμών και τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών.

Ακόμη, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου, μετά την ψήφιση του νόμου θα χρηματοδοτηθεί ειδικό πρόγραμμα ταχέως χαρακτηρισμού των δημοτικών οδών. Σκοπός είναι να προσδιοριστούν γρήγορα τοπικά οδικά δίκτυα που θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΣτΕ, προκειμένου να καθοριστούν σωστά τα γήπεδα με “πρόσωπο” σε δημοτικούς δρόμους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προβλέπονται επίσης ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία των αναθέσεων, όπως η συγκρότηση Μητρώου υπαλλήλων του φορέα ανάθεσης των διαγωνισμών και η συγκρότηση Ειδικού Μητρώου ιδιωτών εμπειρογνωμόνων για τη διενέργεια επίβλεψης των αναθέσεων.

Το μεγάλο στοίχημα - Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Το μεγάλο στοίχημα όμως, που ουσιαστικά θα καθορίσει την επιτυχία των αλλαγών, είναι αυτό της γρήγορης εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Στο υπουργείο έχουν θέσει τον φιλόδοξο στόχο μέσα σε περίπου 3,5 χρόνια η κάλυψη της χώρας με πολεοδομικές χρήσεις γης να φτάνει το 30%, και μέσα σε μια δεκαετία να αποκτήσουν επίκαιρο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο όλοι οι δήμοι και οι δημοτικές ενότητες της Ελλάδας.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν το κύριο εργαλείο σχεδιασμού στην Ελλάδα με το οποίο καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, και περιοχές προς πολεοδόμηση. Επιπλέον, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια περιλαμβάνουν και άλλες συνιστώσες, όπως η χωροθέτηση μεγάλων επενδύσεων, η οριοθέτηση οικισμών χωρίς όρια και ο χαρακτηρισμός των τοπικών δρόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ειδικά σε μικρά νησιά που δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα γήπεδα, θα μπορεί να προβλέπεται και η δόμηση γηπέδων επιφάνειας μικρότερης των τεσσάρων στρεμμάτων, μόνο που πλέον θα γίνεται βάσει του σχεδίου και όχι κατά παρέκκλιση.

Ήδη δρομολογείται η άμεση προκήρυξη των διαγωνισμών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με πόρους που θα αναζητηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς το project είναι ώριμο και μπορεί να ενταχθεί στα έργα που θα προτείνει η χώρα μας. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να είναι σταδιακή και να προωθηθεί κατά φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα περιλαμβάνει περίπου 200 μελέτες.

Η επιλογή της σειράς με την οποία θα αρχίζουν να εκπονούνται ΤΠΣ στις δημοτικές ενότητες θα βασιστεί στις προτάσεις των Δήμων, σε συνδυασμό με μια σειρά κριτηρίων που έχει θέσει το ΥΠ.ΕΝ. που έχουν να κάνουν με ζητήματα όπως οι επενδυτικές προοπτικές, τα περιβαλλοντικά και γεωγραφικά προβλήματα της κάθε περιοχής, αλλά και η ωριμότητα του πολεοδομικού σχεδιασμού.

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News