Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης: «Ικανοποιημένη η Ελλάδα - Αναμένουμε την έναρξη διερευνητικών επαφών»

"Το κείμενο των συμπερασμάτων κατέστησε απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της"

«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε πως: «Αναμένουμε την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία».

Ξεκαθάρισε δε ότι «θα υπάρξουν επιπτώσεις» αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με το ethnos.gr: «Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Προσμένουμε το συντομότερο δυνατόν την έναρξη των διερευνητικών επαφών όπως τα δύο μέρη (σ.σ.: Ελλάδα και Τουρκία) έχουν δεσμευθεί. Το κείμενο των συμπερασμάτων κατέστησε απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της».

Το κείμενο συμπερασμάτων, συντάχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις κι αλλαγές επί αλλαγών, καθώς η ελληνική πλευρά δεν συμφώνησε στα πρώτες διατυπώσεις των Εταίρων. Στις έξι παραγράφους που αναφέρονται στην ανατολική Μεσόγειο, το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ξεκάθαρα ότι ως προς τις συνέπειες, γίνεται σαφής αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (Άρθρο 29 & 215). Υπογραμμίζεται δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της.

Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια